Analiza

Miclea vs. Andronescu: comparatie intre doua viziuni (invatamint preuniversitar)

de Stefan Vlaston     HotNews.ro
Marţi, 11 august 2009, 10:41 Actualitate | Opinii


Mircea Miclea si Ecaterina Andronescu
Odata cu aparitia Codului Andronescu, putem sa ne facem o idee despre diferentele intre cele doua filosofii educationale propuse de Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, si, respectiv, Ecaterina Andronescu, actualul ministru.
Cititi o comparatie realizata de Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER.

1. Structura invatamantului preuniversitar

Varianta Miclea propune desfasurarea invatamantului obligatoriu de 10 ani, in intervalul 6-16 ani,  in aceeasi scoala (scoala generala), in aceeasi localitate, in sanul familiei. Clasa pregatitoare poate fi repartizata, pentru inceput, la gradinite, dar, in anii urmatori, in functie de resursele de spatiu, ar urma sa treaca la scoala generala. In aceasta viziune elevii ar avea la dispozitie 10 ani de invatamant obligatoriu pentru obtinerea competenelor cheie de “supravietuire sociala” (comunicare, inclusiv in limbi straine, tehnologia informatiei si comunicarii, matematici si competente stiintifice, de convietuire sociala etc.)

In continuarea invatamantului obligatoriu tinerii au trei optiuni: liceul, (cu cele trei filiere, teoretica, tehnologica si vocationala), scoala profesionala (gandita in perteneriat public-privat, impreuna cu mediul de afaceri) si piata muncii, cu achizitii ulterioare prin educatia informala si nonformala.

Varianta Andronescu, aflata acum in functie si propusa in completare cu invatamant obligatoriu de 13 clase, este binecunoscuta si are, in opinia mea, cateva mari neajunsuri:

   1. Invatamantul obligatoriu este “fracturat” la 14-15 ani, cand elevii isi parasesc scoala in care au invatat pana in clasa a VIII-a pentru a-si continua studiile la liceu. Pentru elevii din mediul rural situatia este  dramatica: isi parasesc localitatea si familia, pentru a merge la liceu, la oras. Acum apar probleme cu naveta, locuinta, hrana zilnica, toate presupunand costuri inaccesibile majoritatii familiilor din mediul rural. Aceasta este explicatia abandonului scolar masiv actual in acest moment din viata scolara (aproximativ 20%). Familiile nu-si pot permite continuarea studiilor copiilor lor la oras din cauza  saraciei.

   2. Propunerea ca tot liceul sa devina obligatoriu este demagogica si populista. Nu este suficient sa lipesti eticheta “obligatoriu”, pentru ca sa se si intample. Si acum sunt suficiente locuri la liceu astfel incat cei care doresc acest lucru pot sa urmeze cursurile liceale fara probleme. Problema este ca noi nu putem asigura participarea tuturor copiilor nici la invatamantul gimnazial obligatoriu, din cauza precaritatii resurselor materiale ale unor familii, in special in mediul rural.

In cel mai bun caz, elevii participa la cele opt clase de scoala generala, dupa care se alatura  parintilor in munca pentru obtinerea celor necesare traiului. Si ce faci sa realizezi “obligativitatea”? Amendezi niste familii care nu au resurse nici pentru traiul zilnic? In ce licee se vor duce tinerii din mediul rural? De unde resurse financiare, umane si spatii scolare?

   3. Absenta scolii profesionale din proiectul Andronescu este de neinteles. In liceu, in filiera tehnologica, nu se obtin competentele profesionale necesare practicarii unei meserii, din mai multe motive:
 • Numarul de ore alocat instruirii practice este mult prea mic
 • Acumularea simultana a disciplinelor teoretice, de specialitate si a instruirii practice depaseste cu mult  puterea de asimilare a multor elevi
 • Nu toti elevii au inclinatii si aptitudini  pentru intelegerea  unor cunostinte teoretice sofisticate: derivate, integrale, fizica cuantica, teorie literara etc. Elevii cu inteligenta dominant practica nu doresc neaparat sa parcurga curricula de liceu, suficient de complexa pentru a permite racordarea la studiile universitare
 • Piata muncii si mediul de afaceri solicita in primul rand muncitori calificati, in constructii, in servicii de tot felul, in industrie, pe cand filiera tehnologica de la liceu ofera absolventilor calificarea de “tehnician”
   4. Nu “obligatia” de a participa la cursuri rezolva problema educatiei, ci calitatea curriculei, a profesorilor, atractivitatea mediului scolar si, mai presus de orice, convingerea elevilor si parintilor ca scoala le ofera competentele necesare pentru accederea la joburi bine platite in piata muncii.

   5. Lipsa spatiilor scolare si/sau a profesorilor, invocata de minister pentru respingerea variantei Miclea, se rezolva foarte usor prin aparitia “consortiilor” scolare, formate din liceu si scoli generale, pentru a folosi in comun atat corpul profesoral cat si spatiile scolare si baza materiala.

   6. Nu stim daca varianta Andronescu are la baza studii de impact si de fezabilitate, referitoare la resursele financiare, umane si materiale necesare pentru implementare. In principal, nu stim raspunsul la intrebarea: cate licee ar fi necesare, in special in mediul rural, pentru integrarea tuturor elevilor in invatamantul obligatoriu de 12 clase, cu  resursele umane si materiale aferente. Daca aceste studii exista, sa fie date publicitatii.

In concluzie, introducerea abrupta a invatamantului obligatoriu de 12 clase, fara pregatire si studii de impact, ma duce cu gandul la un scop nemarturisit, dar usor de ghicit:  majoritatea tinerilor, daca s-ar putea chiar toti, sa ajunga nestingheriti la studii universitare, sa “cotizeze” cu taxe de studii si alte  costuri, spre fericirea si indestularea clanurilor universitare, de stat sau private, dar fara vreun efect notabil in obtinerea calificarilor cerute de piata muncii. 

2. Descentralizarea, in cele doua viziuni.

In educatie, bratul lung al politicului este Inspectoratul  Scolar, prin numirea Inspectorilor Generali de catre minister, cu  Ordin de Ministru. 

Exista diferente de principiu intre cele doua viziuni  in privinta descentralizarii. In esenta, varianta Miclea atribuie prerogative distincte celor 3 poli de de decizie: scoala, Directie Judeteana de Invatamant, minister,  si doar prerogative de indrumare si control Inspectoratului Scolar, in timp ce varianta Andronescu disipa o aceeasi responsabilitate intre 4 poli de decizie, scoala, Consiliu Local/Judetean  (doar pentru propuneri), Inspectorat Scolar si  minister, Directia Judeteana de invatamant fiind “sarita” din schema.

Or, tocmai aceasta institutie ar fi trebuit sa realizeze descentralizarea. In varianta Miclea ministerul are doar atributii de reglementare legislativa, initiator de strategii, proiecte, programe, de analiza si monitorizare, nu de administrare si gestionare a retelei scolare, cum gasim in varianta Andronescu. Managementul retelei scolare, in varianta Miclea, revine administratiei locale, iar administrarea si gestionarea scolilor revine Consiliilor de Administratie din scoli.

Acest mod de a concepe atribuirea unei competente, cu 3-4 codecidenti, va duce, adeseori, la blocarea ei si la interferenta factorului politic. Modul cum este gandit  managementul la nivel central si local transforma in “basm” obiectivul depolitizarii invatamantului, iar varianta Andronescu nici nu se straduieste sa mascheze acest fapt.

In conceptia ministrului PSD, politicul nu-si poate permite “pierderea” controlului politic asupra managerilor de scoli si a cheltuirii fondurilor bugetare destinate educatiei. 

De altfel, prevederea de la art. 19 din Cod, nu mai lasa nici o umbra de indoiala: 

Art. 19 (9) Învăţământul preuniversitar este subordonat, prin inspectoratele şcolare, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, iar învăţământul superior este coordonat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu respectarea autonomiei universitare.

Nici vorba de “subordonare” administrativa si functionala a unitatilor scolare fata de Consiliile Locale si/sau Judetene, prin intermediul Directiei Judetene de Invatamant, care nici nu exista pentru autorii Codului Educatiei.

3. Selectarea directorilor de scoli

In varianta Andronescu, daca ministerul elaboreaza criteriile si metodologia de selectare, coroborat cu exprimarea sibilinica “cu expertiza” inspectoratelor scolare, despre care  nu stie nimeni ce va insemna, rezulta ca ramane deschisa portita intrarii factorului politic in scoala. Ce inseamna “expertiza”? Se poate anticipa ce va cuprinde metodologia elaborata de minister: inspectoratul alcatuieste intrebarile (le da cui trebuie?), verifica raspunsurile, se instaleaza copios in comisia de concurs, posibil chiar o conduce.

Rezolvarea contestatiilor de catre inspectorul general  duce la posibilitatea sa aiba castig de cauza candidatul dorit de partid, etc. Diavolul se ascunde in amanunte. In plus, avizul primarului este un aviz “conform”, adica cu drept de veto, sau unul consultativ, ce poate fi ignorat? Daca este aviz “conform”, primarul, iarasi factor politic, poate respinge, in mod repetat, atatia directori pana apare unul convenabil partidului caruia ii apartine. De asemeni, inspectorul general “numeste” directorii, in urma concursului. Vointa comunitati scolare, reprezentata de Consiliul de Administratie, este sublima, dar lipseste complet.

In felul acesta politicul isi pastreaza si consolideaza prezenta in scoala, iar descentralizarea ramane in continuare un vis frumos, chiar prea frumos pentru a fi adevarat. 

In varianta Miclea lucrurile sunt mult mai simple: Consiliul de Administratie al scolii organizeaza concursul pentru directori, stabileste comisia de concurs si in baza rezultatelor numeste directorul. Simplu si clar. Fara interventia altor decidenti.
 
4. Managementul retelei scolare

In comparatie cu varianta Miclea, care acorda atributii largi Directiilor Judetene de Invatamant, aflate in subordinea Consiliilor Judetene, varianta Andronescu ignora, pur si simplu, autoritatile locale, singura lor prezenta in managementul retelei scolare fiind un aviz pentru numirea inspectorilor scolari generali si un reprezentant in comisia de concurs pentru inspectori si propuneri in diferite etape, fara nicio putere de decizie.

In plus, Consiliile Locale/Judetene fac propuneri in diferite etape ale stabilirii planurilor de scolarizare si a infiintarii si desfiintarii unor unitati scolare, decizia fiind totusi a inspectoratului scolar, respectiv a ministerului. Toata administrarea si gestionarea retelei scolare revine Inspectoratului Scolar, pe banii administratiei locale. Adica unul plateste si altul hotaraste.

5. Selectia si angajarea resursei umane

In varianta Andronescu, spre deosebire de varianta Miclea, Inspectoratul Scolar, deci componenta politica, are un rol esential in validarea (ceea ce inseamna si posibilitatea nevalidarii) candidatilor reusiti la concurs, aplicarea procedurilor de selectie, la cererea (?) unitatilor scolare, directorul incheie contractul de munca cu cadrele didactice, “pe baza deciziei inspectorului scolar general”, adica al politicului.

De observat ca nici in acest caz, al selectiei resursei umane, varianta Andronescu nu propune  o descentralizare reala si, mai mult, politicul si-a pastrat prerogative importante.

In varianta Andronescu, o unitate nu poate decide singura desfacerea contractului de munca a unui salariat, fiind necesara decizia Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar.

Varianta Miclea propune, pur si simplu, angajarea si concedierea salariatilor de catre scoala, fara alti factori decidenti.

6. Descentralizarea curriculara.

In varianta Andronescu, curriculumul de baza si cel diferentiat sunt elaborate de minister si structuri subordonate.  Curriculumul la dispozitia scolii, CDS, reprezinta doar 10% (2 ore pe sapatamana la gimnaziu si 3 la liceu), pentru satisfacerea nevoilor de dezvoltare locala si regionala, a educatiei diferentiate in functie de solicitarile elevilor si parintilor.

Pentru comparatie, varianta Miclea ridica procentul orelor la dispozitia scolii la 20% in cazul gimnaziului si la 30%, in cazul liceului. La varianta Miclea mai apare o noutate, 25% din orele alocate unei discipline raman la dispozitia profesorului, pentru realizarea unor actiuni remediale, de performanta sau in alte scopuri decise de profesor.
 
7. Admiterea la liceu

Admiterea la liceu, in special la liceele de elita, a pus in toti anii anteriori mari probleme de corectitudine si credibilitate. In goana dupa locuri la licee renumite, parintii si elevi pun o presiune enorma pe obtinerea de note cat mai mari. Profesorii, la randul lor, pentru a asigura locuri cat “mai bune” propriilor elevi, inchid ochii la examinari de tipul “teze unice” si ii evalueaza cu note foarte mari, chiar daca nemeritate. Exemplele cu rezultatele de la tezele unice sunt concludente: 35% dintre elevi au obtinut la un moment dat, note intre 8-10 la teza de matematica, iar media de admitere la liceu a fost an de an in continua crestere.

Pe de alta parte, directorii si profesorii de la liceele de top se plang ca notele de intrare ale multor elevi nu reflecta nici pe departe competentele pe care acestia le-au obtinut dealungul anilor de gimnaziu si constituie principala cauza de esec scolar.

Multi parinti, indusi in eroare de notele mari obtinute, nemeritat, de copiii lor, se obstineaza sa-i indrume spre filiere teoretice (de exemplu spre matematica-informatica), desi nu au calitatile necesare pentru acest gen de traseu educational.

Singura solutie, eliminata din varianta Andronescu, ar fi fost examenul de admitere, acolo unde cererea depaseste oferta, pentru a selecta elevii care au, in adevar, calitatile necesare pentru filiere si profiluri mai pretentioase.

Varianta Miclea prevede posibilitatea alegerii de catre Consiliile de Administratie ale scolilor a modalitatilor de selectare a elevilor, in cazul in care cererea depaseste oferta. In felul acesta se micsoreaza esecul scolar datorat alegerii gresite a traseului educational.

Evaluarea la sfarsitul invatamantului general obligatoriu este necesara, pentru a avea un feed-back generator de masuri de remediere a activitatii, dar fara sa fie o conditie pentru accederea la liceu.

8. Finantarea 

Ambele formule de finantare, din cele doua variante, pleaca de la finantarea “per capita”, adica proportionala cu numarul de elevi. In varianta Miclea finantarea de la stat urmeaza elevul inclusiv in invatamantul privat, prescolar si obligatoriu, pe cand in varianta Andronescu doar la unitatile de stat.

Varianta Miclea are meritul de a stimula si incuraja invatamantul privat, prescolar si obligatoriu, ca alternativa concurentiala la invatamantul de stat, varianta respinsa cu “indignare” de d-na ministru Andronescu, atitudine cel putin  ciudata daca o comparam cu indulgenta aratata invatamantului superior privat.

Taxele si impozitele platite de cetateni statului il obliga pe acesta sa asigure o piata a serviciilor educationala nedistorsionata de modul de finantare. Controlul, evaluarea, autorizarea si acreditarea ar fi fost instrumente suficiente pentru functionarea invatamantului privat in coordonate de performanta. De altfel, gradinitele private au atenuat incapacitatea statului de a asigura locuri pentru toti copiii prescolari, in gradinite de stat.

Exista si prevederi pozitive in Codul educatiei, cele referitoare la etapa de stagiatura, pregatitoare pentru intrarea in invatamant a cadrelor didactice, cele referitoare la bacalaureat, controlul psihologic anual, specificarea finantarii “per capita” si alte cateva.

Concluzie:

Varianta Andronescu cuprinde foarte multe detalii care nu-si gasesc locul intr-o lege, mai degraba in legislatia secundara, insotitoare.  Realizat in pripa, doar in 2-3 saptamani, este normal sa rezulte un proiect superficial, incoerent, care amesteca la un loc obiective, principii, regulamente, atributii, evaluarea calitatii (pentru care exista o lege), cam tot ce misca in educatie, facand-o greu de utilizat si inteles.

   1. Codul educatiei pastreaza politizarea in scoli, prin interventia uneori directa, alteori disimulata a inspectoratelor scolare, instrumente prin excelenta politice, prin numirea politica a conducerilor acestora.
   2. Descentralizarea nu este nici macar mimata in varianta Andronescu, Directiile Judetene de Invatamant, cu rol activ si decisiv in varianta Miclea, sunt eliminate din procesul decizional in varianta Andronescu.
   3. Interesele locale si regionale de dezvoltare, ineresele parintilor si elevilor nu sunt promovate, atata timp cat deciziile privind curricula, reteaua scolara, managementul local si judetean se iau de catre minister si inspectorate. Un progres totusi, se constata in selectarea directorilor de unitati scolare, prin concurs la nivelul unitatii, dar cu “expertiza” inspectoratelor si avizul primarului si al Inspectotului general, care, cel putin in principiu, pot respinge castigatorii concursurilor.
   4. In timp ce varianta Miclea stimuleaza invatamantul privat, prin promovarea principiului “finantarea de la stat urmeaza elevul, inclusiv in unitati private”, varianta Andronescu respinge acest principiu benefic competitiei generatoare de calitate,  intre stat si privat.
   5. Admiterea la liceu se face in continuare fara examene de admitere, acolo unde cererea este mai mare decat oferta, fapt de natura sa escaladeze in continuare presiunea pe obtinerea de note pe cat de mari, pe atat de nemeritate.
   6. Exemplul cel mai flagrant de “centralism democratic” pe care-l regasim in varianta Andronescu este prevederea conform careia curricula este decisa 90% de catre minister, in timp ce varianta Miclea lasa la dispozitia scolii 20-30% din curricula, iar profesorului 25% din curricula la o disciplina.

Comparatia arata un lucru intuit de multa vreme: D-na Ministru Andronescu promoveaza o viziune centralist-etatista, nu departe de paradigma comunista a educatiei, mentinand politizarea scolilor, in timp ce varianta Miclea se apropie de ce inseamna un invatamant modern, descentralizat si depolitizat.

Prof. Stefan VLASTON, Presedinte EDU CER.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15556 vizualizari

 • +34 (40 voturi)    
  exceptional (Marţi, 11 august 2009, 11:00)

  anonim [anonim]

  In sfarsit, un text din care pricepe toata lumea ce vrea psd si ce vrea pd-l.
  • +30 (38 voturi)    
   Excelent articol! (Marţi, 11 august 2009, 12:20)

   novac [anonim] i-a raspuns lui anonim

   O discutie pertinenta a celor doua coduri - cel al PSD-ului, continuator al programului comunist, si cel al prof. Miclea, adaptat realitatilor prezente.
   In special dezvoltarea scolilor de meserii este esentiala - de acolo vor iesi oameni care vor cunoaste bine o meserie, si vor avea un loc de munca asigurat + salariu bun!
   • +7 (7 voturi)    
    Da...perfect de acord... (Marţi, 11 august 2009, 19:37)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui novac

    ...mai putin cu partea... "si vor avea un loc de munca asigurat + salariu bun! "
    Probabil in alt context economic sau poate peste cativa zeci de ani, dar daca se vor perinda pe la putere doar guverne din astea cum am avut pana acum...slabe sanse.
    • +2 (2 voturi)    
     poate (Marţi, 11 august 2009, 22:28)

     jo [anonim] i-a raspuns lui bgd

     nu chiar peste cateva zeci, dar peste vreo 5-6 ani. adica daca se va implementa legea in toamna asta, taman pe cand vom avea primele generatii cu studii de liceu / profesionala dupa noul sistem.
     • +1 (1 vot)    
      Eu vorbeam de partea economica. (Miercuri, 12 august 2009, 0:18)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui jo

      Ei pot sa iasa cu zecile de mii de pe bancile scolii, bine calificati si cu dorinta de munca. Acuma sa aiba cine sa-i si angajeze...
   • -9 (13 voturi)    
    Un lucru bun - Nu mai e MARGA mantuitorul (Marţi, 11 august 2009, 22:21)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui novac

    Miclea și Andrei Marga fac parte din aceeasi categorie de moftangii, omologii la Invatamant ai lui Macovei.
    Reteta e simpla - te arunci pe piata cu idei revolutionare, IM-PO-SI-BIL de realizat
    in practica in Ro intr-o perioada rezonabil de scurta.
    Rezistenta naturala la schimbare a poporului
    nu doar a PSD ului, plus incapacitatea
    organizatorica plus lipsa de resurse banesti plus plus plus....vor impiedica o implementare cat de cat coerenta bulibasind si ce mai era nebulibasit ...vezi din nou precedentul Macovei cu Procurori Sefi numiti la propunerea Ministrului nu a CSM ului....cu consecinta infiintarii unei noi Securitati - DNA plus DIICOT plus Covesi - toti obedienti basescieni.
    *
    Hai zau parca nu am sti ce bascalie e invatamantul romanesc cu ite treapta nu e treapta , uite teza nu e teza...de dinainte de 1989.
    *
    Singurul merit al lui Miclea e ca dizloca din inimioara fanilor portocalii imaginea lui constipata a lui andrei marga, pe care pana acum vreo trei luni
    il asteotau toti sa revina pe un cal alb, cum o asteapta si ...asta e am si eu o fixa ...pe Macovei.
    Dar marga era infinit mai antipatic deca
    Miclea.
    *
    De fapt optiunea pentru una sau alta dintre varinate nu ne mai interezaza nici pe mine, care am fiul la facultate
    deci am scapat, si
    nici pe Videanu si Placinta care si-au trimit copiii in Elvetia unde reforma invatamantului a justitiei si sanatatii s-au finalizat acum 300 de ani cand derbedeii stateau in temnita , nu la conducere
   • -6 (10 voturi)    
    Comunist? (Miercuri, 12 august 2009, 1:30)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui novac

    Toata lumea stie ca scoala comunista era mult mai performanta ca acum. Cred ca singurul lucru bun in comunism era scoala. Proiectul Miclea este prost pentru ca considera invatatura o marfa. El crede ca legile pietei va rezolva problema. Nu. Scoala ar trebui sa fie un organism independent politic care sa depinda de Academia Romana.
    • +6 (6 voturi)    
     . (Marţi, 11 august 2009, 22:59)

     radukku [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

     e perfect adevarat ca scoala era ceva mai performanta in comunism, dar nu excela. Nu avem vreun castigator de premiu Nobel care sa fi desfasurat activitati de cercetare in Romania. De fapt nu avem castigatori de premii Nobel din Romania pentru ca Palade era in SUA cand a desfasurat cercetarile. Invatamantul are nevoie de teorii economice pentru a progresa, nu doar de teorii sociologice. Vezi universitatile private mari din SUA.
     Sa ne fereasca divinitatea sa fie promulgat codul lui Andronescu. Mi-as trimite copiii in alta tara sa faca scoala incepand cu clasa I. E un cod submediocru care nu isi are locul in Europa secolului XXI. Functii politizate pana la cer, directori schimbati in acelasi timp cu Parlamentul. Redactarea e inaccesibila oamenilor simpli, prea imbarligata, pompoasa pentru a nu fi citita de oameni simpli. 355 de pagini cand Constitutia are 70-80 pagini si jumatate din romani nu au citit de ani buni o carte de macar 50 pagini.. In niciun caz nu e forma finala,astfel prin absurd daca s-ar opta pentru codul Andronescu, doar revizuirea formei si numeroasele amendamente ar intarzia reforma in invatamant cu 3-4 ani. Poate asta se doreste...
     • +6 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 august 2009, 0:01)

      [anonim] i-a raspuns lui radukku

  • +28 (30 voturi)    
   Lasati art. cat mai vizibil pt o per. mare de timp (Marţi, 11 august 2009, 13:24)

   Rita [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Rugam redactia Hotnews sa lase acest articolul cat mai vizibil in prima pagina, pana se vor lamuri lucrurile intr-un fel sau altul.
   Poate il vor citi si ONG-urile si parintii de copii viitori scolari si vor lua in fine atitudine.
  • +15 (19 voturi)    
   . (Marţi, 11 august 2009, 14:17)

   radukku [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   varianta Miclea e evident cea mai buna. Nu era neaparat nevoie de o analiza asa cuprinzatoare. Din 10-15 randuri ne dadeam seama. Se observa clar mentalitatile diferite ale partidelor de la guvernare: centralizare vs descentralizare, politizare vs depolitizare, teoria politica vs teoria liberal-capitalista, stagnare vs progres etc.
   • -14 (22 voturi)    
    Miclea (Marţi, 11 august 2009, 18:34)

    Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui radukku

    Asta nu a fost ministru al invatamantului intr-o perioada si nu a facut nimic in timpul mandatului? Nu e ala de sia- luat masina de serviciu Touareg de 70.000 Eur?

