Cat de mult? Cum pretul unei investitii de succes este stergerea de pe fata pamantului a unui munte
Dar daca as oferi vreo 30 de miliarde de euro in schimbul Deltei? In cazul in care s-ar renunta la stupidul statut de rezervatie naturala as putea decima populatia de pelicani astfel incat crescatoriile de pesti sa fie sigure. La fel de bine, pentru a recupera o parte din bani as putea face un blat cu ucrainenii astfel incat o cantitate suficienta de apa sa fie deviata prin Canalul Bystroe. Ma rog, solutii exista. Pentru tara, o asemenea suma ar putea insemna independenta fata de FMI. Ne-am putea face singuri strategiile economice, am putea sa ne dezvoltam armonios fara sa ne mai doara vreo cativa ani de ceea ce zic unii sau altii de peste hotare.
Sunt o groaza de alte business-uri pe care le-as putea dezvolta. Spre exemplu, ma gandesc sa cumpar Parcul National Retezat. Este o zona ideala pentru dezvoltarea unei afaceri de depozotare a deseurilor, inclusiv a celor radioactive. Pentru dezvoltarea unui asemenea business as putea plati pana la 10 miliarde de euro. Bani gheata! As putea da de lucru celor din zonele defavorizate. Daca m-as chinui putin, cred ca s-ar putea obtine si sprijinul comunitatii intrucat, nu-i asa, toata lumea se gandeste la mai bine.
Dintr-un foc am putea face rost pentru tarisoara de 43 de miliarde de euro. Bani cash, care ar merge direct la buget! Nu mai vorbesc de miliardele care vor fi investite in infrastructura, de locurile noi de munca si de atatea alte beneficii, extrem de greu cuantificabile.Singurul sacrificiu, daca-l putem numi asa, este reprezentat de renuntarea la niste buruieni sau animaleturi dubioase.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Trenduri economice.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Sau putem ceda dreptul de exploatare a Rosiei Montane la Gold Corporation pe nimic. Niste betivi din zona vor avea servici iar banii o sa-i bea la barul din sat apartinand tot de Gold Corporation. Si asa Apusenii sunt sterili despaduriti, ...ce mai conteaza....""Atunci i-as condamna pe toti la moarte"'
Problema e in primul rand a lor si dupa aceea a noastra, a restului. Merita sa-i tratam cu respect si sa ascultam ce vor. Nu intamplator foarte multi au acceptat ce le dadea Gold Corporation fiindca alta sansa n-aveau - e cartierul ala la Abrud unde s-au mutat toti. Deocamdata altcineva nu le-a dat altceva, ong-urile le tot explica ca ala-i satul lor dar bani de trait ioc. Nu ii condamn.
Asa ca sa sprijinim pe cei ce vor folosi cianura in Rosaa Montana
nu vreau nici aurul de la rosia montana (romanii au fost mai destepti pt. ca s-au oprit din exploatare acumm fo 2000 ani).
nu vreu sa vand nici cismigiul, mai ales ca doar cateva parcuri mai sunt, inca, in viata, in profuitul de bucuresti.
nu vreau nici recolte super - record de peste prin distrugerea pelicanilor din delta.
nu vreu nici sa transform retezatul in tomberonul deseurilor radioactive din europa si nu numai.
si, da, sunt convins ca se pot gasi alte solutii in locul celor prezentate.
eu n-am nimic impotriva sa fie opriti canadienii cu mina dar problema e ca n-a aparut nicio alta solutie. s-au dus unii si s-au imbatat la un stufstock p-acolo si au zis ca fac agroturism. au avut destul timp sa faca, zic eu. ati auzit de asa ceva?
Cat mai multe informatii despre acesti "gabrieli" din Australia.
Ce sunt, ce-au facut, ce probleme au avut, cu cine au colaborat,...
La fel, care politicieni i-ai incurajat, cine ii aproba, cine tace desi n-ar trebui, ce face SRI-ul, ministrul mediului, ONG-urile..
