La o analiza a situatiei de politica externa creata astazi - anularea vizitei in Olanda a ministrului de externe Cristian Diaconescu in urma criticii publice facute de ministrul omolog din Olanda la adresa autoritatilor romane, lipsite de rezultate in lupta anticoruptie - constati ca ambele parti au dreptate, scrie Anne-Marie Blajan pe blog.

OLANDA ARE DREPTATE

Romania a batut pasul pe loc cu mare gratie in ultimul an, progresele au fost mici si nu au fost cele asteptate. Chiar daca raportul CE a avut un limbaj diplomatic, deficientele sunt bine punctate si diferentele fata de raportul din anul anterior sunt mici. Mai mult, raportul de etapa din februarie a fost mai dur decat varianta din iulie.

Deci unde greseste Olanda in evaluare? Niciunde, are perfecta dreptate. Cu atat mai mult cu cat administrarea corecta a fondurilor europene o doare, pentru ca este cel mai mare contributor la bugetul UE raportat la venitul pe cap de locuitor. Olandezul da cei mai multi bani Uniunii si nu vrea ca ei sa fie risipiti. Asa ca nu ii putem condamna, au dreptate, se gandesc la banii lor.

ROMANIA ARE DREPTATE

Ministrul Diaconescu a dat niste mesaje bune de cand detine mandatul, insa pacat ca nu are cum sa le sustina. Reactia lui este reactia demna a oricarui ministru de externe al unui stat UE, care nu trebuie tratat ca "ruda paduchioasa din Est". Din nefericire, suntem asa.

Astazi a luat decizia de a nu mai merge la Haga, pentru ca olandezii au incalcat cutumele existente in relatia dintre doua tari ale UE. Este un semnal puternic dat: "Baieti, nu va permitem sa ne tratati asa cum nu va permiteti sa tratati niciun alt stat din UE25. Va place sau nu, suntem stat UE cu drepturi egale ca oricare dintre voi". Acesta este mesajul, in traducere pe intelesul tuturor, transmis astazi de MAE roman.

Un mesaj demn. Oricata dreptate ar avea, si au dreptate cu carul, insa nu absoluta, olandezii nu trebuiau sa procedeze asa. Fata de nicio alta tara europeana nu si-au permis un astfel de gest. Cu atat mai mult cu cat Diaconescu avea programat sa plece in aceasta dupa-amiaza la Haga, sa le explice exact cum stau lucrurile si sa vorbeasca despre raportul pe MCV.

Citeste mai mult si comenteaza pe Menaru.