    Toti o apa si-un pamant. la vorbe toti isunt buni cu faptele insa ...
    • +8 (14 voturi)    
     sa gandim inainte sa scriem (Marţi, 11 august 2009, 15:45)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

     cat timp a fost ministru?

     cat timp ia sa faci un proiect de lege & sa-l pui in aplicare?

     raspunsurile le afli daca sapi putin pe net. de judecat, ar fi mai bine sa judeci dupa ce te informezi, nu inainte.
     • -8 (14 voturi)    
      Gandire (Marţi, 11 august 2009, 19:12)

      Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

      Prietene, eu mai si gandesc.

      Cat timp sunt ministrii nu au niciun proiect si nu fac nimic. Cand nu mai sunt ministrii se dau viteji ca doar vorba "dupa razboi multi viteji se arata" este foarte valabila in Romania, la fel de valabila ca aruncatul responsabilitatii.

      Din cate mi-aduc aminte Miclea a fost 1 an jumatate ministru al invatamantului nu?
      1 an jumatate in care sa nu poti sa schitezi macar un proiect?
      Proiectul de achizitionare masina de serviciu Touareg probabil a mers ca pe roate si s-a rezolvat in cateva zile.

      Prietene "inteligent", un proiect, intr-o tara normala (vezi Germania, programul Rabla) se face si se pune in aplicare in cateva saptamani. Un proiect fundamental ca legea invatamantului nu ar trebui sa dureze mai mult de 6 luni daca se munceste la el. Ca noi suntem cu invatamantul intr-un proiect de 20 ani este alta mancare de peste. Dovada acestui proiect sta in specimenele care "gandesc" pe acest forum.
      • +6 (8 voturi)    
       2 obs pt a nu lungi o polemica goala (Marţi, 11 august 2009, 16:30)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

       1. a fost ministru din 29.12.2004 pana in 10. 11. 2005 = 10 luni si 12 zile.

       2.exemplu : legea "Hadopi" in Franta - o lege (prioritara & a carei definitivare a fost o urgenta) care isi propune statuarea creatiei & a difuzarii operelor pe internet. proiectul de lege a fost inceput in septembrie 2007. prima dezbatere publica a avut loc la sfarsitul lui octombrie 2008 & legea a fost promulgata in iunie 2009.

       cred ca vei fi de acord cu mine : un proiect, cu cat e mai important, cu atat cere mai mult timp pt a fi bine facut.

       te las pe tine sa gandesti, asa cum poti, care dintre urmatoarele 2 legi este mai importanta : una pe educatie (cu consecinte directe asupra tuturor cetatenilor unei tari) sau una pe drepturi de autor & difuzarea creatiilor lor (cu consecinte directe asupra unei parti a populatiei).
      • +8 (14 voturi)    
       . (Marţi, 11 august 2009, 19:52)

       radukku [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

       am zis ca nu are rost sa discutam despre Miclea, dar nu ma pot abtine. A fost ministru timp de 10 luni nu 18 luni. In momentele acelea invatamantul era nesatisfacator dar in niciun caz inacceptabil cum e acum. A incercat o reforma cu impact mic considerata ca un impuls pentru redresare, dar un cod al invatamantului e schimbarea totala a sistemului. Ai dreptate, redactarea nu dureaza mai mult de 6 luni daca ar avea doar treaba asta. Ar mai fi nevoie de inca 3 luni pentru a fi analizata de partid, inca 3 luni pentru a avea sustinerea partidului, inca 3 luni pentru forma finala iar apoi initiativa legislativa in Parlament+promulgare inca 3 luni. In total sunt 18 luni. Exact cat ai zis ca a fost Miclea ministru, desi a fost doar 10. Poate acest proiect a fost inceput de Miclea in perioada cand era ministru. Actualul proiect are forma finala, sustinerea partidului exista si este promulgat prin angajarea raspunderii. Deci in 1-2 luni ar trebui sa intre in vigoare. Desigur, pe tine te nemultumeste acum ca de ce intra asa repede. Nu?
       • -2 (2 voturi)    
        Confuzie (Miercuri, 12 august 2009, 13:50)

        Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui radukku

        L-am confundat cu Hardau. :)
     • -2 (2 voturi)    
      Confuzie (Miercuri, 12 august 2009, 13:53)

      Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      Ala la care ma refeream eu era Hardau. Am facut o confuzie. puteati sa ma corectati de la inceput si nu mai iscam polemica. :)
    • +2 (6 voturi)    
     . (Marţi, 11 august 2009, 18:59)

     radukku [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

     e acela care ma enerva pe mine si il consideram ca fiind cel mai prost ministru al invatamantului. Intre timp a mai urcat in clasament, nu a ramas pe ultimul loc.
     Vorba lui Koganiceanu: loveste opera, nu persoana. Daca ai ceva de zis in legatura cu acest cod, spune, critica, da argumente. Daca nu, atunci nu are rost sa discutam de persoane. De fapt toti suntem o apa si un pamant, doar ca unii mai au si idei bune.
     • -3 (7 voturi)    
      Proiect Miclea (Marţi, 11 august 2009, 19:38)

      Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui radukku

      Proiectul suna bine asta nu inseamna ca se va materializa.

      Proiecte de autostrazi tot aud de vreo 10 ani fara sa pot merge pe ele.
    • +6 (6 voturi)    
     raspuns pentru Miclea (Marţi, 11 august 2009, 22:35)

     ion [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

     Miclea a fost ministru pina a cerut bani pentru reforma. Deoarece nu i s-au dat bani si-a dat demisia. (Cheste de onoare)
     Doamna Cati plingea in parlament sa li se dea profesorilor salarii cu 50% mai mari si cind a ajuns ministru a uitat (tot cheste de onoare)
     • +1 (1 vot)    
      memorie selectiva (Miercuri, 12 august 2009, 6:40)

      of [anonim] i-a raspuns lui ion

      Asa-i! "Doamna Cati" a fost o initiatoare a faimoasei legi de crestere a salariilor in invatamant cu 50% ... Dar cine se batea in campania electorala din finalul anului 2008 cu pumnii in piept? Nu cumva Tariceanu, in contrara opozitie cu Boc si Geoana care se "opuneau" acestei legi cat puteau de mult?
      (chestie de onoare!)
    • +1 (1 vot)    
     nu e ala (Miercuri, 12 august 2009, 0:10)

     metronom [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

     il confunzi
     • +1 (1 vot)    
      Ai dreptate (Miercuri, 12 august 2009, 13:50)

      Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui metronom

      Am vazut poza, l-am confundat cu Hardau. Asta a stat 1 an jumatate si a luat si Touaregul masina de serviciu.
    • +1 (1 vot)    
     Nu Miclea, Hărdău (Miercuri, 12 august 2009, 21:30)

     IonIon [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

     Îi confunzi, Miclea avea bicicletă pe atunci.Ăsta e ăla care și-a dat demisia pt ca ministerul nu a primit bani. Nu i-au ajuns de Tuareg
  • -13 (21 voturi)    
   Sine ira et studio (Marţi, 11 august 2009, 15:36)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   Analiza este in mod evident partinitoare in favoarea variantei Miclea. Cred ca descentralizarea propusa de acesta, ca sa ma refer doar la ea, ar duce la:
   - falimentarea multor scoli „nerentabile”
   - scoate banu', ca incepe anu' (scolar)
   - angajarea nepoatei primarului si a fiicei sefului de post
   - eliminarea francezei, pt ca nepoata nu stie decat spaniola din telenovele
   - transformarea directorilor in mici tirani
   - provincializarea curriculei
   etc.
   • +14 (18 voturi)    
    Wrong! (Marţi, 11 august 2009, 13:31)

    Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    Angajarea nepoatei primarului si a fiicei sefului de post duce la un invatamant de proasta calitat si (in conditiile existentei unui examen de admitere la liceu) la esec scolar. Nu cred ca un parinte isi va orienta copilul spre astfel de scoli, in consecinta (in varianta Miclea) scoala respectiva va primi mai putini bani si va deveni, helas! nerentabila, eventual va intra in faliment/se va desfiinta (daca acel consiliu de administratie nu va intelege sa remedieze situatia).
    Dupa cum vedeti, proiectul Miclea propune mecanisme de feedback al caror motor este reprezentat de introducerea unor filtre de calitate (examene de admitere). Ori tocmai aceste mecanisme de reglaj lipsesc din proiectul doamnei Andronescu!
    • -3 (7 voturi)    
     "Sine ira et studio" (Marţi, 11 august 2009, 15:06)

     Ion I [anonim] i-a raspuns lui Gicu Maracine

     " Nu cred ca un parinte isi va orienta copilul spre astfel de scoli, in consecinta (in varianta Miclea) scoala respectiva va primi mai putini bani si va deveni, helas"

     Gicule, si aia care i-ati dat "-" lui Mazeta... pana aflii tu de toate nepotismele si alte smecherii care iti influenteaza sau nu plodul trece ceva timp.. si ca sa ti-l azvarli dintr-o scoala in alta e cam mare bataie de cap, mai ales pentru copil.. asa ca taci, citeste inca o data si inca o data si de cate ori este nevoie si respecta si intelege opiniile altora.

     intr-adevar, acest articol este per ansablu partinitor (dupa cum se poate observa Miclea este scos in fata la fiecare punct). dar asta e.. nu zic ca nu sunt de acord cu proiectul domnului Miclea dar, anumite lucruri mai trebuie periate (oricum, ceva PERFECT nu o sa iasa niciodata)
     • +3 (5 voturi)    
      Hm! (Marţi, 11 august 2009, 20:15)

      Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui Ion I

      Nu te supara, dara daca faci comparatie intre (doar) doi termeni, e inevitabil ca unul "sa fie scos in fata".
      :)
      In cazul de fata Miclea apare la capitolul "asa da" (asta e opinia autorului, si trebuei respectata cu atat mai mult cu cat o argumenteaza) iar Andronescu la "asa nu".

      Daca ai argumenet logice in favoarea proiectului Andronescu te rog sincer sa le expui; sa combati insa folosind situatii ipotetice este useless!
      • 0 (0 voturi)    
       stultus (Miercuri, 12 august 2009, 12:38)

       Ion I [anonim] i-a raspuns lui Gicu Maracine

       din pacate articolul se vrea o analiza si nu o opinie iar ceea ce eu am zis mai sus (si i-am dat dreptate si lui Mazeta) nu a reprezentat combaterea unei opinii prin situatii ipotetice.

       cat despre "asa da" si "asa nu".. nu se poate vorbi intr-o comparatie. se poate doar determina ale cui prevederi sunt mai bune. eu am subliniat faptul ca per ansablu, concluzia s-a dorit a fi "proiectul Miclea e perfect , al Androneascai este prost".

       Nu cred ca autorul acestui articol nu este constient de nepotismele si pilele din ivatamant sau la nivel de inspectorate scolare astfel incat sa nu fi detaliat putin ceea ce si eu si altii au spus.

       Pa.
    • -5 (9 voturi)    
     Gicule (Marţi, 11 august 2009, 17:41)

     Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Gicu Maracine

     In comuna x existau 2 scoli, una dintre ele s-a desfiintat pt ca nu era rentabila. La cealalta director este sotia primarului, o scorpie tampita, care si-a angajat toate cunostintele in scoala (valorosi membri ai CA) si care deruleaza niste contracte avantajoase cu primaria sotului pt modernizarea scolii (pe hartie) si a propriei case (pe bune). Cei din comuna si din satele invecinate stiu situatia, dar, mioritic, isi trimit copiii tot la scoala asta, ca altundeva e departe, scump si posibil aceeasi situatie. Concluzie: mai buna mafia centrala decat mafia locala.
     • +6 (10 voturi)    
      in acest caz (Marţi, 11 august 2009, 14:48)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      potrivit legii lui Miclea va fi in puterea parintilor sa schimbe situatia. cum? prin vot! vot politic la alegerile locale & vot in cadrul consiliului de administratie a scolii. parintii vor vedea zilnic cum sunt folositi banii locali & vor putea decide democratic cum trebuie cheltuiti. daca parintii nu vor sa schimbe situatia, e alegerea lor.

      potrivit legii lui Andronescu, parintii / comunitatea locala nu are nici o putere de decizie, deci situatia de care vorbesti nu are sanse de schimbare...
      • -1 (5 voturi)    
       Ma bucur (Marţi, 11 august 2009, 18:14)

       Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

       ca ma sunt oameni care cred in puterea votului (cu semnul exclamarii!). Oare tu nu traiesti in tara in care alegerile au fost sistematic fraudate (mai mult sau mai putin, intr-un fel sau altul), in care trebuie sa alegi intre vadim si iliescu, in care oamenii au votat un primar mort desi stiau ca murise?
     • +6 (8 voturi)    
      Daca (Marţi, 11 august 2009, 18:19)

      Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      Parintii nu-l iau de gat pe primar, sa dea cu el de pamant, isi merita soarta. mai e un principiu: fiecare comunitate are scoala pe care si-o doreste, o merita si in care investeste. Statul te ajuta, dar nu poate fi in orice colt. Se zice: de prostie si lasitate nu te poate apara nimeni, nici macar statul. Asta e.
      • +4 (6 voturi)    
       Domnule Vlaston,... (Marţi, 11 august 2009, 16:24)

       judex [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

       nu pot sa nu va felicit pentru acest articol excelent, pentru claritatea si evidenta analizei . Eu, personal, eram deja pentru reforma, mai ales in sistemul de invatamant, sistem vitregit timp de 20 de ani, spre dezastrul sociatatii romanesti si blocarea viitorului copiilor nostri. Daca PSD continua jocul populist, politicianist si pagubos, sa plece de la guvernare si sa lase pe cei care vor sa schimbe Romania in bine. Felicitari!
       • -4 (4 voturi)    
        Cine (Marţi, 11 august 2009, 20:20)

        Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui judex

        Cine ma PDL-ul? Pai fara PSD fura de 3 ori mai mult ca acum ca doar de asta sunt in stare.
        Hai ca esti simpatic.
  • +6 (6 voturi)    
   scoala (Marţi, 11 august 2009, 15:54)

   maria [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Foarte clara oglinda care reflecta scoala urmata de dna ministru si scoala in care s-a format profesorului Miclea . De cati ani se afunda invatamantul de toate gradele sub ideile generate de un cap cu fruntea lata de doua degete ? Si am citit de curand ca doamna coordoneaza si programe de cercetare care au dus la ... moartea cercetarii romanesti. Proiectul domnului profesor Miclea este clar ca picatura de roua, simplu, de bun simt si se inscrie in matricea scolii ardelenesti de dupa 1900 si se apropie de sistemul occidental. Mi-as dori sa existe in fiecare domeniu care scartaie jalnic cate un domn Miclea! Poate ca ar iesi tara la lumina dar uite cum urla ceata lui Vanghel'e - garantul doamnei ministru - ajuns si el ...telectual cu diploma universitara. Stie cineva in parohia carui rector a evoluat spre culmi inalte ale stiintei primarul care este ? Eu am o banuiala, aproape certitudine. Cine incepe ghicitul ?
   • +1 (1 vot)    
    . (Miercuri, 12 august 2009, 6:34)

    radukku [utilizator] i-a raspuns lui maria

    m-am uitat pe CV-ul lui Vanghelie care este, student la drept si finante. Nu a putut nici Andronescu sa-l faca inginer, dar sa nu ne miram de ce criza ne-a afectat asa tare (Vanghelie finantist) si ca avem atatea procese la CEDO (Vanghelie avocat). E evident la ce universitate a facut aceste doua specializari si de ce zbiera ca o maimuta urlatoare prin Amazonia cand a fost un anumit scandal in invatamantul universitar.
    • +1 (1 vot)    
     A terminat facultatea? (Miercuri, 12 august 2009, 10:27)

     Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui radukku

     Din declaratiile lui la finate a renuntat pentru ca stie mult mai multe din practica. Drept e, ingineria financiara si "arta" de a fura nu se invata la facultate. Cat despre drept de cand il stiu eu student termina si masteratul. Eu mai sper inca ca va aprofunda cunostintele de drept la inalta academie Rahova, acolo unde ii este locul pentru toate ilegalitaile comise de cand e primar in sectorul V, adica 5 pe care il are pe persoana fizica.
  • -1 (1 vot)    
   te-a pacalit (Miercuri, 12 august 2009, 10:31)

   cetateanu [anonim] i-a raspuns lui anonim

   te-a pacalit si pe tine ? pai este evident ca textul prof. vlason este manipulator! cere depolitizare dar este evident ca textul sau este f. politic!
   pai dace dai scoala pe mana consiliilor judetene, adica a pres. consiliului judetean ....ce vrei mai politic????
   pe urma daca totul va fi la discretzia directorilor de scoli si a cons de administratie itzi dai seama ce coruptzie va fi????cumplita!
   dar sunt f. de acord cu var.m. ref. invatzamant obligatoriu pana in clas.10-a este evident de bun simtz.
   cred ca ambele proiecte ocolesc problema capitala: disciplina in scoli , atat la profi cat mai ales la elevi! fara asta vorbim degeaba!
   • 0 (0 voturi)    
    excelenta observatie (Miercuri, 12 august 2009, 11:44)

    MZ [anonim] i-a raspuns lui cetateanu

    Din punctul meu de vedere, ai pus punctul pe i. Controlul politic asupra corpului profesoral este intarit in ambele proiecte, nu doar in cel al PSD. Nu se supune nimic despre un concurs national care sa fie o sita inainte de a se lua decizia de a fi angajati profesorii. Diploma de licenta va fi suficienta? Pai atunci se vor angaja profesorii doar pe cumetrii si pentru a rasplati sarguinciozitatea politrucilor la nivel local. Profesorul nu trebuie sa poata fi angajat si concediat in mod sumar. Asta nu va face decat sa creasca, poate ma repet, presiunea politica asupra sa. Sunt destule parghii in acest moment pentru a impiedica avansarea in grad a profesorilor incompetenti. Altfel, cine va mai putea sa exprime o voce independenta la nivel local? O reforma similara in spitale si va fi tacere peste tot. Chiar mai rau decat in perioada comunista pe care marea majoritate cred ca vrem sa o lasam in urma.
 • +12 (16 voturi)    
  multumim! (Marţi, 11 august 2009, 11:10)

  major_ballsack [utilizator]

  Foarte buna analiza, ce pacat ca se face doar pe hotnews!
  • +11 (11 voturi)    
   un pic de spirit civic! (Marţi, 11 august 2009, 11:36)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui major_ballsack

   pai hai sa printam fiecare cateva zeci de exemplare si sa le lipim prin scarile blocurilor...
  • +14 (16 voturi)    
   Mda.. (Marţi, 11 august 2009, 14:46)

   Rosu [anonim] i-a raspuns lui major_ballsack

   Pai sigur, numai pe hotnews... Domnule eu nu sunt fanatic pro-basescu, dar cand vorbeste omul despre trusturi media neinteresate de binele public, care ocolesc cu gratie de elefant asemenea teme, concentrandu-se pe can-canuri si tambalau i se arunca in fata ca de presa nu te iei, ca nu se cade... Dar presa de la noi isi pierde incet dar sigur orice rol in a informa competent cetatenii, trecand repede la a-l bombarda cu opinii de cele mai multe ori transmise netransparent, sub o pretentie de obiectivitate...
   Asemenea dezbatere, despre educatia copiilor nostri ar trebui sa ocupe zile in sir televiziunile, ziarele, etc. Nu o fac. Este o tema grea, care necesita documentare, cunoasterea problemelor la modul real, nu superficial, fara istericale gen: de ce cade, domnule tigla de pe cladirea scolii din Ciupercenii de Sus?
   Analiza este in fapt o simpla comparatie, care arata diferenta mare de viziune intre doi oameni care lucreaza diferit: unul judeca singur, altul judeca prin prisma lui "ce vor zice colegii mei de la partid daca...".
   In plus viziunea socialista asupra invatamantului este de a controla cat mai mult tinerii, de a-i tine "integrati in sistem", fabricand cat mai multi "indivizi", nu persoane, indivizi care sa formeze mase amorfe de lucratori la stat ori persoane asistate de stat intr-un fel sau altul.
   • -7 (9 voturi)    
    lasa ca ne-a spus si basescu parerea lui... (Marţi, 11 august 2009, 12:32)

    Tim [anonim] i-a raspuns lui Rosu

    Noroc cu Miclea ca l-a pus la punct cand a inceput sa abereze cu Spiru Haret...
 • -6 (12 voturi)    
  comparatie A-M (Marţi, 11 august 2009, 11:30)

  Timbreanu [anonim]

  Domnul presedinte EDU CER (educatie si cercetare probabil} are o afiliere politica? EDU CER este o fundatie ,un srl sau o societate comerciala? La ce universitati particulare a predat sau preda domnul Vlaston?. Nu cred ca analiza domnului Vlaston, ce vede un sistem stralucit si altul doar plin de probleme, este realista. Nu cred ca vor fi multi aceia care dupa ce fac 1o clase sa nu vrea sa mai continue cu inca 2 si facultate .Asa ca cele doua sisteme sunt de fapt unul...
  • +10 (14 voturi)    
   Afiliere (Marţi, 11 august 2009, 15:12)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Timbreanu

   Nu am nici o afiliere politica. EDU CER este o asociatie profesionala www.educer. eu
   Sunt profesor in preuniversitar, asa ca n-aveam cum sa predau la vreo universitate.

   Nu este vorba de "sisteme", stralucite sau nu, ci de proiecte de legi, unul care este bun, nu chiar foarte bun si altul prost.

   Asta-i problema: burdusiti de diplome, inclusiv universitare, tineri la 23-24 de ani, (nu toti, dar multi dintre ei), ajung in piata muncii fara nici o calificare si iau totul de la zero. Cu ce costuri de timp si de bani din partea lor si a societatii???
   • -1 (11 voturi)    
    si totusi (Marţi, 11 august 2009, 12:34)

    aat [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    d-le Vlaston, chiar daca analiza dvs este foarte interesanta, nu ma lasa un gand ca suna un pic unilateral. Va concentrati foarte mult pe varianta andronescu si problemele ei. Aici aveti o problema de credibilitate.

    Nu e greu sa imi dau seama care este parerea dumneavoastra - deh, e clar exprimata in final, si probabil ca aveti dreptate - problema este ca de-a lungul articolului nu ma pot abtine sa ma gandesc aceasta nu e o comparatie, e o pledoarie, si asa ar trebui s-o numiti. Nu vad de ce ati imbraca in haine neutre o opinie care inclina int-o parte. E opinia dvs, asumati-va aceasta opinie, numiti-o "de ce prefer reforma in invatamant varianta miclea" si gata, e mai onest asa.

    Daca vreti comparatie, realizati frumos un tabel, detaliat, cu detalii din ambele parti nu numai una, pentru a ajuta cititorul onest care nu cunoaste detalii (ca mine, de exemplu) sa isi formeze o opinie. In momentul de fata, eu ma gandesc: oare aceasta varianta Miclea, care suna foarte frumos, s-a referit un pic si la detalii? Varianta Andronescu poate are gauri, dar macar arata ca cineva s-a gandit si a pus niste detalii pen hartie, nu a visat un invatamant modern si competitiv si s-a oprit acolo.
    • +8 (12 voturi)    
     E foarte greu (Marţi, 11 august 2009, 16:28)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui aat

     Codul Andronescu are 355 pagini. Intr-o prima varianta aceasta analiza avea si citate textele de legi la care se refera aspectele comentate, dar si un numar dublu de pagini. Cine doreste o documentatie mai adanca apeleaza la cele doua pachete si le compara.

