In timp ce FMI zburda voios, doinind la fluier Balada Sfarsitului Crizei, mai marii 20 de finantisti ai lumii nu se pot pune de acord cum sa iesim din recesiune in asa fel incat peste un an sau poate 5 sa nu ne izbeasca iarasi Depresiunea noastra cea de toate zilele.

Ministrii sunt de acord ca masurile luate deja trebuie mentinute inca o vreme, cel putin pana cand reluarea activitatii economice nu va mai fi fragila si vulnerabila. Asta e de fapt singura chestiune in care acordul e deplin.

Francezii si germanii zic pas punctului american de vedere (americanii sugerasera ca bancile europene sa isi puna deoparte mai multi bani, just in case). Europenii (in special Franta) vor sa limiteze drastic bonusurile bancherilor. Americanii se indoiesc ca o asemenea masura ar da roade, chestiune cu care si eu sunt de acord. Pana la urma, bancherii vor inventa alte forme de recompensare, daca li se va lua lapticul. Au demonstrat asta de multe ori in istoria bankingului si nu am nici un dubiu ca o vor face si acum.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timoty Geithner, nu a venit cu mana goala, ci cu o propunere care i`a umplut de bubitze pe europeni. Geithner vrea sa schimbe regulile de prudentialitate cuprinse in acordul Basel II. Europenii si-au jurat in barba ca vor apara Basel II asa cum e acum, pana la moarte (a lor, sau a Acordului).

Citeste restul materialului si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.