Poate un update bilunar la hotnews in care sa se spuna "ce au mai facut gabrielii" ar fi binevenit.
cand base a spus in dezbatere ca "se consulta cu specialistii si daca e ok ii da drumul" ce ai crezut ca se va intampla?
idiots
Problema noastra cea mare este ca tot apar creduli fara minte , asa ca tine, incapabili sa munceasca cinstit, dar care vor sa se capatuiasca rapid!
cam asta-i viata. vrem, bine, nu vrem, iar bine, dar eu stau si ma intreb cine se mai ia de piept cu politicienii care fac in pantaloni cand aud de rosia montana si cianuri. de fapt toata treaba e blocata pentru cine stie cat timp.
Si ce s-a facut? Iti spun eu: s-au facut vile din banii statului, se tin sute de mii de bugetari pe degeaba, se cumpara masini puternice de teren in schimbul cherestelei vandute....
Fugi bai de aici cu povestile....
Nu sunt de acord cu acesta "opinie" cum nu sunt de acord majoritatea. NU mi-a placut deloc expresia "renuntarea la niste buruieni sau animaleturi dubioase".
Cei din Olanda sunt primii la agricultura in europa fara sa darame vre-un munte sau sa pastreze deseuri radioactive sub brat. S-ar putea face si altfel bani in tara asta, fii sigur, nu accept extremitatile
Daca acum e vai de steaua ei cum zici, dupa plecarea canadienilor cum va fi?
Vai de steaua ei (status quo), plus un lac de decantare enorm plin cu otrava in spatele unui baraj de 200 de metri inaltime, plus o amenintare perpetua pentru valea Ariesului, Muresului, Dunarii, minus cativa munti, minus ultimul mare zacamant de aur si argint din Romania, minus cea mai veche localitate atestata documentar din Transilvania, si una dintre cele mai valoroase din patrimoniu.
Va fi mai bine.
P.S. Zona e vai de steaua ei pentru ca a fost neglijata. este plina de atractii turistice, chei, defilee, pesteri. Are potential si pentru sporturi de iarna.
-Romania are conform "intelegerii" doar 20% din profit. Vor fi acesti bani ai "tarii"? Tare ma insel.... Banii se vor duce la fel cum s-au dus banii de la FMI, de la Bancorex, si de la toate fraudele care s-au facut in tara asta. Adica vor ajunge, in mare parte, la cei deja bogati, care isi permit sa cheltuie mii de Euro pe noapte in cluburi de fite.
- Reabilitata, zona ar arata extraordinar, iar potentialul ei turistic este exceptional. Cu toate vestigiile istorice de acolo, intre care si minele romane, ar putea ajunge un centru turistic de renume mondial. Daca am investi, in loc sa distrugem. (Tot faci unii statistici si comparatii, am fi sigura tara din lume unde s-ar putea vizita foste mine romane, si nu numai).
- Acest "sacrificiu" pentru a ajuta tara, pentru a iesi din criza, este o idee criminala, o scuza patetica, in conditiile in care intreaga zona cu tot ce inseamna ea, si cu tot potentialul ei, va fi distrusa. Daca se face "sacrificiul", vom ramane doar cu desertul, si nimic altceva. (Joburile trambitate de ei, unde vor fi peste 25-30 de ani cand se va termina extractia, si acolo nu va fi decat desert?)
-Spun ei ca vom fi lider european la cantitatea de aur extrasa, dar marea parte a aurului se va duce in Canada, la acele minti diabolice care au initiat acest "proiect" si il mentin cu obstinatie, fara scrupule.
-- Dupa un cititor din EVZ: "Autoritatile locale din ultimii 10 ani n-au facut decat sa impiedice orice alta cale de dezvoltare a zonei. Prin Planurile de Urbanism General, respectiv Local, au interzis orice alta activitate in afara mineritului cu cianuri. Nu turism, nu agroturism, nu microindustrie... nimic! Au condamnat la foame intreaga zona, pt ca apoi tot ei sa vina si sa strige ca au solutia: exploatare cu cianuri! Tocmai asta e culmea cinismului, zeci de intreprinzatori au fost alungati ca sa nu incurce megaaface