     Din martie ministerul tace si nu comenteaza in nici un fel pachetul Miclea, daca nu e bun, d ce nu e bun, etc. Dar trimiterea lui in derizoriu avea o directie clara: promovarea codului Andronescu, fara concurenta. Ceeace nu e fair.
 • -4 (14 voturi)    
  comentariu politic (Marţi, 11 august 2009, 11:32)

  doru [anonim]

  eram curios sa vad un comentariu profesionist despre cele doua variante ale legilor educatiei. Din pacate ce este mai sus este doar o propaganda ieftina si cu argumente subtiri pentru varianta "Miclea" in speta a curtii prezidentiale. Este atat de partinitor incat zici ca este facut de un propagandist pdl. De exemplu, d-le Vlaston, stiti cumva cam pe ce criterii isi aleg directorii de scoli profesorii? Va spun eu: pe spagi, relatii si rudenii! Sunt "tinere" absolvente de liceu ce iau locurile profesorilor cu vechime pentru ca asa vrea "dom director". Alta problema, admiterea la liceu s-a transformat intr-o gluma: sunt clase intregi de la tara in care toti copii au numai 10 pentru a putea la orice liceu doresc-pe principiul lasa sa ajunga copii nostri unde vor parintii ca au fost si ei draguti. si mai sunt multe de spus! Chiar ar fi nevoie de analiza serioasa a celor doua variante, probabil cea mai buna luand din fiecare cate ceva. Dar asta ar presupune obiectivitate, ceea ce in acest articol nu se regaseste.
  • -2 (10 voturi)    
   de acord cu tine (Marţi, 11 august 2009, 12:34)

   Tim [anonim] i-a raspuns lui doru

   Varianta Miclea oricum pare mai buna dar o astfel de analiza nu-i face decat rau. Cand se va trece angajarea cadrelor didactice la nivelul directiunii unui liceu va fi jale...
  • +8 (10 voturi)    
   Cu parere de rau (Marţi, 11 august 2009, 13:41)

   Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui doru

   Dar tocmai acest filtru politic pe care il blamezi te face sa vezi distrosionat mesajul!

   In plus, formulezi critici de principiu pentru care aduci argumente punctual-particulare si astfel esuazi in a incheia demonstratia.

   Repet, ce lipseste actualului sistem de invatamant (si din propiectul doamnei Miclea) sunt mecanismele de feedback capabile sa regleze probleme de natura celor invocate de tine. Sa exemplificam!

   Daca un director de scoala este interesat sa angajeze pile, cunostinte, relatii in detrimentul valorii, calitatea educatiei in acea unitate de invatamant va scadea fara doar si poate.
   In conditiile in care AR EXISTA un filtru calitativ (admiterea pe baza de consurs in liceu de exemplu, sau la facultate) aceasta atitudine va fi prompt sanctionata de esecul absolventilor.
   Ce parinte isi va trimite apoi copiii la acea scoala stiind ca nu sunt suficient de bine pregatiti!?? Ori (in varianta Miclea) bugetarea urmeaza elevul/studentul; nu sunt elevi/studenti, nu mai vin fonduri, deci faliment (in absenta interventiei consiliului de administratie al scolii).

   Acest gen de mecanisme de ajustare/feedback lipsesc in varianta Andronescu care, in fapt si pentru aceste motive, mimeaza reforma.
  • +10 (14 voturi)    
   Admiterea la liceu (Marţi, 11 august 2009, 15:25)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui doru

   Legile Miclea rezolva admiterea la liceu prin libertatea conducerilor de scoli de a introduce acele mecanisme de admitere pe care le considera necesare. Inclusiv examenele de admitere. Deci obiectivitate.

   Daca directorii de scoli angajeaza pe pile isi pierd urgent functia fiindca Cons. de Adm. are posibilitatea sa-l dea afara fara sa mai intrebe la partid. Iar daca il pastreaza si in aceste conditii, isi merita soarta. CA este format din profesori, parinti, sponsori, angajatori, nu din clientela de partid.
   • -2 (8 voturi)    
    tu te auzi? (Marţi, 11 august 2009, 13:43)

    Tim [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    :))))))))))))) esti tare amuzant cand spui ca directorii isi vor pierde functia...CA este format din parinti, sponsori etc...deci vezi sa nu obiectivitate...
    iar in ceea ce priveste admiterea...vezi situatia de acum din invatamantul superior...toti alearga dupa studenti...rezulta cam adio admitere...
    asa ca hai sa fim seriosi si sa vedem ce se poate aplica si ce nu in romanica...proiectul miclea e mai bun numai ca in unele parti e idealist...acolo trebuie corectat cu mecanisme care sa nu permita "romanizarea" lui...
    oricum asumarea in parlament nu va duce decat la ceva "foarte" temporar...:D
  • +6 (10 voturi)    
   Nu directorii (Marţi, 11 august 2009, 16:42)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui doru

   Ci cons. de administratie decid angajarea. Daca isi angajeaza profesori slabi, raman fara elevi, deci fara bani, iar directorul fara fctie, ca oricum oferta scolara e mai mare decat cererea. Trebuie sa fie competitie, generatoare de calitate si incoruptibila. Alta sansa nu e. Tocmai aici e mai bun pachetul Miclea.
   • 0 (0 voturi)    
    PARERE PERSONALA (Marţi, 11 august 2009, 22:02)

    doru [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    D-le Valston, sa zicem, desi am mari rezerve, ca parerea dvs. nu e una cu iz politic. Nu am o opinie neaparat defavorabila variantei Miclea, desi dupa parerea mea se fac numai enunturi teoretice, cu unele poti fi de acord dar concretizarea lor poate schimba multe. De ex: la liceele unde nr. de candidati va fi mai mare CA va stabili modul de admitere. La ce se intampla acum in scoli e posibil ca CA, in "interesul" liceului sa stabileasca de ex. o taxa ca si criteriu de admitere.
    Ceea ce ma deranjeaza, si nu numai pe mine la varianta Miclea este modul abuziv si nedemocratic in care ea se vrea impusa ca lege, cu ocolirea fatisa a unei dezbateri parlamentare. De ce? De ce parlamentul, numit si Organul Legislativ, ales nu numit, asa cum spune mereu seful d-lui Miclea nu are voie sa dezbata acest proiect? De ce se transforma institutia de baza a democratiei intr-un decor iuntil? Poate varianta Miclea e cea mai buna OK, si in urma dezbaterilor parlamentare si ale societatii civile ea va fi imbunatatita si apoi votata. Care este motivul pentru care se doreste ca ea sa fie impusa? Cu tot respectul, opinia dvs. ca si a noastra a celorlalti poate fi corecta sau nu. Dar Constitutia Romaniei prevede ca Parlamentul este cel care adopta legile, iar de aceasta lege depinde viitorul copiilor nostri. Asumarea raspunderii, chiar pe o lege buna este in opinia mea o sfidare a functionarii democratice a acestei tari. De aici parerea mea ca aveti un comentariu politic. Dar poate gresesc si dvs. sunteti de acord doar cu Miclea, nu si cu modul abuziv si nedemocratic prin care se doreste impunerea acestui pachet de legi.
    • 0 (0 voturi)    
     2 intrebari (Marţi, 11 august 2009, 22:38)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui doru

     cate dintre legile fundamentale pentru reformarea sistemului (economic, juridic, educational etc) au primit pana acum avizul favorabil al parlamentului?

     si cate au fost ciopartite in parlament pana la denaturare?
    • 0 (0 voturi)    
     Ma incumet sa formulez un punct de vedere... (Miercuri, 12 august 2009, 12:08)

     ccc [anonim] i-a raspuns lui doru

     Vorbesc dpdv al unui parinte fara functii politice sau in administratie. Lucrez in sistemul economic privat.

     Mie unul, mi-ar conveni ca parlamentul, deci politicul, sa nu dezbata chestiunile tehnice si de bun simt aflate intr-un proiect de lege. De ce?

     Simplu. Fiindca in istoria de doar 20 de ani parlamentul, politicul, n-a urmarit si nu va urmari decat interese personale si de grup.

     Asadar, ce incredere mai am eu si majoritatea parintilor in acest (sau altul) parlament, politic, ca vor descentraliza si depolitiza legea educatiei pentru a deveni cu-adevarat benefica societatii romanesti???
 • +6 (8 voturi)    
  Felicitari domnule Stefan Vlaston ! (Marţi, 11 august 2009, 11:36)

  le meteque [anonim]

  Asa ar trebui sa arate toate analizele serioase in presa.
 • 0 (8 voturi)    
  Analiza corecta (Marţi, 11 august 2009, 11:56)

  G [anonim]

  Ca intentia autorului acestei "comparatii" e sa arate superioritatea variantei Miclea, reiese aproape din fiecare fraza, pt ca nu observa decat "hibele" lui Andronescu, dar nici un dezavantaj de partea lui Miclea, macar asa de samanta, sau mai bine zis ca sa fie credibil.

  Ce nu inteleg eu insa chiar deloc este cum se explica eliminarea factorului politic, prin deplasarea raspunderii de la minister la consiliile locale si scoli? De cand si pana cand sunt consiliile locale sau judetene apolitice? Si nici in scoli nu se poate pune cu adevarat problema ca profesorii si mai ales directorii ar fi sau vor fi apolitici.

  Mi se pare doar o marire a obscuritatii felului in care vor fi luate deciziile. Adica de baronii locali si oamenii lor. Halal.

  Cum ar fi sa vedem si niste merite clare ale lui Miclea, si eventual si niste defecte inclusiv propuneri de imbunatatire? Ar suna poate mai credibila analiza.
  • +9 (11 voturi)    
   descentralizare (Marţi, 11 august 2009, 15:35)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui G

   Conceptul de baza este "comunitatea scolara", formata din profesori, parinti, mediu de afaceri, elevi si reprezentantii Cons. Local. Aici se iau deciziile majore, nu la primarie.

   Exista defecte si la pachetul Miclea:
   1. Ar trebui ca Directiile Judetene de Inv. sa infiinteze si sa desfiinteze unitati scolare, pt. ca ei stiu mai bine.
   2. Posibilitatea ca agenti economici sa aiba relatii contractuale pentru formarea profesionala direct cu scolile
   3. Cifrele de scolarizare sa tina cont de piata muncii

   Mai sunt si altele, dar analiza nu se vrea exhaustiva, ar fi prea lunga. M-am limitat la asectele esentiale.
 • +8 (8 voturi)    
  elevul=obiectul educatiei (Marţi, 11 august 2009, 12:08)

  Gabriel, Deva [anonim]

  Un proiect al carui beneficiar este elevul, adica obiectul educatie, este preferabil unui proiect al caurui obiect este unitatea scolara.
  D-nul Miclea vine cu o propunere concreta, eficienta, si flexibila pe cand propunerea d-nei Andronescu implica centralism, dependenta politica si lipsa de resposabilitati clar delimitate ale factorilor decidenti implicati. Cred ca banii necesari educatiei vor fi mult mai eficient cheltuiti in cazul proiectului d-nlui Miclea. Diferenta uriasa intre cele doua proiecte este data si de timpul lucrat la proiect si calitatea persoanelor implicate in cele doua proiecte. Ca parinte, cred ca proiectul d-nului Miclea trebuie sa fie cat mai rapid pus in practica.
  Articol foarte bun si necesar. Felicitari!
  • +7 (7 voturi)    
   Banii (Marţi, 11 august 2009, 15:37)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Gabriel, Deva

   Cheltuirea eficienta si fara fraude a resurselor este iarasi o mare problema. Finantarea "per capita", prevazuta de ambele pachete vor aduce mai multa responsabilitate si competitia generatoare de calitate.

   Este in adevar o miza uriasa intrarea in vigoare, etapizat, a pachetului Miclea.
 • +3 (5 voturi)    
  Cel mai bun material ... (Marţi, 11 august 2009, 12:09)

  viq [anonim]

  ... pe tema scandalului din invatamant.
  este un exemplu de modul in care rebuie tratata o problema de asemenea importanta sociala.

  Articilu ar trebui preluat pe site/uri si bloguri personale, pentru discutarea si limpezirea imaginii asupra subiectului. Nu asteptati ca trusturile media sa faca ceva pentru societatea romana.
  Au cu totul alte treburi.
  Tocmai se ocupa cu distrugerea ei.

  IMPORTANT !
  Site-ul unde puteti accesa materialul original nu este cel mentionat in articol !!!!
  ..ci
  http://www.educer.eu/

  Linkul din articol duce la un site parasit, ce pretinde ca cel actualizat e o clona neautorizata.
  E o bataie si pe brandul EDUCER !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Catre redactorii Hotnews (Marţi, 11 august 2009, 18:24)

   Addy [utilizator] i-a raspuns lui viq

   Asa cum viq[anonim] a remarcat si cum domnul prof. Stefan Vlaston a mentionat, site-ul oficial EDUCER este :
   http://www.educer.eu/

   ,ci nu http://www.educer.ro/

   Rezolvati problema !

   NR: Multumim. Am corectat.
 • -1 (5 voturi)    
  Mici scapari (Marţi, 11 august 2009, 12:11)

  kinn [anonim]

  Contradictie: la punctul 1, se spune ca lipsa liceelor la sate este o problema pentru copiii din mediu rural. La punctul 5, dimpotriva, asta se poate rezolva foarte usor prin "consortii" intre licee si scoli generale, folosind in comun profesorii si spatiile. Pai hotaraste-te stimabile: fie exista licee la sate, ca sa poti face consortii, dar atunci copiii pot merge bine-merci la liceu, fie nu exista licee la sate, si atunci ce "consortii" poti face ?

  Iar cu descentralizarea la nivelul judetului, sustinuta cu tarie in articol, trebuie f_o_a_r_t_e m_a_r_e precautie. Sau credeti ca la judet sunt politicieni mai cinstiti ca la centru ? Aoleo, sunt mai rai, mult mai rai si mai prosti, si din pacate mult mai multi. Si banii se scurg mult mai repede in buzunare colaterale, fiindca fiecare administratie locala va ciupi cate putin din cascaval.
  • +4 (8 voturi)    
   Mai clar (Marţi, 11 august 2009, 15:48)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

   Multe licee la sate sunt necesare in cazul "fracturii" prevazuta de Codul Andronescu, inclusiv cu obligativitatea liceului de 13 clase.

   In varianta Miclea doar inv. obligatoriu de 10 clase se face in scoala generala, in aceeasi localitate. Creste in adevar nr. de clase, dar nu in mod irezolvabil. Se pot organiza cursuri in doua schimburi, oricum populatia scolara a scazut, lipsa spatiilor in rural nu este o problema, din cate stiu

   Obiectia ministerului, ca nu sunt spatii si resurse umane, se poate rezolva la orase prin "consortiile" prevazute de legea Miclea, intre licee si scoli generale.
   • +2 (2 voturi)    
    Alte nedumeriri (Marţi, 11 august 2009, 14:00)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    10 clase in loc de 8 pe aceeasi infrastructura inseamna o crestere cu 25%, ceea ce reprezinta o crestere colosala. Creste cu 25% numarul de profesori, cheltuielile cu lumina, cu caldura, cu tot. Practic jumatate din profesorii de liceu de acum trebuie relocati la scolile generale!

    "Consortiile" nu rezolva problema decat aparent, administrativ. Acolo unde nu exista licee, nu se pot face consortii. Acolo unde exista si licee, spatiile si resursele continua sa fie in doua locatii separate, fie elevii fie profesorii vor trebuie sa fosgaiasca intre cele doua cladiri, ca si pana acum.
    • +2 (4 voturi)    
     9 clase, nu 10 (Marţi, 11 august 2009, 17:32)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

     In prima etapa clasa pregatitoare poate ramane la gradinita, acolo unde exista. Nicio lege nu e facuta sa fie aplicabila 100%. Totdeauna se vor gasi exceptii, mai ales la inceput. Adm. locala sa faca bine sa gaseasca spatii, ca de altele au. Daca nu, sa-i ia de guler.
     • -1 (5 voturi)    
      Solutiile dvs se opresc aici (Marţi, 11 august 2009, 14:55)

      kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Din pacate, solutiile dvs se opresc aici.

      "Nici o lege nu e facuta sa fie aplicabila 100%" e o afirmatie mai mult decat dubioasa. Ce se stie ca este inaplicabil nu trebuie pus in lege de la bun inceput. Altfel iarasi dam legi extraordinare care nu se aplica decat lamentabil.

      Iar afirmatia "Adm. locala sa faca bine sa gaseasca spatii, ca de altele au. Daca nu, sa-i ia de guler. "este de o naivitate uimitoare. In Romania anului 2009, ce adm. locala a fost luata de guler pentru cea , pentru orice ? Si dvs. stiind bine acest lucru, iresponsabilitatea adm. locale in general, cum puteti da cu buna stiinta invatamantul pe mana lor ? "Sa-i ia de guler" --- n-o sa ia nimeni de guler pe nimeni, stiti foarte bine, in schimb haosul si dezorganizarea introdusa in scoli for ramane. Si chiar daca ar fi luata de guler adm. locala dupa cativa ani, la alegeri, cu ce mai repara asta raul deja facut ?
      • +1 (3 voturi)    
       trebuie s-o invete si pe asta (Marţi, 11 august 2009, 18:28)

       Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

       daca nu isi merita soarta.

       De asta se spune "litera si spiritul legii", totdeauna vor exista situatii care scapa prevederilor unor legi. Viata bate legea, nu?
       • +1 (3 voturi)    
        Soarta (Marţi, 11 august 2009, 16:08)

        kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

        Cine isi merita soarta, elevii ??? Ca ei sunt cei care sufera de pe urma dezorganizarii invatamantului, nu adm. locala

        S-avem pardon, "Totdeauna vor exista situatii care scapa prevederilor unor legi" nu inseamna acelasi lucru cu "Nici o lege nu e facuta sa fie aplicabila 100%"
 • -3 (9 voturi)    
  forme care nu isi genereaza fondul (Marţi, 11 august 2009, 12:24)

  Alma Mater [anonim]

  la o citire printre randuri proiectul Micle aeste, cu ingaduinta, fantezist si complet rupt de realitatile Romaniei...forme fara fond importate(a se citi copy/paste) din sistemele tarilor nordice aflate cu cel putin 100 de ani inaintea noastra!

  lasati scoala pe mana primarilor/capitanilor de judet in majoritate (semi)analfabeti si ati ingropat-o definitiv!!!
  • +1 (3 voturi)    
   Si care (Marţi, 11 august 2009, 16:32)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Alma Mater

   proiect este legat de realitatile de azi? Sistemul economic, social actual nu poate fi ajutat de un sistem educational ramas in paradigma comunista, in mare masura.
   • 0 (6 voturi)    
    D-le Vlaston (Marţi, 11 august 2009, 13:50)

    Tim [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Problema e ca proiectul Miclea e in parte idealist. El trebuie corectat cu anumite lucruri care sa faca interventia "factorului romanesc" sa fie foarte dificila...Varianta angajarilor la scoli dupa principiile expuse nu poate conduce decat la ceva mai rau. Frumos era totusi sa prezentati si cele cateva "bube" ale propunerii Miclea. Repet: proiectul e clar peste cel al d-nei Andronescu dar analiza Dvs nu-l ajuta cu nimic din pacate...o analiza critica a lui si nu doar laudativa ii era mult mai folositoare...
   • -1 (3 voturi)    
    Nu tot ce a ramas din comunism e rau (Marţi, 11 august 2009, 14:02)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Nu tot ce a ramas din comunism e rau, d-le profesor
 • +3 (5 voturi)    
  foarte bun articol (Marţi, 11 august 2009, 12:28)

  adrian [anonim]

  aplauze pentru articol .... din pacate ma numar printre cei afectati de deciziile ministrei in 1999 pentru modul defectuos de admitere in liceu si in 2003 bacalaureatul (dez)organizat de ministressa. femeia asta se agata de functie!!!! respect miclea!
 • 0 (8 voturi)    
  feed back analiza (Marţi, 11 august 2009, 12:30)

  iuliu [anonim]

  Ma asteptam la o analiza obiectiva.
  Apreciez efortul, spiritul analitic, DAR .....orice analiza partinitoare ( in care se investeste emotional ) tinde sa legitimeze si intareasca parerea celeilalte parti.
  Pacat ! O analiza ce ar fi putut fi obiectiva este umbrita de o asemenea gafa!
  Realitatile si consecintele sunt bine prezentate!
  In rest... numai de bine.
  Poate autorul va putea data viitoare sa arate ca nu e implicat politic.
  • +6 (8 voturi)    
   De unde (Marţi, 11 august 2009, 16:07)

   Sefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui iuliu

   Implicarea politica? Daca Pachetul Miclea a fost facut la Cotroceni si eu il consider bun, inseamna ca sunt implicat politic? Sunt doar un profesor cu vechime mare, inclusiv ca director si cunosc problemele de la firul ierbii.
   • -1 (5 voturi)    
    re: de unde (Marţi, 11 august 2009, 19:21)

    iuliu [anonim] i-a raspuns lui Sefan Vlaston

    Una din metodele de comunicare se cheama comuncare pe legea contrastului:
    Intre pachetul Miclea si pachetul Andronescu ce alegeti ?....Intre un Ferrari rosu si unul negru ce algeti d-le Vlaston?
    Oricum alegeti !
    Ei bine d-vs v-ati pronuntat asupra! Un analist profesionist nu se pronunta chiar daca faptele sunt evidente! Nu prezinta pareri personale ci numai obiective! Comparatii asupra valorii se fac de catre cel caruia ii serviti gogoasa!
    Mai mult ... cu cat aduci mai multe argumente insemna ca presiunea e mai mare!
    Si eu tind sa cred ca un anume proiect e mai bun, dar asta e numai parerea mea!

