Alaturi de Ion Tiriac, Dinu Patriciu este unul dintre businessmanii romani care impun respect atat prin prestanta, cat si prin faptul ca a reusit sa puna pe picioare un business de succes pe care l-a vandut apoi cu miliarde de dolari.

Cu ceva timp in urma, dl Patriciu a propus un plan anticriza in 10 puncte care la nivel teoretic este unul decent (il gasiti aici), iar in ultimele zile, a facut unele declaratii prin care a socat destul de multa lume, sustinand ca ar trebui dati afara 600.000 de bugetari si ca dupa alegeri, leul se va devaloriza pana la 4.7-4.8 lei/euro. Sa le luam pe rand.

In ceea ce priveste fiscalitatea, omul de afaceri sustine reducerea cotei unice de la 16% la 10%, a TVA-ului de la 19% la 15% si a contributiilor sociale cu pana la 50%, aceste masuri urmand sa “largeasca baza de impozitare, sa creasca gradul de colectare, marind astfel incasarile la buget”. In plus, ar urma ca cei care isi platesc la termen sau anticipat impozitele sa beneficieze de reduceri, iar companiile sa beneficieze de credit fiscal si de posibilitatea de a-si amortiza accelerat investitiile productive.

La fel ca in cazul altor oameni de afaceri/economisti/specialisti/analisti economici care sustin ca doar scaderea masiva a fiscalitatii ne va scoate din criza, dl Patriciu nu ne spune si de unde va lua guvernul bani pentru a acoperi pierderile cauzate la buget de scaderea taxelor si impozitelor.

Ideea este ca nu putem aplica masuri care genereaza efecte pe termen mediu-lung, fara a ne gandi cum rezolvam problemele pe termen scurt. Scaderea taxelor principale va genera o reducere imediata si semnificativa a incasarilor la buget, in timp ce primele efecte pozitive generate de aceste masuri se vor vedea in cel mai bun caz peste 1-2 ani.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.