    Dar lucrurile astea se gasesc in cursuri la care unii din noi nu au avut acces....
 • +3 (5 voturi)    
  Foarte bun articol! (Marţi, 11 august 2009, 12:42)

  ion [anonim]

  Felicitari! De mult asteptam o analiza intre cele 2 variante.
 • +5 (7 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 11 august 2009, 13:02)

  Un roman anonim [anonim]

  Cu riscul de a supara fedesenarii, analiza este mai mult decat corecta si inteligibila inclsiv pentru o persoana cu o pregatire la nivel mai scazut. Poate ca ar fi si unele idei din varianta Andronescu de luat in discutie si de adaugat la varianta Miclea dar dupa mine sunt extrem de putine si oricum nu de importanta deosebita. Oricum desfiintarea scolilor profesionale sau echivalente e o gresala imensa. Obiectiv, nu toti elevii pot asimila cunostintele de la nivelul liceului, ca sa nu mai vorbim de cele din invatamantul superior. Si atunci continuam politica analfabetilor necalificati cu diploma de 10 clase sau facem ceva ca si ei sa se poata realiza cat de cat profesional si de ce nu uman? Plus ca ideea pastrarea mediului familial este benefica nu numai din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere al formarii. La 16 ani un elev are totusi mai mult discernamnt decat la 14 ani si poate fi lasat sa se conduca singur in mediul urban, la un liceu. Oricum mai sunt de discutat multe aspecte si cadrul nu permite. In final, inca odata felicitari domnului Vlaston si subscriu ideii de a fi popularizata in mass media de toate tipurile.
  • +1 (1 vot)    
   analfbet care face curat dupa tine (Marţi, 11 august 2009, 21:36)

   un analfabet cu 10 clase [anonim] i-a raspuns lui Un roman anonim

   in momentul in care tu o sa pleci cineva trebuie sa faca curat.trebuiesti tuns ,ras ,imbracat, imbalsamat, inhumat ,facute ,pomeni, bocitoare,car mortuar, gropari.chiar crezi ca toti o sa aiba facultate .o sa fie o gramada de analfabeti cu 10 claseeeeeeeeeeeeeee. venim mosuleee venim. HA HA HA.
   • 0 (0 voturi)    
    Se cunoaste ca esti un anlafabet cu 10 clase (Miercuri, 12 august 2009, 10:41)

    Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui un analfabet cu 10 clase

    Probail faci parte din categoria celor pe care i-am intalnit in primul an de stagiu, care erau absolventi de 10 clase si cand aveau de impartit 0,4 la 0,2 le puteai citi in ochi la fel ca pe ecranul calculatorului "eroare". Nu esti in stare sa intelegi nimic. Tocmai asta am spus si eu. Ca nu toti trebuie sa faca o facultate pentru ca nu toti au aceasta capacitate. Si trebuie acordata o sansa si celor care nu pot face liceul si facultatatea, deci un invatatmant care sa nu scoata analfabeti cu diploma ca in perioada ceausita. Acum e mult mai rau. Apar analfabeti cu diplome universitare. Cat despre gropari si restul tare mi-e frica ca tu vei avea nevoie mai curand pentru ca se pare ca la modul tau de gandire ti-o cam cauti cu lumanarea.
 • +5 (7 voturi)    
  / (Marţi, 11 august 2009, 13:16)

  EU [anonim]

  Varianta Miclea mi se pare pe cat de simplista - pe atat de buna.
  Banul de la buget urmareste elevul.
  Autoritatea este pastrata in scoala.
  Omul simplu ptr copilul lui alege scoala - ca e in satul/cartierul vecin sau la el in catun.
  O scoala fara elevi - va fi inchisa si profesorii trimisi acasa. Deci ies din discutie ca cei din scoala avand autoritate vor angaja nepoti, neveste habarniste de limbi starine si alte asemenea aberatii. Pur si simplu se stimuleaza concurenta intre scoli - ca in mediul privat - cu directa implicare a conducerii scolii care este si factor decizional. Asa ca omul nu a spus mare lucru de varianata Miclea ca nu e nimic de spus mai mult si nu ascunde nimic prin text precum Androneasca cu tot clanul de PSD-isti analfabeti.
 • 0 (4 voturi)    
  CA (Marţi, 11 august 2009, 13:21)

  Comenius [anonim]

  "Daca directorii de scoli angajeaza pe pile isi pierd urgent functia fiindca Cons. de Adm. are posibilitatea sa-l dea afara"
  Cum sunt aleşi membrii CA? Pe profesori? Pe părinţi? Pe sponsori? Pe angajatori? Şi pe ce perioadă sunt aleşi?
  Astăzi în orice CA dintr-o şcoală sunt oamenii directorului care sunt "stimulaţi" cu salarii sau gradaţii de merit şi alte "avantaje".
  Nu cunoaşteţi realitatea din învăţământul preuniversitar pentru că ori nu predaţi la clasă într-o şcoală, ori pentru că sunteţi idealist, visător.
  • +3 (5 voturi)    
   Cum sunt alesi (Marţi, 11 august 2009, 17:05)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Comenius

   Profesorii sunt alesi de Cons. Profesoral, prin vot secret, parintii de catre Cons. Reprez. al parintilor prin vot secret, elevii mai mari la fel. Am propus, lipseste din legea Miclea, sa baneficieze de indemnizatie de sedinta, sa nu mai fie munca voluntara. Cred ca va fi acceptata propunerea. Daca toate aceste colective aleg prost, asta e, isi merita soarta. Nu poti sa le faci binele cu forta. Dar cand directorul nu va mai fi la mana politicului ci la mana CA, probabil ca altfel vor sta lucrurile.
   • -1 (1 vot)    
    Directorul la mana politicului (Marţi, 11 august 2009, 16:28)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    "Dar cand directorul nu va mai fi la mana politicului ci la mana CA, probabil ca altfel vor sta lucrurile"

    Faptul ca directorul e la mana politicului nu afecteaza prea mult managementul scolii, ca politicul nu are treaba cu ora de geografie sau cu profa de latina. Iar inspectoratele generale sunt tot din profesori compuse, macar atat. Insa cand directorul va fi la mana CA, adica a unor parinti, elevi, afaceristi, consilul local, diverse persoane din afara sistemului cu diverse pile, relatii, afaceri, atunci sa vezi. Va f mai rau.
   • -2 (2 voturi)    
    Profesor, adjectiv (Marţi, 11 august 2009, 19:16)

    Comenius [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    "Daca toate aceste colective aleg prost, asta e, isi merita soarta".
    Nu gândiţi cu "asta e" când vorbiţi de şcoală cu elevii ei. Nu legiferaţi situaţii la care se răspunde cu "asta e".
    Sponsorii şi angajatorii cum sunt aleşi în CA? Nu mă refer la Bucureşti, ci la o comună sau chiar un sat izolat. Va fi ales cârciumarul satului care angajează pe elevi să servească bere la mese. Ce experienţă didactică are un astfel de "întreprinzător"? În plus, fiecare din membrii CA are copii în aceeaşi şcoală şi sunt în "bună relaţie" cu directorul. Până să fie demis un director pentru angajări nemeritate şi proastă gestiune se distruge o şcoală cu elevi cu tot fără să răspundă cineva.
    Care va fi diferenţa între Inspectoratul Şcolar şi Direcţia judeţeană de învăţământ? Politicul va rămâne.
    Nu mi-aţi răspuns pe cât timp este ales directorul şi CA. Am şi una-două întrebări personale: predaţi la şcoală? şi dacă da, unde?
 • -2 (2 voturi)    
  Invatamant (Marţi, 11 august 2009, 14:13)

  Catalin [anonim]

  Incepem sa gandim doar in alb si negru. Avem un articol in care Miclea este alb si Andronescu este negrul.. binele si raul. Nu am constatat ca vreunul din cei doi coordonatori de proiecte pt dezvoltarea invatamantului sa fi avut la dispozitie o echipa pluridisciplinara (incluzand academicieni, experti in psihologia copilului, reprezentanti ai mediului de afaceri). Pur si simplu ne jucam de-a politicul in invatamant. e mai bun Basescu sau Geoana?- asta ar fi titlul acestui articol.. doar ca cei doi se bat in invatamant chiar daca uitandu-te la cei doi vezi cate hibe a avut acest domeniu pe cand domniile lor erau in scoala. Oricum.. spre deosebire de altii, consider ca trebuie o discutie in care sa fie implicati toti cei interesati de domeniul restructurarii invatamantului si nu asumarea raspunderii asa cum se dorestre in acest moment. Personal am o singura cerinta: invatati elevii sa gandeasca nu sa devina papagali ce recita informatii, multe dintre ele fara relevanta
  • +2 (2 voturi)    
   nu ai constatat sau nu te-ai interesat? (Marţi, 11 august 2009, 15:05)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   ia arunca o privire :

   http://edu.presidency.ro/?pag=12

   ai 11 cv-uri. pt restul membrilor comisiei, da un search pe google
 • +2 (2 voturi)    
  parere personala. (Marţi, 11 august 2009, 14:16)

  sorinel [anonim]

  Nu cunosc indeaproape cele 2 variante. Dar eu as opta pt versiunea cu examen/concurs pt orice: pt director, pt profesor, pt admitere in liceu sau facultate. Daca selectia naturala a functionat in sfera biologicului, va functiona si in educatie.
  Altfel vom promova ideea intre tineri ca decat sa "muncesti" e mult bine sa te "descurci".
 • +5 (5 voturi)    
  Hibele variantei Miclea (Marţi, 11 august 2009, 14:19)

  Kara [anonim]

  Sa ne intelegem: vorbesc despre astea pentru ca "varianta" Andronescu e o poveste de adormit copiii: nu se schimba nimic! Nimic esential. Nici un studiu de impact, nimic. Doar aberaţii. Va propun o tema posibila: 12 clase obligatorii. In Romania, statul asigura manuale gratuite pentru invatamantul obligatoriu. Ce costuri presupune această schimbare, doar din acest punct de vedere? Pariez ca nimeni din MECI nu ar putea raspunde rapid la aceasta intrebare.

  Revenind la varianta Miclea:
  Angajarea profesorilor mai mult sau mai putin "direct" de catre scoala s-a mai facut. In anii 1999 si 2000, scolile numite "Reprezentative" au avut acest privilegiu. Cei mai slabi colegi de cancelarie pe care i-am avut au fost angajati în acei ani, fiul lui X, nepotul lui Y de la Consiliul Judeţean, fiica directoarei, prietenul fiicei directoarei, sotia d-lui deputat etc. Si in prezent exista o varianta f apropiata in judetele "pilot", atata doar ca e nevoie si de niste OK-uri de pe la inspectorat. Rezultatele: Acum 2 ani, concurs de titularizare pe catedra de limba si literatura romana la un colegiu din orasul X. COncurs organizat in scoala, da? Subiectul la literatura: opera poetica a lui L Blaga. Intr-o singura sala au fost eliminati mai multi candidati dotati cu fituici pe care aveau.... opera poetica a lui Blaga. Magie sau subiectele au "transpirat"?
  Daca angajarile se fac in scoala, pentru a nu distruge complet invatamantul romanesc, e necesar sa se stabileasca o strategie de "monitorizare de genul: lucrarile scrise se pastreaza 2 ani, contestatiile sa se rezolve de o comisie dintr-un alt judet, transparenta totala, verificarea prin sondaj a concursului la 2% din scolile organiyatoare de concurs, ceva de genul asta. Pentru simplul fapt ca directorilor NU LE PASA de calitatea invatamantului, cum naiv credem noi, cile pasa sa aiba alaturi "oamenii lor", care, in plus, fiind "ai lor", nu comenteaza, nu vocifereaza, nu au opinii contrare, pe scurt, sunt... preferabili.
  • +1 (3 voturi)    
   Bravo (Marţi, 11 august 2009, 18:09)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Kara

   Se vede omul care stie ce se intampla de fapt in sistem. M-am saturat de reformatori habarnisti parasutati anual ca salvatori ai neamului. Am ajuns sa cred ca e mai buna absenta oricarei reforme decat aceasta reforma continua si haotica.
 • 0 (4 voturi)    
  nu ma intereseaza (Marţi, 11 august 2009, 14:22)

  DlGoe [anonim]

  nu ma intereseaza diferendele lor, politica lor, etc.
  toate sunt facute in defavoarea studentilor de zeci de ani !!!!
  bataia de joc la adresa celor care in loc sa infunde barurile si sa stea cu mina intinsa la somaj urmeaza o facultate , privata sau de stat, aceasta bataie de joc continua in numele idealurilor politicianiste !
  rusine !
 • 0 (6 voturi)    
  nelamuriri (Marţi, 11 august 2009, 14:25)

  cristi [anonim]

  problematica dezbaterii in privinta legilor de invatamant, cu o prezenta efervescenta in ,mass-media acum comporta 2 aspecte:

  1. de ce "varianata Miclea" nu sporta dezbatere publica? de ce trebuie asumata de Guvern cand ea este rodul unei comisii neafata in subordinea Guvernului? de ce mai avem Guvern in conditiile astea? Eu propun Guvernului sa-si asume raspunderea pentru promovarea salariului minim de 1000 de Euro.

  2. Curiozitatea ma impinge sa lansez urmatoarea intebare: de ce domnul Micrea nu a propus acesta reforma cat a fost Ministru? macar sa o fi propus sa sa-i spuna cineva, Primul Ministru de atunci - "pass"... si daca s-a intamplat asa ce a pazit PDL-ul atunci de n-a luat atitudine? da presedintele?

  3. pentru autor: ar fi fost "fair" sa prezentati cele doua "reforme" pe principiul "masura/capitol Miclea" versus "masura/capitol "Andronescu" si, cum e normal sa va masifestati preferinta. Dvs, cred insa, si daca nu e asa imi cer scuze, ati facut o prezentare beneficii vs defecte.

  Multumesc mult!
 • +6 (6 voturi)    
  Hibele Variantei Miclea (II) (Marţi, 11 august 2009, 14:26)

  Kara [anonim]

  Apoi, finantarea pe elev. In principiu, buna.
  Consecinte practice? Un profesor n-are voie (de la imparatie, adica de la directiune) sa faca exmatriculari, sa lase repetenti, pentru ca... "pierdem banii, care si-asa sunt putini". In universitar, la fel, trecem toti prostii, ca ne platesc taxe, ne da statul bani pt ei etc. Ce conteaza ca de aceiasi prosti o sa ne lovim cand vom avea nevoie peste 5-7 ani de un doctor, de un profesor, de un avocat, de un contabil...

  Si ca sa inchei in nota optimista, cel mai bun lucru propus de varianta Miclea: ponderea optionalelor si a orelor la dispozitia profesorului. Absolut vitala pentru ca sarmanii profesori sa nu-si ia campii.
 • +12 (16 voturi)    
  analiza exceptionala (Marţi, 11 august 2009, 14:29)

  Adi [anonim]

  Nu inteleg de ce nu se discuta aceste aspecte in emisiunile televizate. Acolo totul se rezuma la decizia privind acceptarea sau respingerea asumarii raspunderii guvernului.
  Varianta Miclea pare sa schimbe radical sistemul actual, ceea ce nu poate fi decat de laudat.
  • +3 (3 voturi)    
   nu se poate (Marţi, 11 august 2009, 14:00)

   srt [utilizator] i-a raspuns lui Adi

   Majoritatea discutiilor pe care le-am vazut la televizor intre politicieni se rezumau la injurii la adresa celuilalt si nu la problemele care trebuiau abordate.
  • +4 (6 voturi)    
   La ce emisiune? (Marţi, 11 august 2009, 15:00)

   GT [anonim] i-a raspuns lui Adi

   Spune tu o televiziune gata sa promoveze o alta varianta decat cea PSD. Din moment ce pisica este moarta din fasa si nu se vrea varianta Miclea de ce sa ii facem si publicitate? Uiti ca PC este aliat PSD si de aici si toate antenele au o afiliere unica ... ca sa nu mai vorbim de restul
   • +1 (1 vot)    
    televiziune (Marţi, 11 august 2009, 15:46)

    Adi [anonim] i-a raspuns lui GT

    B1 de exemplu, dar cred ca si Realitatea ar putea face asta.
    • +1 (1 vot)    
     Da ... (Marţi, 11 august 2009, 16:45)

     GT [anonim] i-a raspuns lui Adi

     Poate ai si tu dreptate .... mai ramane sa hotarasca ei asta :)
  • +5 (9 voturi)    
   Multumiri (Marţi, 11 august 2009, 15:27)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Adi

   Tuturor care apreciaza cele scrise de mine. Chiar ma incurajeaza sa continui.
   • -1 (5 voturi)    
    continua tata, continua (Marţi, 11 august 2009, 13:58)

    judex [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Dar fa-o cu folos. Incearca sa o faci critic si vizavi de proiectul Miclea. Altfel continui degeaba.
    • +3 (5 voturi)    
     Contributii (Marţi, 11 august 2009, 17:36)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui judex

     Am gasit audienta si am corectat cateva din prevederile legii Miclea. In urmatoarele 2 saptamani mai e timp de 'rotunjire". Cine mai are idei pozitive sa le posteze si promit sa le discutam. Aceasta este chiar o dezbatere publica gazduita de hotnews, caruia ii multumim.
     • -1 (3 voturi)    
      Domnule Vlaston,... (Marţi, 11 august 2009, 18:19)

      judex (real) [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      eu v-am felicitat. Comentariul meu nu a fost publicat, nu stiu din ce motive. Acest "judex" este un impostor, fara imaginatie, incapabil sa-si gaseasca propriul nick-name. In fine, nu are importanta, este doar o problema de caracter. Eu va felicit pentru analiza dvs. si sper ca, daca exista dorinta reala de reformare a Romaniei, cineva va trebuie macar sa citeasca cu atentia cuvenita analiza dvs. As adauga doar necesitatea ca, in actuala evolutie a sistemelor de invatamant si a imperativului aplicativitatii, ar trebui sa se analizeze cu multa seriozitate activitatea "after school". Acolo, se poate efectua dezvoltarea aptitudinilor si talentelor, in timp ce, la clasa, s-ar preda si insusi doar cunostintele de baza si necesare oricarui cetatean al unei Romanii civilizate.
     • 0 (0 voturi)    
      Domnule Vlaston... (Miercuri, 12 august 2009, 13:07)

      judex (real) [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      eu v-am felicitat pentru aceasta analiza., pentru ca meritati. Comentariul meu a aparut, totusi. Acest "judex" caruia i-ati raspuns este un impostor, fara imaginatie, incapabil sa-si gaseasca propriul nick-name. Mai mult, este meschin si mi-a ascuns comentariul. In fine, nu are importanta, este doar o problema de caracter, specifica PSD, PNL si PRM. Eu va felicit pentru analiza dvs. si sper ca, daca exista dorinta reala de reformare a Romaniei, cineva va trebuie macar sa citeasca cu atentia cuvenita analiza dvs. As adauga doar necesitatea ca, in actuala evolutie a sistemelor de invatamant , a situatiei reale din Romania si a imperativului aplicativitatii, ar trebui sa se analizeze cu multa seriozitate activitatea "after school". Acolo, se poate, intr-adevar, efectua dezvoltarea aptitudinilor si talentelor, in timp ce, la clasa, s-ar preda si insusi doar cunostintele de baza si necesare oricarui cetatean al unei Romanii civilizate.
   • +5 (5 voturi)    
    Poate ca noi ar trebui sa va multumim (Marţi, 11 august 2009, 16:50)

    silicon [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Cred ca noi ar trebui sa va multumim.

    Am 3 copii, unul in scoala deja, si ma face sa ma urca pe pereti sistemul actual, cel putin primele 8 clase. Sistemul a devenit o mare spaga semi-oficiala. Elevii au nevoie de note mari, asa ca fac meditatii din greu cu profesorii de la clasa, profesorii pulseaza si dau note mari, se copiaza in draci la tezele unice. Si uite asa la admiterea in liceu se ajunge ca primii 1000 de copii dintr-un liceu sa aiba media de la 9,20 in sus.

    Ce pot sa il invat eu pe copilul meu? Ca e bine sa faca meditatii cu profesoarele de matematica, romana, engleza sau germana doar pentru a lua note mari? Ca trebuie sa duc plocon la inceput de an/sfarsit de an/Craciun/Paste, etc pentru note? Ca trebuie sa copieze rand la rand cu ceilalti la teza unica, fiindca altfel e considerat un fraier?

    Eu unul nu pot si nu vreau sa il invat pe copilul meu aceste lucruri, mai ales acum cand incepe sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lui. Sistemul trebuie evident schimbat.

    Copiem un sistem "utopic" din Suedia, cum zicea cineva? Cu atat mai bine.

    Inca o data, noi va datoram multumiri. Pana la urma e vorba de educatia copiilor nostri, adica a celor care vor trebui sa scoata Romania din groapa in care ne aflam acum.
  • +4 (4 voturi)    
   cum adică nu-nţelegeţi? (Marţi, 11 august 2009, 16:33)

   gabhry_el [anonim] i-a raspuns lui Adi

   nu ştiţi ale cui sunt televiziunile, cu ce se ocupă şi ce vor ele?
   unde aţi vrea să se spună aceste lucruri: la Sinteza Zilei?
   :lol:
 • +6 (8 voturi)    
  invatamant (Marţi, 11 august 2009, 14:29)

  o romanca [utilizator]

  foarte buna analiza, dar sa-i spuna cineva si dnei Andronescu, care chiar daca are la un moment dat o idee buna, nu poate fi pusa in practica decat cu acordul marilor intelectuali specialisti Vanghelie si Oprisan. Sper ca legile educatiei sa cuprinda cel putin o parte din varianta Miclea. Vom vedea
  • -3 (7 voturi)    
   Poate n-ai inteles... (Marţi, 11 august 2009, 12:21)

   kinn [anonim] i-a raspuns lui o romanca

   ... dar, in varianta Miclea, invatamantul din Vrancea se da tocmai pe mana lui Oprisan :)
   • +4 (6 voturi)    
    Nu e chiar asa (Marţi, 11 august 2009, 16:16)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

    Descentralizarea se va face astfel: managementul unei scoli se va face de catre CA, expresie a comunitatii scolare (profesori, parinti, elevi, mediul de afaceri, reprez Cons. Local), managementul retelei de catre Cons. Local/Judetean
    • -3 (5 voturi)    
     Parinti si elevi in CA (Marţi, 11 august 2009, 14:08)

     kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

     Intre un profesor sever dar bun, si unul care da note mari nejustificat, pe cine vor alege parintii si elevii din CA? Pe cel care da note mari, atat timp cat notele mai raman un criteriu de departajare pe undeva. Ce note le va da un profesor elevilor din CA, sau ai caror parinti sunt in CA, cand stie ca astia pot sa-l dea afara oricand?
     • 0 (4 voturi)    
      responsabilitate individuala (Marţi, 11 august 2009, 15:14)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui kinn

      fiecare cum isi asterne asa doarme. proiectul Miclea se bazeaza pe responsabilitatea individuala a mai multor actori social (parinti, elevi, profesori etc.) & rezultatele vor fi suportate chiar de cei ce iau deciziile.

      in proiectul lui Andronescu deciziile se iau "acolo sus" si toti trebuie sa li se supuna. deci responsabilitate individuala & comunitara = zero
      • +2 (4 voturi)    
       Responsabilitate individuala (Marţi, 11 august 2009, 15:58)

       kinn [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       Principiul "fiecare cum isi asterne asa doarme" si "rezultatele vor fi suportate chiar de cei ce iau deciziile" nu e bun peste tot. De aia exista asigurari de sanatate obligatorii, si un fumator plateste la fel ca un sportiv. De aia exista sistem public de invatamant, si nu fiecare parinte isi educa copilul dupa posibilitati. De aia exista politie si justitie, si nu-si apara fiecare barbat familia cu bata si pistolul.

       Exista deci domenii in care statul, pentru binele comun, preia responsabilitatea individuala si "niveleaza", centralizeaza un sistem. Responsabilitatea individuala de care vorbesti nu e a copilului. De ce sa lasi copiii si educatia lor la mana deciziilor altor parinti, altor elevi, a mediului de afaceri si a altor persoane din CA al unei scoli? Ce vina are el, copilul?

       Dupa parerea mea, descentralizarea excesiva va duce la si mai multa faramitare educationala (diferente excesive intre scoli de copii "bogati" si cele de "saraci", mai mari decat sunt acuma), cu grave consecinte sociale.
       • +3 (3 voturi)    
        Mai bine centralizare excesiva deci (Marţi, 11 august 2009, 16:56)

        silicon [anonim] i-a raspuns lui kinn

        Vad ca intrebati:
        "De ce sa lasi copiii si educatia lor la mana deciziilor altor parinti, altor elevi, a mediului de afaceri si a altor persoane din CA al unei scoli? Ce vina are el, copilul?"

        Hai sa va raspund cu niste intrebari: Acum pe mana cui e lasata educatia copiilor? Cine ia deciziile? Vi se pare ca inspectorii scolari numiti politic si schimbati la fiecare rotatie de cadre chiar sunt mai potriviti pentru a lua astfel de decizii? Sunt mai bune deciziile lor decat posibila decizie a unui consiliu de administratie?

        Adica e buna democratia, dar pana la un punct. Dupa aia stim noi mai bine ce sa facem cu banii aia cu care se repara a 5-a oara WC-urile scolii si cu postul ala de profesoara de franceza. Voi doar aduceti-va copii aici si cotizati la bugetul de stat, central si local. Dupa aia mucles
        • +4 (4 voturi)    
         Ia uite ce am gasit.. (Marţi, 11 august 2009, 18:59)

         silicon [anonim] i-a raspuns lui silicon

         Tot eu sunt: ia uite ce am gasit chiar azi in presa: "De altfel, directorul liceului din Snagov - unde au trecut prin Bacalaureat şi Marian Vanghelie, şi Monica Columbeanu - a fost pus de PSD în postul de şef al Inspectoratului Şcolar din Ilfov. "

         Ia uite cine are grija in mod responsabil si centralizat de copii nostri...
        • 0 (0 voturi)    
         CA sau inspector? (Joi, 13 august 2009, 10:04)

         oblio [anonim] i-a raspuns lui silicon

         Nu! Descentralizare inseamna ca decizia sa coboare pana la parinti sau, chiar, pana la elevi!
         Sa renuntam la impresia ca noi, cei mari, invatati, bogati si puternici stim, cel mai bine ce este mai bine pentru ei, cei mici, "prosti", saraci si slabi!

         I want to break free!"Break" nu este ales intamplator...E greu sa fii liber! Sa iti asumu acest risc!
       • +3 (3 voturi)    
        Principiul (Marţi, 11 august 2009, 17:53)

        Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

        subsidiaritatii, verificat de altii, spune ca decizia este oportuna si eficace atunci cand este luata de cei pe care ii afecteaza. De unde sa stie ministerul nevoile si oportunitatile celor de la Vascautii din deal? Chiar curricula trebuie lasata, un procent important, s-o decida acolo "jos", pt. a-si promova interesele de dezvoltare locala si regionala, interesele parintilor si elevilor. De unde parerea ca functionarii de sus, din minister stiu mai bine ce le trebuie? daca ar fi asa, n-am fi acum pe ultimele locuri din lume la eficienta educatiei, iar cei care pleaca afara la munca n-ar presta, predominant, munci agricole si casnice. Asta-i rezultatul.
       • 0 (0 voturi)    
        resp individuala (Joi, 13 august 2009, 9:54)

        oblio [anonim] i-a raspuns lui kinn

        Nu trebuie confundate drepturile cu obligatiile ( resoonsabilitati individuale )...Ceea ce poate parea ca fiind responsabilitati, sunt, de fapt, drepturi...Proiectul Miclea iti garanteaza niste "drepturi"...In timp ce "grija" Dnei Andronescu consta in obligatii...Nu e numai semantica...
        Nu exista descentralizare excesiva; exista numai teama de libertate; sau, mai bine zis, incapacitatea organica de a trai liber...Dependenta, comuniunea dintre sclav si stapan ( " cum sunt bine legati/ condamnatul de bici/ si biciusca de cal" - A Paunescu )...Libertatea se asuma! Nu poate fi, in nici un fel, libertatea, daunatoare sau cauza a raului...Sa nu confundam incapacitatea de a fi liberi cu libertatea; libertatea este o dimensiune spirituala...
        Daca oamenii ar umbla goi, daca nu ar fi gustat Eva din fructul oprit, nimeni nu s-ar mai scandaliza pentru decolteul ( intre timp acoperit ) al Dnei Firea Vranceanu...Sau de lungimea ( lipsa )
        unei fustite de elev... Important este sa ne dorim sa fim liberi, sa luptam pentru libertate; oamenii se nasc liberi, nu trebuie sa invete sa fie liberi; trebuie, doar, sa (dez)invete sa traiasca dupa canoane impuse, acumulate, in mii de ani de istorie, religie, traditie, diverse coduri...Riscurile sunt aparente; presupuse...odata invatata LIBERTATEA, toate riscurile dispar...Oamenii vor fi liberi sa nu se imbogateasca, prin urmare sa nu fure, vor fi liberi sa nu tanjeasca la bunul altuia, deci, vor fi liberi sa nu piznuiasca, sa nu violeze, sa nu...fure...etc!
        "Fii schimbarea pe care o doresti de la lume!"...Sa nu ne fie teama sa cerem mai mult! Proiectul Miclea este bun ( daca am spune ca este "mai bun" ar insemna sa recunoastem ca si proiectul Androneascai are ceva bun...ceea ce nu e adevarat ).
        Dar, proiectul Miclea nu este suficient de bun!...Cei care l-au planuit sau temut sa il faca mai bun! Dar e un inceput!
     • +3 (3 voturi)    
      Nu-i credeti (Marţi, 11 august 2009, 16:18)

      Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

      pe toti parintii tampitzi, ca nu-i asa. Daca ati fi in scoala ati ramane surprinsa de cat de multi isi cunosc interesele si pe cele ale copiilor lor.
 • 0 (4 voturi)    
  Scoli profesionale (Marţi, 11 august 2009, 14:31)

  kinn [anonim]

  In ceea ce priveste scolile profesionale, trebuie sa fim realisti. Cunoaste cineva un parinte care si-ar da de buna voie copilul la o scoala profesionala? Da, oamenii se plang ca nu mai exista meseriasii de odinioara, dar cine si-ar da propriul copil la scoala profesionala? Nimeni, nici cel mai amarat de la tara.

  A vorbi despre introducerea concurentei intre scoli, "ca in mediul privat", in acelasi timp cu mentinerea scolilor profesionale mi se pare o contradictie. Intr-un mediu concurential, nici o scoala profesionala nu ar rezista.
  • +3 (3 voturi)    
   comparatie (Marţi, 11 august 2009, 15:19)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui kinn

   in franta 2 treimi din institutiile de invatamant de nivel liceal au profil tehnic & profesional si doar o treime au profil teoretic. prin urmare cei carora le place matematica, limbile straine etc, aleg profilul teoretic & cei carora le place sa conduca tractoare sau sa stranga suruburi aleg profil profesional.

   nu cred ca in ro tuturor parintilor le place matematica & franceza pt a-si impinge copiii in invatamantul teoretic.
   • +3 (3 voturi)    
    La noi (Marţi, 11 august 2009, 16:06)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    Este exact invers. Parintii isi viseaza odraslele "boieri" sa nu mai traga la saiba. Doar ca nu exista meseria "boier". Ghinion.
  • +4 (4 voturi)    
   Am vazut (Marţi, 11 august 2009, 16:16)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

   La Lyon o scoala privata de ucenici pentru metalurgia din zona, platite de uzinele din regiune. Execeptionala ca dotare, in jur de 3000 de cusanti de diferite varste, care mergeau alternativ la fabrica 6 luni si 6 luni la scoala. Doar meserie, cunostinte tehnice si deloc teoretice (matem., limbi straine, etc).
  • +2 (2 voturi)    
   Da, scoli profesionale (Marţi, 11 august 2009, 17:04)

   silicon [anonim] i-a raspuns lui kinn

   Cred ca va ganditi strict la mediu prin care va invartiti. Probabil aveti o slujba buna si stati intr-un oras mare. Chiar credeti ca toata lumea va deveni informatician sau doctor chirurg? Sau ca pot sa faca asta? Sau ca nu e nevoie de mecanici auto buni sau bucatari buni? Frate, eu stiu un mecanic auto care castiga cat un angajat la o multinationala, lucrand pentru el in atelierul lui. Incet, incet lumea se va destepta. Poti sa traiesti bine si ca meserias, dar sa stii tata meserie, nu sa ai doar gargauni in cap.

   Mi se pare absurd sa desfiintezi scolile profesionale in conditiile astea.
  • +6 (6 voturi)    
   Explicatie (Marţi, 11 august 2009, 18:16)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

   Pentru ca este prost organizat, nu ofera o calificare care a duca la un job in piata muncii bine platit. Pachetul Miclea propune un inv. profesional in parteneriat public privat, cu contracte de scolarizare. Pe urma, parintii nu stiu ce pot si ce nu propriile odrasle. Daca ar exista examenele de admitere la liceu ar afla.

   In Ungaria au inceput sa fuga elevii de licee teoretice pe motivul ca ies "neterminati", n-au o calificare care sa-i duca la un job bine platit. Acolo vor ajunge si parintii nostri. Inca traiesc intr-o faza de capitalism "romantic".
  • 0 (0 voturi)    
   Scolile profesionale... (Miercuri, 12 august 2009, 9:21)

   florin [anonim] i-a raspuns lui kinn

   trebuie sa fie optiunea secunda a celor care au renuntat la visul de a deveni intelectuali si se gandesc mai realist la posibilitatile lor de supravietuire viitoare chiar si pe termen limitat.
   Unii se mai desteapta dupa ce trec prin greutatile vietii.

   Nu trebuie sa fie in primul rand decizia parintilor ci a absolventilor de 10 sau 12 clase, parintii fiind mai mult pe post de consilieri cu puteri sporite :) .
  • 0 (0 voturi)    
   sc..prof... (Joi, 13 august 2009, 10:18)

   Oblio [anonim] i-a raspuns lui kinn

   Da, aveti dreptate! Dar, cu timpul, oamenii vor invata ca este mai bine sa isi trimita copii sa invete o meserie; mai bine pentru acesti copii care, in cele mai multe cazari, abia pot citi un text la prima lectura...Un copil fara "lipici" la carte, termina 10 clase la varsta de 16-17 ani; inca 2 ani sau 2 ani si jumatate de scoala profesionala, inseamna ca poate intra in "campul muncii" la 18-19 ani; mu este, de loc, devreme! Apoi, trebuie incurajati sa termine liceul la forme de invatamant...reduse, contrase...
   Important este ca aceste scoli de meserii sa nu mai fie patronate de stat; pentru a raspunde nevoilor pietii, ele, trebuie sa fie gandite, organizate, patronate de catre "beneficiari"...Statul, chiar subventionandu-le, va cheltui mai putin...Atata vreme cat invatamantul etatist ramane dominant, elitele produse de el, vor semana cu Dna Andronescu...Bunicuta cu aere de vedeta! Sau, si mai rau, cu Dna Udrea: vedeta cu aere de ministru!
 • -1 (5 voturi)    
  Invatamant preuniversitar privat (Marţi, 11 august 2009, 14:45)

  kinn [anonim]

  "Varianta Miclea are meritul de a stimula si incuraja invatamantul privat, prescolar si obligatoriu, ca alternativa concurentiala la invatamantul de stat, varianta respinsa cu “indignare” de d-na ministru Andronescu, atitudine cel putin ciudata daca o comparam cu indulgenta aratata invatamantului superior privat."

  Nu inteleg ce vi se pare ciudat, d-le profesor. Nu sesizati diferenta colosala dintre cele doua situatii? Invatamantul superior e facultativ, studentii sunt majori, aleg ce vor in cunostinta de cauza, stat sau privat, cum doresc. Invatamantul preuniversitar e obligatoriu --- statul isi ia angajamentul sa educe toti copiii, cum sa lasi aceasta responsabilitate pe umerii unor privati? Eficienta controlului si acreditarilor am vazut-o foarte bine in cazul Spiru Haret. Invatamantul preuniversitar privat ar fi o nebunie in clipa de fata.
  • +5 (5 voturi)    
   Un exemplu (Marţi, 11 august 2009, 18:13)

   Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui kinn

   Invatamantul prescolar privat, gradinitele private, au scos statul din ... incurcatura, ca n-aveau spatii. Un foarte bun exemplu.
   • 0 (0 voturi)    
    Gradinita nu e obligatorie, din cate stiu (Marţi, 11 august 2009, 15:39)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Gradinita nu e obligatorie, din cate stiu. Nu stiu exact, dar banuiesc ca nu exista programe, curricule etc. Parintii isi dau copiii la gradinita pentru a-l dezgheta, pentru a il obisnui cu mediul educational, cu o comunitate de copiii, cu un adult care ii invata, pentru a invata jocuri si numaratul pana la 10 in limbi straine. In fine, e o chestie preparatorie, de integrare. Nu e scoala, nu se pot compara.
    • +2 (2 voturi)    
     Gresiti (Marţi, 11 august 2009, 16:04)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

     Toate studiile romanesti si straine acorda o importanta primordiala acestei etape, ba chiar educatiei ante prescolara, 0-3 ani. In timp am avut exemple din familie de diferentele care apar intre copii care au mers la gradinita si ceilalti.
 • +5 (5 voturi)    
  nedumerire (Marţi, 11 august 2009, 14:51)

  ravena53 [anonim]

  Nu inteleg de ce cum vine un ministru nou la educatie trebuie sa schimbe legile ca sa ii faca praf pe elevi si parinti.Parca anul trecut s-a semnat un pact de toate partidele politice societatea civila si sindicatele din invatamint tocmai pentru a se merge cu un set de legi macar 10 ani sa vedem ce se intimpla nu a zis nimeni ca acelea erau perfecte caci nu exista lege perfecta dar se pot aduce imbunatatiri si dupa ce intra in vigoare..acxum vine abramburica si in doua luni face legiel inv al care altii au lucrat ani de zile au fost puse si in discutie publica urmind doar sa fie aprobate dar stupoare ???///in loc de acelea acum trebuie discutate altele ca asa vrea psd si abramburica si iar incepe un an in care nu avem legi si parintii si copii nu stiu la ce sa se astepte...Am spus dupa revolutie ca era o utopie inv de 10 ani obligatoriu si ii condamnam pe comunisti vezi doamne ca vor sa spuna ca in tara avem doar oameni destepti<acum cind toata lumea spune ca a scazut valoarea invatamintului rominesc vine psd ul cu andronescu a lor sa ceara inv oblig de 12 ani pur si simplu o utopis
  e azi miine il obligam pe badea gheorghe sa faca si facultate ca asa vrea psd-ul si nu vad in ce vrea ANDRONESCU sa faca masurile de autonomie locala in scoli ca tot ministerul d-nei trebuie sa ia hotariri care trebuie respectate pe plkan local unde e descentralizarea d-lor PSD -disti????????
  • +7 (9 voturi)    
   Explicatie (Marţi, 11 august 2009, 15:19)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui ravena53

   Inv. obligatoriu de 12 ani are o explicatie posibila:
   majoritatea tinerilor sa ajunga sa "cotizeze" la universitati, de stat sau private, fara mare adaus in competentele castigate, la foarte multi. Cei care vor si pot sa invete n-au nevoie de "obligativitate".
   • -1 (5 voturi)    
    Merge si invers (Marţi, 11 august 2009, 14:16)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Inv. obligatoriu de 12 ani nu obliga pe nimeni sa se inscrie si sa cotizeze la universitati. Cei care o fac, o fac pentru ca vor ei insisi. Si daca vor ei insisi, treaba lor.

    As putea sa gandesc si invers: proiectul Miclea doreste sa limiteze numarul celor care cotizeaza aiurea pe la universitati lasand liceul facultativ si exploatand faptul ca multi dintre ei nu vor avea bani sa faca liceul la oras?
    • +3 (3 voturi)    
     Etape (Marţi, 11 august 2009, 18:11)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

     Desfiintarea capacitatii, a testelor nationale, a scolilor de arte si meserii, a interdictiei ca elevii de la ruta progresiva (sam) sa dea bacalaureatul, desfiintarea admiterii la liceu, acum liceul obligatoriu, cam multe coincidente.

     Pe urma, cum spuneam si in analiza, nu eticheta "obligatoriu" face sa vina elevii la scoala, daca n-au bani, cum ii amendezi, ci convingerea ca vor avea de castigat in piata muncii, calificare si salarii bune.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu va contrazic (Marţi, 11 august 2009, 15:32)

      kinn [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Nu vad ce relevanta au "desfiintarea capacitatii, a testelor nationale, a scolilor de arte si meserii, a interdictiei ca elevii de la ruta progresiva (sam) sa dea bacalaureatul,desfiintarea admiterii la liceu" cu privire la cei care cotizeaza degeaba pe la universitati. Or fi coincidente, dar nu referitoare la aceasta chestiune.

      Nici eu nu sunt de acord cu desfiintarea admiterii la liceu, printre altele.
      • +2 (2 voturi)    
       pt. ca (Marţi, 11 august 2009, 16:01)

       Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui kinn

       Desfiintarea lor a "netezit" drumul spre facultate. Drum intins, chiar pentru elevii care nu au "inclinatii" personale pentru studii superioare.
    • +2 (2 voturi)    
     Reducerea costurilor... (Miercuri, 12 august 2009, 9:48)

     florin [anonim] i-a raspuns lui kinn

     prin mentinerea a 10 clase in aceeasi institutie aduce pentru familiile de la tara un balon de oxigen care ii poate ajuta:
     - parintii nu mai cheltuie asa mult cu scoala;
     - copii se maturizeaza mai bine si ii pot ajuta mai mult pe parintii lor.

     In plus se creeaza o situatie favorabila la care poate nu s-a gandit nimeni.
     Dotarea cu echipamante IT in momentul de fata se face discriminatoriu de catre ministre prin programul SEI pentru scolile care indeplinesc doar anumite conditii:
     - sa aiba mai mult de 200 de elevi
     - sa aiba personalitate juridica
     - sa aiba infrastructura necesara (retea de curent potrivita si sali corespunzatoare).

     Or prin mentinerea a 10 clase in aceeasi institutie va duce automat la o redistribuire teritoriala a elevilor si automat la asigurarea pe baza legislativa a premizelor pentru indeplinirea acestui deziderat.

     Rezultatul va fi ca mai multe scoli vor fi eligibile pentru dotari IT platite de stat.

     Lasand la o parte contributia statului CA-urile vor avea mai multa putere (fiind mai multi elevi / scoala) si vor putea eventual alege alte solutii mai eficiente decat cele oferite de stat pentru dotarile IT si invatamantul asistat electronic.

     Trebuie precizat ca introducerea internetului in mediul rural va fi singura si cea mai buna cale de comunicare dintre zonele rurale cu restul lumii, iesind astfel din cvasiizolarea de pana acuma si din sfera de manipulare a mijloacelor de informare unidirectionale: radioul si TV-ul ducand astfel la creearea unei clase sociale mai bine asezata pe realitatile actuale si cu un grad de participare mai bun la viata politica a Romaniei.

     Ceea ce nu place PSD-ului care si-a tras putere din zonele rurale.

     Asta e progresul. Toti trebuie sa aiba sanse egale la informare,educatie si opinie.
 • -5 (11 voturi)    
  Analiza Partizana ! (Marţi, 11 august 2009, 14:56)

  Catalin [anonim]

  Asta nu e analiza, e doar un punct de vedere unilateral ascuns sub pretextul unei analize impartiale.

  A se vedea chestiunea Miclea in legatura cu sanul familiei...adica tii copilul pana in clasa a 10-a la scoala de la tara sa nu invete nimic ? Poate peste 15 ani da, dar acum copiii care au inclinatie spre a invata trebuie sa mearga la un liceu in oras, nu sa piarda timpul inca doi ani frecand menta in scoala de la tara.
  • +4 (6 voturi)    
   Catalin Contra (Marţi, 11 august 2009, 12:24)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Poate tu poti sa-ti trimiti copilul la scoala in oras(stand in oras este usor sa-ti dai parerea contradictorie),dar Ro.un rural unde parintii acestor copii se lupta cu saracia.Sunt copii cat de cat mai inteligenti decat cei cu 9 si 10 pe plicul lui taticu,care dupa 8 clase abandoneaza educatia,exact din cauza lipsei banilori.
   Cei 10 ani sunt in intreaga Europa obligatorii,dar de 12 sau 13 ani de scoala obligatorie inca nu am auzit.
   Ce bine,vom avea numai maturizati,dar ce facem cu acei care nu au capacitatea mentala ptr.matur?
   Ca si Ceausescu:radem de pe pamant satele si corturile si mutam toti taranii si tiganii la blocuri.
   Nu este o analiza partizana,este o analiza pe puncte si subiecte.Daca mintea ta bolnava deduce ca analiza al slaveste pe Miclea(deci un sistem scolar modern)si o nenoroceste pe Androneasca cu prostia ei,atunci pot sa-ti spun ca si comentariul este tot una partizana.
   Cine poate sa-si permita,poate sa-si trimita copilulu deja din clasa 1 a la o scoala din oras.
   Nu se vorbeste de obligativitate locala,ci de o obligativitate de 10 sau 13 ani de scoala!
  • +8 (10 voturi)    
   de unde bani? (Marţi, 11 august 2009, 15:17)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Cati au bani sa-si trimita copiii la oras? Mai bine in comuna lor sa faca inv. obligatoriu 10 ani, cu clasa pregatitoare, pana la 16 ani. Asta este esential in varianta Miclea> la 16 ani se pot duce si la scoala profesionala, sau in piata muncii, cu certificarea ulterioara a castigurilor nonformale si infomale. Ce facem cu tinerii care au inteligenta dominant practica, nu teoretica, ii obligam pe toti sa invete teorii savante?
   • -3 (3 voturi)    
    Deja (Marţi, 11 august 2009, 17:44)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    imi imaginez cum o sa stea in aceeasi scoala aia de 6 ani cu aia de 16. Cred ca o sa si-o ia in fiecare zi pe coaja. Vai de capatul lor!
    • +2 (2 voturi)    
     Stiati (Marţi, 11 august 2009, 18:07)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

     Ca si acum exista licee cu clasele I-XII? Poate ca nu se bat chiar asa de "rau" :))
 • +3 (5 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 11 august 2009, 15:39)

  Dan [anonim]

  Felicitări pentru această analiză! Ar fi bine dacă şi alte ziare ar publica astfel de lucruri.
 • +2 (2 voturi)    
  5 (Marţi, 11 august 2009, 16:04)

  Ion I [anonim]

  5. Selectia si angajarea resursei umane

  In varianta Andronescu, o unitate nu poate decide singura desfacerea contractului de munca a unui salariat, fiind necesara decizia Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar.

  Varianta Miclea propune, pur si simplu, angajarea si concedierea salariatilor de catre scoala, fara alti factori decidenti.

  Credeti ca nepotismul si pilele, specifice noua, nu o sa exista in varianta "simpla si clara"? :)
  e greu de spus ASTA E AIA BUNA!....

  oricum, felicitari pentru ca ati cautat despre aceste modificari; acum fiecare apreciaza si intelege cum vrea
  • +5 (5 voturi)    
   100% (Marţi, 11 august 2009, 16:45)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ion I

   Nu o sa fie niciodata bine. Macar sa inversam sensul, sa trecem, incet, incet, in alta paradigma. Pe parcurs se vor mau limpezi lucrurile si vor intra in fagasul firesc. Si alte tari au facut la fel.
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitări! (Marţi, 11 august 2009, 16:09)

  gabhry_el [anonim]

  Aşteptăm şi analiza pentru învăţămîntul universitar.
 • -3 (9 voturi)    
  analizati mai cu atentie (Marţi, 11 august 2009, 16:25)

  socrate [anonim]

  Imi pare rau, dar analiza este foarte partizana. Probabil ca varianta doamnei Andronescu este mai proasta si mai putin actuala decat a domnului Miclea, dar orice lucru trebuie sa aiba si partile lui bune, ori din cate inteleg din analiza dumneavoastra, varianta Andronescu are numai aspecte negative, in timp ce varianta Miclea are numai aspecte pozitive. Cand o sa intelegeti oare ca in lumea reala, nimic nu este perfect alb sau perfect negru, ci totul se judeca in nuante de gri?
  • +4 (4 voturi)    
   Concursul. Realitatea (Marţi, 11 august 2009, 16:49)

   Rosu [anonim] i-a raspuns lui socrate

   Draga socrate,
   Cand vei intelege ca la un concurs de idei nu se dau premii de consolare? Aici nu suntem la clasa intai cand doamna da coronita si celor clasati pe locul 2... Iar proiectul Andronescu este in fapt pastrarea status quo-ului. Comparate cele doua proiecte apar ca o masinarie eficienta fata de un leviathan care se urneste greu si apoi se misca din inertie.
   Vaicareala pentru consolarea unora sau altora nu isi are locul. Aici nu conteaza filozofii, sofisme si idei abstracte despre valori etice ale evaluarii ci insusi evaluarea: care proiect e mai bun?! Acela trebuie ales si eventual amendat pentru a fi perfectat et punctum!
   Discutiile despre orice altceva decat fondul problemei/ chestiunile practice cuprinse in lege este pura pierdere de timp, mai bine zis tragere de timp. Trebuie sa invatam ca un stat eficient este acela care nu risipeste nici timpul, cu atat mai putin banii publici.
   Calitatea guvernarii este un aspect important pe care politicienii iresponsabili nu il au in vedere atunci cand actioneaza inertial sau chiar retrograd in fata unor posibile reforme.
  • +1 (3 voturi)    
   Am scris si de lucruri pozitive (Marţi, 11 august 2009, 17:11)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui socrate

   "Exista si prevederi pozitive in Codul educatiei, cele referitoare la etapa de stagiatura, pregatitoare pentru intrarea in invatamant a cadrelor didactice, cele referitoare la bacalaureat, controlul psihologic anual, specificarea finantarii “per capita” si alte cateva"

   La analiza a 355 de pagini a trebuit sa ma rezum la ce este esential.
   • +2 (2 voturi)    
    testarea psihol (Marţi, 11 august 2009, 14:36)

    Kara [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Pentru numele lui Dumnezeu, d-le Vlaston, nu si Dvs! Testarea psihologia a profesorilor se face si acum, din doi in doi ani, deci singura noutate poate fi considerata frecventa examinarii! SI va asigura ca se face o examinare de-adevaratelea, nu doar psihologia, tensiunea, greutatea, test psihologic de jumatate de ora, discutie cu psiholohul si cu cel de medicina muncii. Bine ca inventeaza d-na Andronescu testarea psihologica, apa calda si roata cu spite!!!
    • +1 (3 voturi)    
     stiu (Marţi, 11 august 2009, 18:06)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Kara

     ca se face si acum, prin contract cu un cabinet de medicina muncii. E bine sa se statueze. Mai e ceva. Daca conducerea scolii reclama comportari "ciudate", cercetarile medicilor se extind. Stiu din experienta.

     Pana acum exista obligatia unui aviz de la medicul de familie. Acum exista mdicina muncii.
 • +2 (2 voturi)    
  puncte slabe (Marţi, 11 august 2009, 17:04)

  cornell [utilizator]

  1. faza cu consortiile nu va rezolva tambalaul care va iesi la orase cu plimbarea copiilor dintr-o cladire in alta. este adevarat ca exista licee cuplate cu scoli generale insa sunt putine
  2. problema abandonului scolar mare in romania este eludata, adica la 16 ani elevul poate sa munceasca si asta nu e tot un abandon mascat? doar ca nu e in timpul studiilor! ministerul ii aranjeaza frumusel omuletului sa devina deja sclav pe campul muncii in loc sa insiste cu "invatarea permanenta" . cifrele vor arata bine, nu vor mai fi abandonuri la clasa a 10-a ptr ca elevul deja munceste fiindca nu are incotro. e adevarat ca poti trage de elev sa ramana in scoala in zadar insa macar incerci, oricum tot la munca ajunge
  3.problema cu alegerea directorului şi organizarea examenului de admitere de catre liceu este discutabila. in romania aranjamentele nu vor disparea niciodata. pe langa 15 elevi admisi corect poti baga 5 favoriti. vorbim de consiliul de administratie ca si cum ar fi formati din sfinti! se vor crea lanturi ale slabiciunilor: iti dau votu' imi faci serviciul-nepoata, nepotul. ca prin pile va fi afectata calitatea hai sa fim seriosi, multi parinti nu vor calitate ci doar odrasla "sa fie aranjata bine"
  4 in conditiile in care scolile si liceele sunt reticente in a scoate la concurs posturile libere si se poarta cu noi veniti de parca ar fi niste intrusi si pe care ii vede ca "nepoti de" si "nepoate de" chiar daca nu sunt, pot sa pun ramasag ca se vor constitui in multe institutii de invatamant grupuri ce nu vor permite decat "cunoscutilor" sa intre deja pe o pozitie obedienta. chestia cu calitatea este pe foaie, la nivel ideal, ea va fi batatuta de mentalitatea si relatiile sociale dintre romani. cineva vorbea de "selectie naturala" aici e vorba de selectie sociala insa doar intr-o meritocratie e asa ceva nu intr-o kakistrocratie ca romania. in plus, chiar si in selectia naturala nu supravietuiesc mereu cei puternici
  • +1 (1 vot)    
   Poate va fi asa la inceput... (Miercuri, 12 august 2009, 9:57)

   florin [anonim] i-a raspuns lui cornell

   dar pe masura ce timpul trece si evaluarile scolii scad din dorinta de supravietuire vor lua deciziile corecte.
   Din cate am inteles va exista o legatura directa intre fondurile alocate scolii si punctajul obtinut de aceasta la evaluarea de ansamblu.
   Cel putin asa este in UK.
 • +2 (2 voturi)    
  Andrnescu sau cum nastem dependentii de sistem? (Marţi, 11 august 2009, 17:24)

  Gigel M. [anonim]

  Cred ca la acest furibund de reactii ar mai putea fi adugate cateva comentarii:
  1. Comparati CV-urile celor care au lucrat la varianta Miclea cu cei care au lucrat la varianta Andronescu (din care fac parte: Mihnea Costoiu, un politruc care acum isi face doctoratul cu Andrnescu si pentru care 20 de profesori din UPB scriu la comanda articole de la transferul de masa pana la algoritmi de rezolvare numerica el nefiind in stare nici macar sa le citeasca, Remus Pricopie un alt politruc de la SNSPA care numai om de scoala nu poate fi considerat (vezi si-a facut doctoratul), lideri de sindicat amestecti in mega afacere cu refacerea scolilor (refacute din 1997 de toti ministrii si ramase la fel), o directoare din MECI de la preuniversitar, lider al mafiei de manuale care nu accepta descentralizarea caci isi pierde afacerea de milioane de euro, un jurist terminat absoventa la Spiru Haret amestecata si ea in afacerea scolilor. Intr-un cuvant niste penali.
  2. Din varianta Miclea lipseste ceva ce Romania are unic (liceele de informatica si implicit cele de specialitate) si care trebuiesc mentinute. Tot din varianta Miclea lipseste evaluarea profesorilor.
  3. Tot varianta Miclea ar trebui completata cu un set de criterii minimale de cunostiinte pe care elevul ar trebui sa le stie la finalul unui an scolar si al unui ciclu.
  Nu pot decat sa felicit autorul care evidentiaza odata in plus faptul ca Andronescu este continuatorul scolii comuniste, centralizate care genereaza dependentii de sistem si in consecinta niste prizonieri de constiinte.
  • +3 (3 voturi)    
   Competente (Marţi, 11 august 2009, 19:55)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Gigel M.

   Competentele detaliate pe nivele de invatamant nu sunt de natura de a face parte din lege. Aici e o tehnica legislativa, ce sa faca parte din legea cadru si cat din legislatia secundara. Aici greseste codul, cuprinde de toate pentru toti, la gramada, fara a tine cont de tehnica legislativa. Cred ca n-au avut juristi in echipa. Nici eu nu sunt jurist, dar cele 355 de pagini ma sperie. M-am uitat si la codul francez, este cu totul altceva, de la distanta. Daca va intereseaza:
   http://www.education.gouv.fr/bo/2000/special7/som.htm
   Liceele de informatica vor fi mentinute.
   Evaluarea profesorilor este marul discordiei cu sindicatele. Nu cred ca-si are locul aici, mai degraba in statutul c.d. Gasiti materiale pe www.educer.eu
 • -1 (7 voturi)    
  wrong!!!!! partea 1 (Marţi, 11 august 2009, 18:38)

  ivil [anonim]

  Cred ca daca se insista pe comunicare si convietuire sociala o sa cresteti niste oameni care nu o sa aiba nimic sa comunice. Copierea sistemelor de invatamant din strainatate care nu au dat nici un rezultat nu este cea mai buna strategie nationala de invatamant. Scolile profesionale si vocationale sunt pe de o parte bune pe de alta parte leaga un student de o meserie care poate fi de folos la un moment dat pietii dar peste cativa ani va fi irelevanta. Evident, sunt in favoarea unei educatii cat mai extensive (nu generalizata) pentru a asigura flexibilitatea. In acest sens, scaderea numarului de ani obigatori este o greseala.

  Varianta Andronescu este prezentata critic, opiniile trebuie tinute pentru finalul articolului, altfel articolul nu are nici o valoare (oops :P)

  Inteleg neajunsurile pe care le sufera copii din mediul rural in continuarea studiilor, insa acesta nu este un motiv bun pentru scaderea numarului de ani obligatorii si nici retrogradarea primilor 2 ani de liceu la nivel de generala. Asta nu va contribui deloc la pregatirea adecvata a studentilor. Chiar daca ii tii in sanul familiei pentru inca 2 ani, nu inseamna ca vor fi mai pregatiti la sfarsitul celor 10 ani…Ceea ce se incearca este ascunderea sub covor a unei probleme legitime, care nu e solutionata defel prin distrugerea structurii invatamantului. Infiintarea de licee in sate, alocarea de profesori in acele locuri, cresterea sabubritatii unitatilor de invatamant rurale ar trebui sa preocupe in continuare guvernul, care nu ar trebui sa actioneze ca pisica.

  Tocmai ca saracia ar trebui sa te impinga sa inveti mai mult. Voi propuneti sa ii lasati pe saraci in ignoranta lor ca poate asa nu o sa va mai creeze probleme in viitor. Scaderea numarului de ani de invatamant nu poate duce decat la o saracie si mai lucie. Din nou, incercati sa ascundeti problema dupa deget. Incercati sa va eschivati de la a gasi solutii. Invatamantul ar trebui sa fie gratuit din cate stiu eu.
  • +2 (4 voturi)    
   ce spun psihologii (Marţi, 11 august 2009, 15:59)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui ivil

   Ca scoala omoara curiozitatea copiilor. Aici e nebunia, in paradigma "magister dixit", la care multi dascali nu vor, nu pot si nu stiu sa renunte. Din pacate o lege nu rezolva si "inefabilul" educatiei. Dar salarizarea diferentiata, da. Esti bun, ai progres scolar, iei salariu mare. Din pacate nici legea Miclea nu rezolva aceasta problema, care tine mai degraba de statutul cadrelor didactice.
  • +2 (2 voturi)    
   Nr. de ani (Marţi, 11 august 2009, 19:58)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui ivil

   Nu numarul de ani de studiu rezolva problema ci calitatea lor. Mai bine mai putini si de buna calitate. Decat mult si prost...
 • -2 (6 voturi)    
  wrong!!! partea a doua (Marţi, 11 august 2009, 18:39)

  ivil [anonim]

  Manualele pot fi reciclate. Sunt idei puerile poate insa guvernul actioneaza ca in povestea prostului, vaicarindu-se de drobul de sare care sta sap ice in capul copilului, pregatindu-se de inmormantare.

  Nu subestimati puterea de asimilare a elevilor. La varsta respective, puterea este la maxim. De cate ori nu imi doresc acum sa fii invatat mai multe la scoala, pentru ca este singul moment in timp cand te formezi ca individ. Elevii ar trebui sa mai lase jocurile de calculator si telefoanele mobile si MTV-ul si sa isi faca treaba: singura pe care o au la varsta respective: sa invete. Nu voi crede in nici o clipa ca ceea ce li se cere este prea mult…cu siguranta este prea putin. Nu au nici o scuza, si aplecarea urechii la vaicarelile normale varstei este o greseala crunta a parintilor.

  Nu cred ca scopul scolii este doar de a pregati sclavi profesionali. Scopul scolii ar trebui sa fie de a pregati indivizi care pot gandi de unii singuri, care au cunostintele necesare pentru a intelege lumea in care traiesc. Pregatirea pentru a fi soarece de birou la o firma internationala este total irelevanta curiculei. Daca vreti sa aveti o armata de tineri spalati pe creier, desigur ca asta este drumul pe care trebuie s ail urmati, dar sincer, pacat, mare crima sa distrugi viitorul unui suflet de om in halul asta. Lasati-i sa si-l distruga sau sa si-l construiasca singuri, in cunostinta de cauza.

  Corpul profesoral din scoala generala are (ar trebui sa aiba) o pregatire diferita fata de corpul profesoral din liceu. Amalgamarea celor doua nivele ar duce la scaderea standardelor, si tocmai asta ati identificat ca fiid o problema. In plus profesorii ar trebui sa isi ia profesia in serios. Nu este un job, este o profesie, mama ei de treaba!!!

  Introducerea a 12 clase obligatorii poate sa beneficieze intr-o prima instanta de infrastructura existenta care a fost contruita pentr 12 clase obligatorii anyways…studii de impact etc etse doar o tragere de timp inutila.
 • -2 (6 voturi)    
  wrong!!! partea a treia (Marţi, 11 august 2009, 18:40)

  ivil [anonim]

  Alocarea de mai multe resurse financiare este evident necesara, nu iti trebuie studio de caz pentru asta. Problema ministrului ar trebui sa fie gasirea fondurilor necesare, iar articolul ar trebui sa dezbata idei in acest sens nu sa fie gica contra.

  Politizarea scolii ar fi, desigur o greseala, insa studii politice si sociale ar trebui promovate chiar de la o varsta frageda (liceul ar fi un bun punct de inceput). Trebuie combatuta implicarea clasei politice in scoli cu orice pret, insa elevii trebuie sa aiba abilitatea de a judeca si dintr-o dimensiune istorico-social-politica (stidiile politice sub influenta clasei politice conducatoare, evident ar fi nefaste :P)

  Invatamantul privat nu va fii niciodata concurential. In timp, din nou doar cei bogati si privilegiati vor avea acces la invatamant. Ceea ce probabil se aliniaza cu idea generala a acestui articol, de a face sa dispara problemele familiior sarace intr-o reorganizare a invatamantului…in timp preocuparea generala va vi doar pentru cei catva privilegiati de la scolile private iar satele vor fi uitate in totalitate.

  Daca e cu pretentii de privat, nu are nevoie de finantare de stat. Sunt probleme mult mai urgente de rezolvat decat privatizarea sistemului de invatamant…ceea ce ar fi o greseala imensa deoarece, firmele se vor concentra doar pe ariile care sunt profitabile, dand uitarii marea majoritate a copiilor din aceasta tara. Also, daca vreti papusi corporationale, fara nici un pic de cunostinte generale, go ahead!
  • -1 (5 voturi)    
   Bravo (Marţi, 11 august 2009, 16:05)

   kinn [anonim] i-a raspuns lui ivil

   Jos palaria, ai zis-o bine.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e chiar asa (Marţi, 11 august 2009, 17:44)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui ivil

   Unii au destui bani sa dea pe meditatii si sa ofere o educatie mai buna copiilor lor. La fel inv. privat trebuie incurajat, mai ales ca inc. de stat nu pare sa fie in stare sa performeze. In general, tot ce-i de stat are tendinta sa se "usuce". A ignora aceasta realitate inseamna a nu vedea virtutile privatului. Cine nu are bani metge in continuare la unitati de stat, care vor fi mai bine finantate daca cei cu bani vor apela la privat. Raman bani mai multi pentru cei care nu au resurse pt. inv. privat
 • -1 (5 voturi)    
  Obiectii (Marţi, 11 august 2009, 18:59)

  Mihai [anonim]

  I 1. Propunerea lui miclea cu 9 ani de scoal era cea mai mare prostie pe care o putea debita doar cineva care nu a predat in preuniversitar. Nu poti forta un copil sa stea 9 ani in aceeasi scoala, il sufoci, il plictisesti, Si cred ca nu e greu de gandit ce miscari ar fi fost in intreg sistemul, aveai nevoie de cativa ani sa il pui in normalitate,
  I 3, Stiu ce inseamna scoala profesionala. In 2 ani invatau sa framante piinea si capatau si notiuni de inginerie. Sa fim realisti! Disparea meseria pana terminau scoala!
  II Aici chiar nu inteleg! Cand peste tot reducem agentii sa evitam redundanta, era mai bine cu 4 poli in loc de 3!
 • +2 (4 voturi)    
  Analiza se opreste aici, d-le Vlaston? (Marţi, 11 august 2009, 21:03)

  Irina [anonim]

  Sper ca nu. Sper ca veti continua si ca scopul comparatiei este reformarea actualului sistem de invatamant. Facuta spre binele copiilor. Daca discutam doar "sa ne facem o idee despre diferentele intre cele doua filosofii educationale propuse de [...]", ma tem ca dezbaterea e de o sterilitate... cotidiana... Ca nu vom ajunge nicaieri.

  De acord cu cei care precizeaza ca ar fi trebuit sa faceti comparatia la modul obiectuiv, cu plusuri si minusuri pentru ambele proiecte. (daca spatiul este problema, sunt sigura ca hotnews va fi de acord sa publice un "serial", data fiind importanta temei. si faptul ca genereaza trafic:) ). Asa, comparand punct cu punct si explicand avantajele si dezavantajele prin consecintele diverselor masuri propuse, ar fi fost mult mai clar, pentru toata lumea, ce si de ce (sa) alegem. Dvs aveti perspectiva pre-universitara, nu o are toata lumea.

  In plus, ce parere aveti despre intrebarile numerotate de mai jos - are rost sa le avem in vedere? cine trebuie sa ne raspunda la ele?:
  1. daca ne apucam (iar) de reformat, cat timp se presupune ca va dura pana cand se considera incheiat (implementat) proiectul?
  2. ce se intampla daca durata estimata trece de 4 ani (= 1 mandat...)?
  3. cat o sa coste? (defalcat pe intervale de timp si pe regiuni...)
  4. cat timp se presupune ca va fi acordat dupa implementare pentru observarea efectelor proiectului? (2 ... milisecunde?)
  5. cum vor fi gestionate schimbarile ulterioare?
  • +3 (5 voturi)    
   daca ar fi (Marţi, 11 august 2009, 18:10)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Irina

   sa ne speriem de astfel de intrebari n-am schimba niciodata nimic.

   1. Reforma adevarata nu s-a facut dupa 89. Actualul sistem educational este o frana a dezvoltarii social-economice a atarii.
   2. Legea inv. din 95 a fost doar carpita. Legile nu se schimba la 4 ani.
   3. Dar acum cat costa? Enorm, pt. ca se cheltuie ineficient si cu fraude. Daca am micsora nr de ore pe saptamana, ca sunt prea multe, mai putine materii, in UK sunt 6 discipline la liceu, ce ziceti?
   Banii de utilitati se arunca fara control, ca nu intereseaza pe nimeni. Finantarea "per capita" o sa faca ordine.
   4. daca functioneaza si da satisfactie BENEFICIARILOR, care platesc prin taxe si impozite serviciile educationale, legea va dura cel putin 12 ani.
   5. Daca esenta e buna si legea ramane asa, restul se decide de legislatia secundara.
   • -2 (4 voturi)    
    'reforma in invatamant'? o gluma buna.. (Marţi, 11 august 2009, 20:05)

    crap [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    nu era nevoie de nicio schimbare dupa '89 la nivelul liceelor de elita. toate schimbarile au fost niste tampenii. treptele aveau rostul lor, programa mai incarcata avea rolul de a oferi romanului afara un avantaj fata de nativi, ptr ca (luand in considerare exemplul care'l dati cu cele 6 materii la un liceu din anglia) daca formam indivizi cu acelasi grad de imbecilitate ca la ei, ne-am dus dracului. romanul emigrant a avut nevoie de acest atuu, pe care cei de afara si'l pot creea numai absolvind licee foarte costisitoare sau nici atunci. tot ce trebuia facut era sa se adreseze problemele elevilor sub-mediocrii de la liceele de mana a doua, sa se adapteze programa lor ptr alte nevoi. pana si treapta a doua avea rolul de a forta o fixare superioara si o experienta in plus, de examen, ptr elevi. nu stiti decat sa cautati modalitati prin care sa puneti pe butuci tot ce-a avut romania mai bun, liceele teoretice de mate-fizica.
    • +2 (4 voturi)    
     imbecili (Marţi, 11 august 2009, 21:13)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui crap

     Cine, englezii sunt imbecili? Si noi suntem aia desteptii? Atunci de ce nu avem dupa ce bea apa, iar englezii au standardul de viata pe care-l stie toata lumea? Ca nu-nteleg.
     • -1 (1 vot)    
      simplu (Miercuri, 12 august 2009, 0:11)

      crap [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      ptr ca ma refeream la specialistii romani. poate n-ai idee, dar noi compensam poate ceva lipsa in partea practica din tehnologiile inalte printr-o pregatire teoretica superioara. e mai usor (daca ai ceva inclinare practica si intuitie) sa te adaptezi cand ai o baza teoretica puternica, iar asta, poate incredibil, se bazeaza insa pe dexteritatea obtinuta in liceu. iar faptul ca ei au standardul de viata superior.. asta se explica prin faptul ca 50 de ani de comunism au sapat la caracterul natiei.. totusi vorbim de sanse bune ptr o viata mai buna afara, unde standardul 'inalt' se mentine cu multi, multi bani. cine-si imagineaza ca duce o viata de boier afara cu un salariu mediu pe economia nationala a tarii respective, se inseala amarnic.
      • +1 (1 vot)    
       2 lucruri (Miercuri, 12 august 2009, 0:57)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui crap

       1. daca acum englezii traiesc mai bine decat noi, nu e din cauza celor 50 de ani de comunism ai nostri, ci datorita celor aproape 300 de ani de invatamant public ai lor. stii in ce ani taranii englezi / elvetieni / suedezi citeau ziarul? dar cand au produs englezii prima locomotiva?

       2. de ce sa "vorbim de sanse bune ptr o viata mai buna afara" cand putem vorbi de sanse de o viata mai buna la noi in tara? iar pentru a le avea, trebuie facuta reforma si in educatie. trebuie ca unii sa fie bine pregatiti teoretic, iar altii sa fie bine pregatiti practic. doar in acest fel, impreuna, vor putea produce bunuri si servicii de calitate. or sistemul educational actual nu e propice unei bune pregatiri nici in domeniul teoretic, nici in cel practic.
       • -2 (2 voturi)    
        aiurea (Miercuri, 12 august 2009, 7:16)

        crap [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        1. ai vrut sa spui celor 450 de ani de furat ca in codru, de colonialism? care sistem englezesc de invatamant, de 300 de ani? mai pune mana si citeste, de ex de ce specialistii considera ca de fapt shakespeare ar fi fost nu un simplu histrion, ci de vita chiar foarte nobila.. ptr ca dovedeste o cultura pe care numai cei foarte instariti ar fi putut avea acces la ea.
        2. daca ai senzatia ca pregatirea romaneasca teoretica din liceele de elita nu e corespunzatoare, te invit sa studiezi programa liceelor englezesti, americane, suedeze, care vrea pana ta. plangi. la partea practica ai dreptate, poate se poate face ceva mai mult.
        3. dupa parerea mea problema noastra nu e de invatamant in sensul de curiculum. la noi e problema ca nu se realizeaza intr-un cadru de promovare a valorilor reale, ca nu se cladesc caractere, sau daca da, ele se pare ca nu participa activ la nivel politic, administrativ etc. la noi omul fara caracter poate prospera, si e admirat ptr asta.
        • +1 (1 vot)    
         precizari (Miercuri, 12 august 2009, 10:50)

         diddlyjo [anonim] i-a raspuns lui crap

         1. in civilizatiile de tip european, harta dezvoltarii invatamantului public se suprapune unei harti a religiilor. protestantii, fiind indemnati sa ajunga prin ei insisi la cuvantul lui dumnezeu, au fost primii care au citit in masa (la sfarsitul secolului XVIII, 90% din suedezi & din americanii din Virginia & Massachusetts puteau citi ; in celelalte tari protestante procentajul era de in jur de 80%) ; au fost urmati de catolici (40-50% alfabetizati in Franta, Spania, imperiul Habs la 1850 ; peste 70% in Transilvania la 1890) si de ortodocsi (90% ANalfabeti in vechiul regat, Ucraina, Rusia etc la 1900).
         O buna introducere in istoria educatiei gasesti in Henri-Jean MARTIN. "Histoire et pouvoirs de l'écrit". Paris : Albin Michel, 1996 ; poti sapa mai departe pornind de la bibliografia lui Martin.

         2. nu ajunge sa arunci o ochiada pe programele lor. pt a-ti da seama de eficienta acelor programe, trebuie sa ai experienta muncii cu elevii (in cel putin 2 scoli & pt cel putin 2 ani) & sa cunosti societatile respective (inclusiv indivizi apartinand unor grupuri sociale diferite). din ce zici, se vede ca nu ai aceasta experienta.

         3. cand nu avem alte argumente, recurgem la argumentul moral. clasic.
         • 0 (0 voturi)    
          inutila discutia (Miercuri, 12 august 2009, 14:28)

          crap [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

          vi se pare ca sunteti 'sharp', dar argumentati in dodii. veniti cu chestii care tin de istoria invatamantului.. e ca si cum am discuta despre situatia actuala a italiei referindu-ne la romanii de acum 200- de ani. discutia e concreta pe ziua de azi, nu pe ce era acum 150 de ani. ce ma intereseaza ce era la 1900, vezi acum.
          2. nene, am doi copii in asemenea sistem. daca la noi se zice mult si prost, sa vezi la ei.
          3. am impresia ca-mi serviti argumentul romanesc. aia e strict parerea mea, ca valorile nu sunt promovate si se face haz de ele. asta nu e un argument, e o opinie.
          4. renunt aici la discutie ca n-are sens. deja vad ca ne-am deplasat in fantezii personale si amintiri din viitor...
     • -1 (1 vot)    
      completare (Miercuri, 12 august 2009, 0:27)

      crap [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      si n-am inteles faza cu standardul englez.. daca era german sau nordic mai ziceam. mai sapati la statisticile britanice, sa vedeti ce inseamna saracii la englezi. greu de crezut, dar unii inca traiesc dupa standardele din cartile lui dickens.. ca multi au o casa mostenita din parinti care le permite sa traiasca decent cheltuind totul pe mancare, imbracaminte si alte lucruri absolut necesare.. eram odata pe heathrow si mi-a venit rau: un englez spilcuit isi numara banii si statea pe ganduri daca sa cumpere un muffinn sau nu; a renuntat, a luat un corn, care era juma de pound. acasa aveti o imagine distorsionata complet; opulenta aparenta de afara se explica prin investitii continue in infrastructura; ia un oras superb ca londra si lasa'l 5-10 ani fara cine stie ce intretinere, cum a facut ceasca dupa 77. dupa cinci ani ai sa te p.. pe el de oras, o sa fie o cazatura..
      • +1 (1 vot)    
       Probabil (Miercuri, 12 august 2009, 7:59)

       Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui crap

       Englezii nu primesc ajutoare sociale. Si bine face statul. Altceva as vrea sa stiu: PIB-ul pe locuitor, salariul mediu, ce poti cumpara cu el, procentul din populatie sub pragul de saracie, daca aveti acces la acest gen de date v-as fi recunoascator. Ce mai stiu este contributia englezilor la stiinta, tehnologia, cultura universala.
       • 0 (0 voturi)    
        hai sa nu divagam (Miercuri, 12 august 2009, 14:14)

        crap [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

        dumneata aduci in discutie contributia engleza la literatura, stiinta etc etc. nu stiu in istoria europei o natie care sa fi cunoscut o perioada infloritoare si care sa nu fi dat ceva deosebit. la ei o femeie desteapta si ambitioasa a pus in miscare o natie din toate punctele de vedere. contributiile in arta sunt date de un numar foarte limitat de persoane, discutia cam e irelevanta. si noi avem literatura noastra, si vorba aia, cu un eminescu nu mi-e frica in fata unui byron, keats sau shelley. dumneata nu intelegi diferenta care a dat-o perioada de inflorire a imperiului. n-are nimic de-aface cu educatia care au primit-o. noi discutam de educatie, si ce trebuie sa intelegi e ca o educatie superioara iti creeaza un avantaj, si noi avem nevoie de asemenea avantaje. noi suntem saracul din literatura, cel agreat in preajma si ajutat ptr ca i se vedea potentialul; in cartile unde saracul mai e si prost, i se da un picior in plus si e trimis la cocina (care e figuratul ptr o situatie precara).
    • 0 (0 voturi)    
     Da (Marţi, 11 august 2009, 23:05)

     Haret [anonim] i-a raspuns lui crap

     In mare parte corect!!!!
   • +1 (1 vot)    
    Multumesc pentru raspunsuri, sa le completam (Marţi, 11 august 2009, 21:48)

    Irina [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    E de apreciat ca parcurgeti fiecare comentariu. Foarte putini autori de articole o fac. Si, daca tot am inceput:
    Intrebarile mele solicitau informatii. Haideti sa vedem ce-am obtinut si sa completam:
    1. Sunt de acord cu ambele dvs afirmatii. Revenind la intrebarea initiala, care n-a primit raspuns: cat estimati ca va dura implementarea reformei? cum estimati? cine altcineva ar trebui sa poata da informatii privind durata? Daca e (si e) in aspect crucial pentru societate, ar trebui sa avem imaginea cat mai completa.
    2. Iar, de acord. Tocmai de aia am pus intrebarea. Cum ne asiguram ca urmatoarea "trupa" de la putere continua corect reforma? Ce sugerati?
    3. Nu stiu cat costa acum. Mi-ar placea sa aflu! Si mi-ar placea sa aflu, dupa ce calculam suma necesara reformei, si care e diferenta. Indiferent c-o privim ca pe cost sau ca pe investitie.
    4. Aici am primit raspuns, 12 ani. O sa fiu curioasa in continuare si o sa intreb de ce 12 (presupun ca minim 12), pentru ca asa urmarim cap coada cel putin o generatie? De ce nu 15 sau 18 sau 24? Si cum o sa masuram daca functioneaza?
    Vedeti, fara detaliile astea de tip "pentru ca" si "cum" nu stiu cum vom putea fi siguri ca ne-am atins scopurile.
    5. Si aici ma declar multumita de raspuns - inteleg ca in prezent ne ocupam de dezbaterea cadrului, de structura de baza, de principiile esentiale, (a nu se intelege de chestii pur teoretice), intr-o anumita limita, data de volumul situatiilor care pot fi prevazute acum. Si ca ulterior legea va fi completata / rafinata, dar nu modificata radical. Spuneti-mi, va rog, daca la asta va gandeati.
    Multumesc!
    • +2 (2 voturi)    
     Raspunsuri (Miercuri, 12 august 2009, 7:56)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Irina

     1. Nu stiu cat va dura reforma. Cred ca un ciclu, 12 ani, daca merge totul struna. Cred ca nimeni nu poate aprecia exact ce va fi, mai ale ca intervine factoul economic. Factorul uman este la fel de important. Un principiu capitalist, altminteri sanatos, spune sa obtii foloase maxime cu eforturi minime. In scoala e foarte usor sa pacalesti eficienta si masurarea rezultatelor. "Noi suntem profesori buni, elevii sunt rai ca nu vor sa invete". Vi se pare cunoscut?
     2. Daca legea din 95 a ramas in vigoare 14 ani...
     3. Se cheltuie aiurea bani, ineficient si cu fraudare. Bine face actualul guvern ca stabileste costuri standard si paseaza pisica in curtea unitatilor si institutiilor bugetare. Mai putini salariati, mai multa munca, salarii mai mari. Mingea e la voi!
     4. Detalii, detalii... Ar fi trebuit sa avem studii de impact si de fezabilitate. Dar traim intr-o lume volatila, economic, politic si social, nu stiu ce relevanta ar avea asemenea studii, cand noi nu stim cum va evolua economia. Altfel inteleg spiritul "gospodaresc" (il si admir), mai prezent la partenerele noastre.
     5. Este diferenta intre legislatia primara si secundara. Codul pacatuieste ca nu face deosebire intre ele. Pachetul Miclea le separa. Multumesc pentru interesul acordat.
   • +1 (1 vot)    
    D-le Vlaston... (Miercuri, 12 august 2009, 10:20)

    florin [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Toata stima pentru solutia propusa de dv. si colegii de echipa insa un singur punct ma nemultumeste si creeaza semne de intrebare:

    finantarea educatie sa ajunga la 7% din PIB.

    Ce s-a intamplat cu cei 14,5% din PIB care au fost inainte, imediat dupa revolutie. De ce sa nu fie iarasi cum a fost ca sa existe bani suficienti pentru implementarea noilor legi ale educatiei.

    Credeti ca veti putea asigura o crestere suficienta a educatiei si cercetarii cu acest target modest, ca sa putem ajunge UE in urma intr-un timp rezonabil daca nu chiar foarte scurt (de ce sa nu fim agresivi pe sectorul asta - fiindca e cel in care avem sansele cele mai mari de ridicare pentru Romania).

    Daca ar fi dupa mine as declara educatia si cercetarea probleme proritara de factura constitutionala.

    Ex de prevederi constitutionale:

    - Bugetul educatiei si cercetarii are cota procentuala fixa din PIB, mai mare ca a oricarui stat din lume asta si ca valoare / locuitor
    - Bugetul educatiei si cercetarii se voteaza primul ca sa nu mai fie fluctuant si ca sa se poata utiliza fondurile aprobate cat mai repede;

    Educatia si cercetarea trebuie sa fie primele pe agenda guvernului chiar inaintea sanatatii.
 • -2 (4 voturi)    
  Cine analizeaza? (Marţi, 11 august 2009, 23:17)

  Timbreanu [anonim]

  Acum ceva timp domnul Vlaston cu al dumnealui EDU CER a fost online Hotnews despre problema Spiru Haret. Si stia asa de multe ca ziceai ca este chiar dintre marii profesori de aici. Asadar dumnealui este un stie tot in invatamant sau face politica . Atunci trebuia sa spuna asta. Celor care nu stiu trebuie sa li se spuna cum este in alte tari din CE. Spre exemplu in Anglia toata lumea invata 11 clase in afara celei pregatitoare de la gradinita. Apoi doi ani colegiu si de aici mai departe facultatea
  • +2 (4 voturi)    
   Politica (Marţi, 11 august 2009, 21:11)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Timbreanu

   Incantat ca m-ati urmarit si atunci. Ca presedinte de asociatie va imaginati ca trebuie sa stiu cat mai multe despre invatamant. Ce-i rau in asta?

   11 clase obligatorii in Anglia, 10 la noi. Problema apare cum le faci sa fie obligatorii. Am incercat cu lapte cu corn acum cu mere, cu pere. In afara de saracie mai e ceva: atractivitatea si utilitatea scolii. Nu se mai poate ca in scoala iezuita: plangi si inveti, inveti si plangi. E alta lume acum, iar scoala a ramas mult in urma.
   • 0 (2 voturi)    
    eu asa vad... (Marţi, 11 august 2009, 23:04)

    Haret [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Scoala de acum nu produce oameni calificati, se face scoala pentru a tine tineretul ocupat. O parte invata, restul pierd vremea... si se face prea multa scoala pentru zidari, fainatari, electricieni, etc.
    ---------
    Asadar ar trebui 8 ani scoala primara + generala.
    ----------
    Urmeaza examen de admitere (neaparat - notele de la clasa, tezele unice, etc. sunt o utopie pentru Romania) in liceu sau scoala profesionala.
    ---------
    Cine intra la liceu face 4 ani, cine intra la profesionala face 2. Ideea este insa ca scoala generala + profesionala sa fie una singura in centrul de comuna. Astfel la 16 ani absolventii de profesionala pot sa intre pe piata muncii.
    Din liceu nu trebuie sa iasa nimeni fara o specializare, fara o meserie.
    ----------
    Urmeaza facultatea... Aici cifrele de scolarizare trebuie corelate cu cererea de pe piata muncii (pentru calitate ar trebui obligatoriu examend e admitere, notele de la bac si din liceu sunt necocludente). Angajatorii ar trebui sa alerge dupa specialisti nu invers. Exista un exemplu clasic, absolvent de ASE pe post de casier la banca si aici incaseaza banii pentru facturi la utilitati. Pentru un astfel de post ar trebui sa ai cel mult liceul.
    -------------
    Tot o problema a universitatilor, sunt prea multe, prea multa lume face studii superioare, statul cheltuieste bani degeaba cu pregatirea absolventilor. Un numar de 7 universitati cu cifre rezonabile de scolarizare sunt arhisuficiente pentru Romania.
    • +1 (1 vot)    
     Corect (Miercuri, 12 august 2009, 7:39)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Haret

     Sunt de acord cu dv. Spunea cineva mai sus ca in Franta 2/3 dintre liceeni sunt in licee tehnologice. La noi 65% invata in filiera teoretica sau vocationala, adica exact invers.

     Pe urma tot la stat se duc sa le dea slujbe. Dar statul decide cifrele de scolarizare, adica si-o face singur. Unde nu-i cap...
    • 0 (0 voturi)    
     Principii bune, în general, (Miercuri, 12 august 2009, 11:11)

     Florin C [anonim] i-a raspuns lui Haret

     aş avea cîteva adăugiri totuşi:

     - în şcoala generală să fie predate CUNOŞTINŢE GENERALE, adică, limba, istoria, matematica, geografia, cunoştinţe despre natură, comportament civic. De ce dumnezeu se învăţă chimia în generală ? Sau fizica sau latina ? Gîndirea logică ţi-o dezvolţi cu matematica, să gîndeşti creativ ar trebui să înveţi la limba română, cunoştinţe utile în viaţă sînt cele de informatică şi de limbă engleză. Aş mai adăuga cîteva ore de muzică şi desen, şi, obligatoriu, sport.

     - şcolile profesionale ar trebui şi ele să fie doar în centre urbane. E o chestie de încredere, nu ştiu dacă un învăţămînt aplicat se poate face la ţară.

     - liceele teoretice ar trebui să existe doar în oraşe, admiterea trebuie să se facă prin examen. Nu sînt de acord cu învăţămîntul preuniversitar privat, experienţa ne arată că acolo se fac bani, nu şcoală.

     -bacalaureatul ar trebui să fie naţional, pe domenii, cu lucrările corectate în alte centre decît cele unde s-a susţinut examenul.

     -în rest, învăţămîntul universitar n-are decît să rămînă aşa cum e. Dacă va fi stopat fluxul de analfabeţi care trec bacalaureatul, atunci şi universităţile (de stat sau private) care caută clienţi, nu studenţi, vor dispărea.
     • 0 (0 voturi)    
      scoli profesionale in Franta (Miercuri, 12 august 2009, 13:17)

      diddlyjo [anonim] i-a raspuns lui Florin C

      pregatirea se face in alternanta (scoala - intreprindere), in virtutea unui parteneriat stabilit intre unitatea de invatamant & mai multi actori economici. in functie de specializare, ucenicul poate petrece in stagii pana la jumatate din perioada de scolarizare (sunt mai multe posibilitati in functie de profil : de la o saptamana la scoala & alta in practica, pana la cateva luni scoala neintrerupta & cateva luni practica neintrerupta). profesorii responsabili din scoala fac vizite regulate in intreprinderi & legatura dintre scoala & patron este tinuta constant (in functie de situatie, poate fi chair saptamanala). notele sunt date atat de profesori cat si de patroni. diploma se obtine in urma unei examinari complexe (prezentarea unui proiect de intreprindere realizat in urma experientei de munca + examene scrise & orale la cateva materii teoretice & tehnice, in functie de filiera).

      ucenicii sunt platiti de angajator cu aprox. o treime din salariul minim pe economie. patronii, la randul lor, primesc o prima pentru a forma ucenici. avand in vedere alternanta scoala / practica, ucenicul isi poate face stagiile si la mai multe zeci de km de casa / scoala, caz in care se gaseste o solutie de cazare (fie patronul ii pune la dispozitie o camera, fie se gaseste un loc in camine de tineri muncitori).

      la sfarsitul perioadei de scolarizare (varsta: 16-18 ani), ucenicul are bazele meseriei alese. daca doreste, poate urma o urma o formatie de tehnician (tot in alternanta scoala / practica) de 2 ani. daca e bun, poate continua cu studii universitare.
 • 0 (0 voturi)    
  hehe, tocmai tactica PSD (Miercuri, 12 august 2009, 1:41)

  gabhry_el [anonim]

  relativizare, acuzaţii de partizanat, noduri în papură, "ce, părerea mea nu contează"?
  etc.
  etc.
  "asta e democraţie???"

  <b>şi s-a dus dulcea reformă de care o să vorbim şi peste 50 de ani</b>

  punct (şi de la capăt. şi la anul, şi peste 5, şi peste 25...)
  :)
  (vedeţi de ce Băsescu s-a cam săturat:
  <b>nu se poate mişca nimic în ţara asta</b>)
 • -2 (2 voturi)    
  tot un drac (Miercuri, 12 august 2009, 2:49)

  ovi [anonim]

  Si directorii de scoli sunt numiti politic,asa ca a lasa la latitudinea unitatii scolare concedierea s-au angajarea personalului didactic nu va scuti procesul respectiv de o eventuala ingerinta politica. Iar cu scoala facuta la sat m-am cam lamurit. Ori 10 clase ori 12 clase, la sat nu se va face niciodata scoala serioasa pt ca nu exista si nici nu vor exista profesori de calitate. Poate doar daca ii platesti cu vreo 1500 de euro de caciula ii vei convinge sa mearga la sat si sa faca si treaba. Altfel populatia de la sat va ramane mereu de lumea a 3-a. Singura solutie ar fi incurajarea migrarii acestei populatii spre marile orase eventual.
  • +2 (2 voturi)    
   Numiri politice (Miercuri, 12 august 2009, 7:41)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui ovi

   Varianta Miclea incearca sa elimine numirile politice a managerilor, ducand decizia in comunitatea scolara, (profesori, parinti, elevi, angajatori, sponsori, reprezentantii Cons. Local). N-o fi totul perfect de la inceput, dar un inceput trebuie sa existe.
 • -1 (1 vot)    
  ce de pareri! (Miercuri, 12 august 2009, 7:03)

  of [anonim]

  Ma uit si nu-mi vine sa cred! Dl Stefan Vlaston (cam partinitor, dupa cum prezinta lucrurile) prezinta totusi niste idei! Multi le comenteaza cu sarg! La ce bun, ma intreb? Pai daca guvernul isi asuma raspunderea pe o lege (nu stiu care - al lu' Miclea sau a lu' Andronescu), ce rost are parerea lui X sau Y? Ca sa ma refer la box, KO se poate obtine si cu dreapta, si cu stanga! Dar pana acum inteleg un singur lucru: unii dau si altii o incaseaza!
  • +2 (2 voturi)    
   Nu este inutil (Miercuri, 12 august 2009, 7:35)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui of

   In primul rand ca mai sunt 3 saptamani pana la 2 sept., ziua Z a asumarii (sper ca nu "asomarii") legilor educatiei. Multa lume citeste, multi isi dau cu parerea si in felul acesta influentam politicul, intr-un sens sau in altul.

   Castigul din ultimii ani este ca vorbim, ne consultam, exista zeci de forumuri. Impresia ca politicul nu este atent la ce se discuta e falsa. Va asigur din experienta proprie ca nu e asa.
   In plus acesta este un subiect fierbinte, toata lumea e focusata pe el.

   Am pornit si o experienta noua: autorul discuta online cu cititorii sai si-si argumenteaza parerile. E mai bine asa, poate fac si altii la fel.
 • -1 (1 vot)    
  membrii CA (Miercuri, 12 august 2009, 7:53)

  Comenius [anonim]

  "Daca toate aceste colective aleg prost, asta e, isi merita soarta".
  Nu gândiţi cu "asta e" când vorbiţi de şcoală cu elevii ei. Nu legiferaţi situaţii la care se răspunde cu "asta e".
  Sponsorii şi angajatorii cum sunt aleşi în CA? Nu mă refer la Bucureşti, ci la o comună sau chiar un sat izolat. Va fi ales cârciumarul satului care angajează pe elevi să servească bere la mese. Ce experienţă didactică are un astfel de "întreprinzător"? În plus, fiecare din membrii CA are copii în aceeaşi şcoală şi sunt în "bună relaţie" cu directorul. Până să fie demis un director pentru angajări nemeritate şi proastă gestiune se distruge o şcoală cu elevi cu tot fără să răspundă cineva.
  Care va fi diferenţa între Inspectoratul Şcolar şi Direcţia judeţeană de învăţământ? Politicul va rămâne.
  Nu mi-aţi răspuns pe cât timp este ales directorul şi CA. Am şi una-două întrebări personale: predaţi la şcoală? şi dacă da, unde?
 • +1 (1 vot)    
  Ideile ciuce (Miercuri, 12 august 2009, 9:55)

  Sile [anonim]

  Cu astea venise cindva Ceasca din Coreea de nord. Din ce se discuta la nivelul activistilor rezulta ca fiecare membru al sopcietatii urma sa devina in timp absolvent de studii superioare.La fel si abramburica cu obligativitatea a 13 clase.Nu cred ca daca i s-ar spune ca in UE nu prea exista tari cu asemenea idei legislative ar renunta. Cum nu a renuntat nici Ceasca.Ar trebui ca parintii si elevii sa-si spuna si ei raspicat punctul de vedere.Iar sindicatele sa inceteze sa mai fie curele de transmisie, altfel isi vor pierde reprezentativitatea si practic vor dispare. Vor mai ramine doar ceva stiuleti legati su sirma pe coceni.
 • 0 (0 voturi)    
  adevarata reforma!!!?? (Miercuri, 12 august 2009, 10:27)

  unul din sistem [anonim]

  pot spune si eu cateva pareri dupa 10 ani petrecuti in sistem.
  1. comentariul domnului vlaston este pertinent.
  2. analiza pune accent pe chestiuni de forma si de fond( analizate corect) dar din punctul meu de vedere nu prea se pune accent pe o chestiune de fond vitala: resursa umana. se vorbeste de angajarea personalului, de descentralizare dar nu prea vad mare lucru despre un lucru esential (dupa parerea mea!) - lipsa sau minimalizarea criteriilor de performanta pentru profesor ( e drept ca ele se reflecta in ceea ce numesc proiectele respective evaluare, insa viziunea nu este una individuala ci holista). de ce spun asta, sunt in sistem oameni titulari (repet titulari) care nu mai fac nimic si sub acoperisul acestui statut, nimeni nu poate sa le faca nimic (eventual un calificativ diminuat care nu inflenteaza cu nimic). sunt titulari in actualul sistem care nu au dat vreodata un concurs (se stie titularizarea in masa dupa anul 1990, pe baza de dosare) si auite asa, avem in sistem oameni care , pe langa faptul ca nici nu aveau studii de lunga durata (aveau institute de 3 ani si au foat oarecum obligati sa-si definitiveze studiile la frecventa redusa) s-au trezit pleasca intr-un loc dragut, caldut si bine pironit. nimeni nu vorbeste de acest lucru, in conditiile in care acesti oameni ocupa niste locuri, iar tineri absolventi, bine pregatiti (care sunt triati de examene), nu au loc in sistem pentru ca vin ca suplinitori (evident calificati), dar peste un an sunt trimisi din nou la concurs si ajung in alta parte, la anul la fel...si tot asa. este unul dintre motivele pentru care tineri foarte buni renunta si merg in alte domenii (aceasta tracasare si instabilitate este ingrozitoare).
  am divagat putin (eu spun am detaliat o problema), insa vreau sa subliniez ca respect statutul titularului si pe foarte multi titulari (oameni cu adevarat capabili si dedicati muncii lor), insa trebuie o triere drastica si a lor. cine si cum sa se faca?? asta as fi vrut sa vad....
  • 0 (0 voturi)    
   Promisiune (Miercuri, 12 august 2009, 14:47)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui unul din sistem

   Voi continua cu partea a II-a a analizei.
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea (Miercuri, 12 august 2009, 10:59)

  Eu [anonim]

  Romania este tara in care oamenii isi dau cu pararea. Ei se pricep la toate si la orice, oriunde si oricand. Sunt curios sa stiu cati din cei ce comenteaza au de-a face cu invatamantul, cati au fost competenti in invatamant (daca au activat vreodata acolo) si daca autorul articolului insusi cunoaste realitatile scolii romanesti si din alte tari.
  Pana atunci, la treaba ca e zi de munca nu de stat pe net!
 • +1 (1 vot)    
  Multumiri domnului Stefan Vlaston ! (Miercuri, 12 august 2009, 11:24)

  martin [anonim]

  Acest domn scria candva mult pe acest site si desi nu eram de acord cu unele din parerile sale, trebuie sa recunosc ca le exprima cu o decenta, care lipseste total nenumaratelor clone si hiene vangheliste si papionare,care au inundat spatiul discutiei libere si decente de acum circa 2 ani.
  Multumirile i le adresez pentru prezentarea comparativa a celor doua viziuni , Miclea si Andronescu, astfel incat sa fie intelese si de cei mai putin interesati de tema.
  Parerea mea este ca viziunea Andronescu este populista si chiar criminala, deoarece facand liceul obligatoriu va distruge singurul obstacol adica bacalaureatul, care ne mai fereste cat de cat de pe calea aparitiei de milioane de sfertodocti ignoranti si agramati, din clasa Vanghelie. Aceasta e sigur , deoarece invatamantul universitar s-a transformat definitiv intr-o colectie de gauri negre, in care cu bani se poate obtine orice si vom fi repede tara cu cei mai multi studenti fata de populatie ,din lume , dar vor fi necesare studii superioare si la ecarisaj !
  • 0 (0 voturi)    
   a1 (Miercuri, 12 august 2009, 10:06)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui martin

   Ambele "viziuni" sunt nepotrivite, alienate si inutile. Problema cea mai mare care este si care ramane in ambele situatii este faptul ca nu avem invatamant privat de calitate (exemplu USH), iar la licee si generala nu avem deloc. Tarile vestice au alocat mult mai mult din PIB si ei au si aceasta alternativa. Astfel incat ceea ce Ministerul ar trebui sa faca este mult mai simplu:
   sa oblige ca la terminarea fiecarui ciclu si la intrarea in ciclu urmator sa se sustina un examen pe bune, nu cum este acum de exemplu la BAC unde se stiu toate subiectele din timp. Repet la terminarea fiecarui ciclu (astfel se va atesta absolvirea acelui ciclu cu verificarea unor competente) si la intrarea in urmatorul (aici organizat de institutia in care vrea sa se inscrie elevul, pentru departajare). Stiu ca pare excesiv, dar intr-o tara in care toata lumea isi bate joc trebuie sa mergi pe un sistem mai dur la inceput, nu este de ajuns sa copiezi sistemele din tari unde exista o cultura dezvoltata in mai mult timp. Dupa cum zicea cineva mai sus, noi nu avem inca si nu vom avea in curand capacitatea de a introduce toate dotarile din vest, astfel incat ne este necesara o pregatire teoretica mai puternica, care sa permita celor care vor sa se adapteze mult mai usor. vorbesc acum de invatamantul teoretic, pentru cel profesional este nevoie de mult mai multe investitii, deci va ramane in urma cu cativa ani indiferent cine ce propune, chiar daca de maine se da 16% din PIB invatamantului.
   Iar cea mai importanta masura este privatizarea unitatilor de invatamant. Eu cred ca ar exista investitori. statul poate sa le dea gratis pentru ca acum doar consuma, cu obligatia ca dupa achizitie investitorul sa nu modifice scopul pe urmatorii 50-60 de ani, sa nu poata vinde cladirile, sa fie obligat la o investitie de X milioane pe an, unde X sa fie un procent din banii castigati, daca el la randul sau vinde institutia noul cumparator sa aiba aceleasi obligatii si alte masuri care sa aiba ca scop
  • 0 (0 voturi)    
   a2 (Miercuri, 12 august 2009, 10:19)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui martin

   eliminarea oricarei posibilitati de a folosi aceasta posibilitate de achizitie a unei institutii de invatamant intr-o afacere (gen transformare in club, vanzarea tuturor bunurilor etc).
   Bineinteles ca nu vor fi doritori sa achizitioneze scoli de la sate, dar sunt sigur ca ar fi doritori pentru cele de prestigiu (cel putin 2-3 in Bucuresti si cel putin 1 in orasele mari: Timisoara, Arad, Cluj, Iasi, Brasov, Constanta etc). Astfel se vor reduce cheltuieli din bugetul invatamantului, iar prin impunerea acelor examene la trecerea de la un nivel la altul se va asigura si calitate. Nu vad de ce ar fi obligatoriu mai mult de 8 ani. Prin faptul ca invatamantul este obligatoriu se scade calitatea (daca toti trebuie sa treaca atunci notele se vor da astfel incat orice analfabet sa ajunga pana la final, elevii nu au motiv real sa se chinuie sa invetedaca oricum termina).
   Stiu ca unii vor zice de pretul pe care ar trebui sa il plateasca parintii pentru ca sa isi poata inscrie elevii la o astfel de institutie dar sa fim seriosi sunt o gramada de parinti care platesc meditatii la pentru copii lor la mai multe materii, chiar si mai multe ore pe saptamana, iar toti banii aceia ii pot folosi pentru a asigura o educatie sanatoasa.
   • 0 (0 voturi)    
    Stimate domn,... (Miercuri, 12 august 2009, 14:27)

    judex [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    tot ce spuneti este real si dureroes. De aceea, este nevoie de o reforma adevarata. Acum, fara sa lalaim din nou!
  • 0 (0 voturi)    
   Promisiune (Miercuri, 12 august 2009, 14:46)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui martin

   Promit sa continui analiza, daca tot a fost apreciata...
 • +1 (1 vot)    
  abrambureala totala (Miercuri, 12 august 2009, 11:59)

  alexandra [anonim]

  Cred ca nu degeaba aceasta Doamna Andronescu a fost supranumita " Abramburica" . Porecla aferenta se datoreaza greselilor repetate pe care le face . Este foarte consecventa in a distruge invatamantul romanesc .Copii sunt suprasolicitati si debusolati . Parinti sint disperati penru ca vor avea niste someri la usa dupa ce copii lor vor termina scoala .
  Invatamantul ar trebui specific , sa existe specializare pe domenii . Sa stim ca dupa liceu sau scoala profesionala ai o meserie de pe urma careia sa traiesti ,
  Liceele genereaza doar someri momentan sau studentii la scoli private gen Spiru Haret .
  Invatamantul obligatoriu de 13 clase e cea mai mare imbecilitate debitata vreodata de vreun ministru si totodata si cel mai costisitor invatamant . Sa nu uitam ca cel putin teoretic invatamantul obligatori este gratuit .
  Dar , mizeria si bataia de joc din invatamant ma face sa iau o decizie serioasa . Copilul meu nu va invata in Romania . Il voi trimite la scoli din strainatate . Daca e neoie , ne vom muta si noi din Romania . Macar stiu ca are acces la o scoala cu traditie , ca va avea o calificare si o specializare clara si nu va fi un viitor somer sau bugetar prost platit .
  Pana atunci insa, copii care vor ramane aici vor fi abramburiti cand cu teste nationale cand examene de capacitate, cand cu teze unice sau bac la 7 materie ori la 3 materii .Suprasolicitati cu 35 d eore pe saptamana , plictisiti si obligati sa asculte ore si informatii care nu ii intereseaza doar ca profesorii trebuie sa aibe catedra intreaga si sa isi justifice norma .
  Eu am terminat liceu cu clasa bilingva si imi amintesc fara placere ca invatam pana la epuizare . Incepeam programul la 7 30 si terminam la ora 15 30 . Aveam ore optionale care de fapt erau obligatorii, apoi acasa aveam foarte multe teme si terminam la 10 seara de scris si de invatat . Sambata aveam meditatii .
  A fost un chin . Apoi la facultate ne-am mai linistit .
  • +1 (1 vot)    
   mult si prost (Miercuri, 12 august 2009, 15:59)

   Gabriel, Deva [anonim] i-a raspuns lui alexandra

   Ai atins un punct sensibil referior la nr. de ore petrecute de elev la scoala. Situatia actuala este: mult si prost, lucru pe care am vazut ca proiectul d-nei Andronescu nu inceraca sa-l remedieze.Totusi nu am gasit in cele doua documete atasate nr. de ore pe saptamana. Stiu ca d-na Antonescu propunea max. 30 ore/saptamana adica 6 ore/zi, ceea ce oricum mi se pare mult. Nu stiu care este propunerea comisiei Miclea referitor la nr. de ore pe saptamana.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu trebuie sa ajunga varianta miclea in parl (Miercuri, 12 august 2009, 13:09)

  ion [anonim]

  Varianta Miclea pentru educatie trebuie aprobata prin asumarea raspunderii nu prin dezbatere in parlament.
  Argumente?
  Amintiti-va cum arata legea Ticu Dumitrescu inainte de a intra in dezbatere parlamentara si ce a iesit dupa.
  Nu cred ca mai trebuie alt exemplu.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 12 august 2009, 13:11)

  ioan [anonim]

  Felicitari pentru o analiza pertinenta, obiectiva dupa parerea mea si mai ales extrem de necesara in conditiile confuziei generalizate existenta in momentul de fata in toate domeniile nu numai in invatamant! Nu inteleg de ce se va face cu siguranta rasol in acest domeniu vital pentru dezvoltarea tarii doar din dorinta de a pune la zid PSD! Ne punem singuri bete-n roate si mai ales amanetam viitorul copiilor nostri doar din orgolii si interese de moment. Sunt medic si daca se va continua asa,atat in sanatate cat si in educatie, voi pleca departe de tara asta in care politicul influenteaza esential toate domeniile vietii.M-am saturat deja pana peste cap ! Sper doar ca se va mai drege ceva in ceasul al 12-lea in (din nou) binecunoscutul stil romanesc! Rog Hotnews sa continuie cu acest gen de analize pina in pinzele albe!
  Felicitari autorului!
 • +1 (1 vot)    
  reforma (Miercuri, 12 august 2009, 13:40)

  Oblio [anonim]

  Asa e; varianta Andronescu este demagogica; ea raspunde nevoilor profesorilor de a avea cat mai multe ore; va mai trece mult timp, pana cand populatia saraca, paupera din romania va putea fi interesata de absolvirea liceului; duduia, se pare, are chef de harta cu Presedintele; adica, nu de ospatari, dulgheri, tinichigii avem noi nevoie ci de diplome de bacakaureat...Paradoxal, politica Dnei Andronescu, se modifica la invatamantul post liceal, universitar; acolo, are alte interese; legate de invatamantul de stat sau de cel privat si...ascultator!
 • 0 (2 voturi)    
  religia (Miercuri, 12 august 2009, 14:39)

  Gabriel, Deva [anonim]

  Nu am vazut in documentul cu principalele modificari propuse de comisia condusa de d-nul Miclea nici o referinta la disciplina religie. Spre surprinderea mea, am vazut in pachetul propus de d-na Andronescu o referinta intereansata la aceasta disciplina, cu care sunt de acord: religia face parte din trunchiul comun, dar elevul cu acordul parintelui sau tutorelui legal poate sa nu frecventeze aceasta disciplina, in consecinta nici notele de la religie nu vor influenta situatia scolara. Sunt o persona entuziasmata de pachetul propus de d-nul Miclea, dar in acelasi timp o persoana care face distinctie intre materia predata la scoala ca fiind religie ortodoxa si credinta. Suntem un stat laic si nu cred ca un copil trebuie sa fie obligat sa partice la orele de religie. Care este propunerea comisiei Miclea referitor la disciplina religie?
 • 0 (0 voturi)    
  PROBA DE REZISTENTA (Miercuri, 12 august 2009, 14:45)

  ADRIAN [anonim]

  Varianta Andronescu arata in primul rand ca MINISTRUL e convins ca va ramane in functie sa se "bata" in parlament pentru proiect.
 • +1 (1 vot)    
  Indiferenta, marginalizare (Miercuri, 12 august 2009, 14:49)

  Andu [anonim]

  Am asteptat dupa aceasta judicioasa proba de profesionalism o reactie pe Audio&TV la demersul Hotnews/Svlaston. Televiziunile private, prin politica strutului, par inghetate intr-o repetare imbecila a mesajului: jos Basescu, spus pe orice tonalitate si in orice forma, iar TVR e pierdut iremediabil...De cateva luni ascult Realitatea FM (la TV deja mi-e scarba de tonomatii Dumitrescu&Co.), post de radio unde chiar mai poti asculta si opinii de oameni normali. Azi dimineata, au "acoperit" subiectul Invatamant...dar la ce mod, mai bine nu spuneau nimic! Au pus alaturi tema invatamantului de o tema legata de alimente, lapte, laptari si altele de genul. L-au sunat pe SVlaston care, literalmente, a trebuit sa sintetizeze in 2 minute toata analiza de aici! Omul aproape ca nu respira!Intrebari mitraliate, puse doar ca sa fie puse....totul intr-o GRABA ORDINARA, pentru a avea mai mult timp de laptari si laptarese. Ascultandu-l pe SVlaston, aproape ma rugam sa nu-l intrerupa, sa apuce sa spuna cat mai multe...poate poate afla mai multi de adevarata reforma atat de necesara!Rusine RealitateaFM! Ati tratat subiectul in acelasi mod ca Scandalul Coti, aproape la misto...Bateti campii ore in sir cu candidatura lu' Oprescu, Sulescu, iar pentru VIITORUL copiilor nostri nu gasiti 1 ORA in care omul SVlaston sa va deschida ochii! Va jucati cu viitorul nostru si al generatiilor care vor veni, VOI si patronii vostri! HOTNEWS: Pe cand o televiziune????E esential sa intrati si pe AUDIO&TV, sunt INCA prea putini cei care stiu/pot sa acceseze Internetul. Faceti o televiziune REPEDE! Punem mana de la mana si ajutam si noi, cu abonamente, etc. Nu mai putem sta nepasatori!

  Respect,

  Andu
  • 0 (0 voturi)    
   o idee foarte buna! (Miercuri, 12 august 2009, 14:41)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Este cea mai buna idee posibila! Solicit Hotnews macar efectuarea unui sondaj de opinie pe aceasta tema, ca prim pas. Succes!
  • 0 (0 voturi)    
   La 16 (Miercuri, 12 august 2009, 14:45)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Sunt la realitatea fm aproape o ora.

   Revin pe seara cu comentarii la comentarii...
   • 0 (0 voturi)    
    Mintea cea de pe urma... (Miercuri, 12 august 2009, 15:08)

    Andu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Ma bucur nespus sa aud asta! Tudor Musat chiar va poate asigura un cadru civilizat de dezvoltare a subiectului.

    Un umil sfat daca imi este permis: fiti la fel de INCISIV si CONCRET ca si aici, si nu va lasati intimidat! EI incearca pe orice cale sa va dilueze discursul, sa intrerupa, sa divagheze.... NU va lasati! Sunteti, momentan, doar o voce, dar aveti in spate multe sperante...

    Succes la emisiune (desi eu n-o pot asculta, sunt la birou acum)!


    Respect,
    Andu
 • -1 (1 vot)    
  Varianta finala (Miercuri, 12 august 2009, 14:57)

  D.Lavrancea [anonim]

  Varianta finala sa fie dezbatuta si hotarata in parlament . Numai asa se inchide gura carcotasilor portocalii .
 • 0 (0 voturi)    
  Expertiza (Miercuri, 12 august 2009, 15:09)

  nedumeritul [anonim]

  In sfâşit, am înţeles ce însemnă ''expertiza"! Ceva experienţă în "meserie" şi mult, foarte mult accept politic! Care este părearea d-voastră? Greşesc în interpretare?
 • -1 (1 vot)    
  Compromisul (Miercuri, 12 august 2009, 15:52)

  Lucian [anonim]

  Compromisul e totul, Geoana va vrea Codul Andronescu si dezbatere publica pe cand Boc va dori pachetul Miclea si asumarea raspunderii. Totul se va termina cu adoptarea Codului Andronescu prin asumarea raspunderii. Astfel se impaca si capra si varza, sindicatele nu vor mai zice nimic deoarece chiar ele au facut codul ele fiind lasate de Ministrul Abramburelii sa faca ce vor cu elevii. Mult Noroc Romaniei atat pot zice.
  • +1 (1 vot)    
   Imi pare rau sa va contrazic.... (Miercuri, 12 august 2009, 12:59)

   judex [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   dar pachetul Miclea a fost agreat atat de paridele politice, cat si de sindicate. Revenirea cu Codul Andronescu arata lipsa de vointa politica a PSD de a face reforma in cel mai important domeniu pentru viitorul Romaniei. Am ajuns oare ca Vanghelie sa decida reforma invatamantului in Romania? Asta avem in prezent.
 • +1 (1 vot)    
  Scoala romaneasca (Miercuri, 12 august 2009, 16:36)

  dragos micu [anonim]

  Categoric varianta Miclea este cea mai viabila. Practic s-ar reinstala disciplina si soliditatea scolii romanesti.
  dl. Miclea judecă pe când doamna ministru serveşte judecăţi gata rumegate în partid de un semianalfabet
 • -1 (1 vot)    
  / (Miercuri, 12 august 2009, 18:51)

  Dorel [anonim]

  / Nu se poate o tara in halul asta !
  Nemulţumiţi de lucrurile care se petrec în cadrul Asociaţiei, doi membri fondatori de vază ai asociaţiei profesionale Edu Cer - prof. univ. dr. Gigel Militaru şi Dr. Valentin Cotârţă - au demisionat. Acuzaţiile aduse Edu Cer - proaspăt admisă în Coaliţia pentru o Guvernare Curată, sunt grave. Cele două demisii au fost postate pe grupul de discuţii Yahoo - FreeEx şi AMOS News le redă integral, alăturând şi poziţiile obţinute în exclusivitate de la cei implicaţi.

  Edu Cer este Asociaţia care, în urmă cu două luni, a dat tonul protestelor faţă de numirea lui Dan Voiculescu în funcţia de vicepremier. O anchetă efectuată atunci de către redactorii AMOS New releva faptul că mulţi dintre conducătorii formaţiunii civice aflate în componenţa asociaţiei nu au fost nici măcar informaţi şi nici consultaţi în legătură cu acest demers, rămas ca o iniţiativă aproape personală a preşedintelui Ştefan Vlaston.

  Personaj aproape necunoscut mass-mediei, director al Liceului Petru Poni din Bucureşti, Vlaston este acuzat de către demisionari ca fiind utilizat de către Partidul Naţional Liberal, al cărui membru chiar el declară că este, în realizarea unei diversiuni care să poarte girul Societăţii Civile.

  Într-un scurt interviu acordat AMOS News, prof.univ.dr. Gigel Militaru, care activează în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Matematică, a declarat că este inadmisibil ceea ce se întâmplă în acest moment în Asociaţie.

  El l-a acuzat direct pe preşedintele Ştefan Vlaston de apartenenţă politică la PNL, pe vicepreşedintele Decebal Ciurchea şi pe Ioan Pop de declaraţii în fals, pentru că nu au recunoscut că au făcut parte din structuri de conducere ale Partidului Comunist Român, mai mult Ioan Pop fiind - potrivit aceleiaşi surse - membru al PD.

  "Este manipulare, noi am crezut că facem o asociaţie profesională şi în spatele ei se ascundeau interese politice. (...)
  • +1 (1 vot)    
   prea multe orgolii, nimic la subiect (Miercuri, 12 august 2009, 20:07)

   Gabriel, Deva [anonim] i-a raspuns lui Dorel

   Poate sa fie si din UDMR ! Pe mine nu ma intereseaza acest lucru. Important este sa fie facut ceva odata pentru copiii din tara asta, chiar daca nu perfect. Ar fi fost bine sa faci referire direct la problema expusa in articol, sa argumentezi. Daca ne acuzam tot timpul unul pe altul nu vom ajunge nicaieri. Analiza comparativa pune la dispozitie si cele doua surse. Nu-l cunosc pe autor, dar continutul este argumentat si acest lucru este important. Mai mult, imi place ca autorul discuta pe forum si promoveaza proiectul in care crede.
 • -1 (1 vot)    
  Reformele invatamantului romanesc (Miercuri, 12 august 2009, 19:11)

  Timbreanu [anonim]

  Este interesant de observat cum analiza politica partinitoare a domnului Vlaston referitoare la cele doua propuneri de reformare (?) a invatamantului ramanesc a trezit atatitea luari de pozitii. Multe din ele sunt insa reactii emotionale. Pentru cei care vor sa vorbeasca in cunostinta de cauza le enumar cateva etape mari din evolutia reformelor invatamantului romanesc (el nu s-a nascut odata cu domnul MIclea sau cu doamna Andronescu si mai ales nici cu domnul Vlaston):
  -Legea Cuza prevedea organizarea invatamantului laic neobligatoriu cu scoala primara de 3 sau 4 clase. Continuarea scolii cu gimnaziu si liceu era deasemeni stipulata. Invatamantul superior este definit ca principii de organizare si sprijinire din partea statului
  - Legea Maioresci prelua legea Cuza pe care o detalia la nivel de programe scolare. Nu era stipulata obligativitatea invaramantului .Legea prevedea si posibilitatea organizarii de forme de invatamant profesional
  - Legea din 1922 este profund reformatoare intrrucat prevede obligativitatea invatamantului primar de 4 clase cu extindere, neobligatorie insa si numai acolo unde se putea sustine acest fapt, la 6 respectiv 7 clase. Structura de organizarea a invatamantului gimnazial si liceal este complet definita. Scolile de arte si meserii sunt considerate la loc de cinste. Invatamantul superior este progund reformat ca forma de organizare si sustinere financiara. Acum se prevade prima data faptul ca se pot acorda burse de studiu, in special pentru liceu si facultate, din partea coroanei. O alta categorie de burse erau cele sustinute de fundatii, asociati sau agenti industriali si comerciali.
  - Legea din 1948 este si ea profund reformatoare pentru ca structureaza invatamantul pe trei nivele anume: scoala primara obligatorie de 7 clase, scoala medie mixta de fete sau de baieti (11 clase) neobligatorie sii in paralel cu scoalile de meserii , de 2 sau 3 ani, nici ele obligatorii, invatamantul superior reorganizat complet subventionat de stat
 • 0 (0 voturi)    
  Reformele invatamantului (Miercuri, 12 august 2009, 22:17)

  Timbreanu [anonim]

  - Legea din 1962 introduce in invatamantul superior din Romania forma de specializare prin doctorat
  - Legea din 1965 trece scoala primara obligatorie de la 7 clase la 8 clase si inlocuieste scoala medie cu liceul care se diversifica in formele de liceu teoretic , liceu industrial si respectiv liceu economic. La nivel de scoala primara si la nivel de liceu structura planului de invatamant si implicit manualele de exprimare a acesteuia sunt unice pe tara (necesitatea identitatii pregatirii). La liceu numarul de ore saptamanal este de 34-36 .Scoala profesionala ramane cu definirea din legea din 1962 dar incepe sa piarda loc in fata liceului industrial.In invatamantul superior numarul de locuri finantate creste cu peste 50% atat la profilul tehnic cat si la cel umanist
  - Legea din 1985 avea in vedere trecerea la invatamantul obligatoriu de 10 ani
  - Legile post 1989 inclusiv legea invatamantului din 1995 reduce invatamantul primar obligatoriu la 8 clase si modifica curiculla scolara ca urmare a reducerii fondului de timp alocat care , spre exemplu la licee se reduce la 26-28 ore.La nivel de invatamant superior se reduce fondul de timp alocat disciplinelor de studiu. Numarul disciplinelor de optionale creste exploziv ca urmare a faptului ca ele pot fi introduse doar prin aprobarea consilului facultatilor. Se da liber, fara nici un fel de reglementari, invatamantului superior privat

  Ce urmeaza?
 • 0 (0 voturi)    
  Varianta finala (Joi, 13 august 2009, 8:05)

  Stefan Vlaston [anonim]

  Nu se mai stie care va fi varianta finala a Codului Andronescu. S-a amanat de cateva ori publicarea ei, aud ca se tot lucreaza. Poate vor fi tinut cont si de opiniile de pe acest forum. Haideti sa reluam discutia la publicarea ei pe site-ul MECI. Mutumesc tuturor, nu putini, care si-au dat osteneala sa citeasca si sa comenteze, mai ales ca a fost cam singulara actiunea. Ma simt incurajat sa spun lucrurilor pe nume in cntinuare.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant = educatie (Joi, 13 august 2009, 11:25)

  anonim 'competent' [anonim]

  produsul activitatii numite invatamant se numeste educatie; din pacate 'ea' nu poate fi schimbata prin 'legi', decrete' samd... ci prin masuri punctuale care sa aibe, mereu, in vizor - elevul; eu am conceput un scenariu, l-am trimis de m-am saturat de .. ori la toti si toate.. nici un raspuns;
  iata concis ce propuneam eu, poate va este de folos:
  1. de la 15 sept la terminarea primului semetru, elevii claselor mici sa fie implicati in activitatea numita 'recitarea in grup, cu toata clasa odata, a Imnului national [am scris 'recitare' nu intonare] + concurs pe clase, pe scoala, pe municipiu...

  2. la fiecare unitatea de invatamant sa fie infiintat/alaturat un 'club al elevilor', cu personalitate juridica care ar putea deveni 'o a 2-a casa' pentru multi elevi care la ei, in familie, nu ar avea conditii de a se manifesta si pe alte planuri decat cele strict scolare; clubul ar fi un loc in care si o serie de proefsori ar putea sa-si manifeste anumite inclinatii, hobiuri etc.
  3. toata structura cluburilor sportive scolare sa fie redirectionata spre scolile din care provin, de fapt, elevii-sportivi , in ac. fel s-ar intari unul din cel mai imp. mij. al educatiei - cea fizica.
  4 sa reformulam fosta cantare a romaniei in 'men sana in corpore sano' [aici avem experienta.. cat curpinde+ foloase ample...]
  5. scolile de prestigiu, licee, colegii etc. s-a fie ajutate de Minister sau alti sponsori spre as deschide 'sateliti' in alte orase din lumea occidentala / si nu nnumai..., in felul acesta s-ar crea o emulatie adevarata in randul elevilor, prof., parinti, bunici, sponsori samd.

  asta este pe scurt ceea ce am numit eu - 'Pentasalt educational' ..., eu provind din lumea EFS.
 • 0 (0 voturi)    
  Manipulare (Marţi, 8 septembrie 2009, 23:37)

  Cosmin [anonim]

  Acest articol cuprinde o interpretare interesanta, dar in nici un caz absoluta. Argumentele negative apar doar pentru varianta Andronescu, desi pot fi observate destule si pentru varianta Miclea. Nepotismul va fi in floare atunci cand scolile isi vor angaja singure profesorii. Acest sistem se aplica la universitati..si sunt angajati tot felul de panarame, ca iti e rusine cand vezi cat de prosti sunt.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by