De o buna bucata de vreme, suntem in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. Aceste alegeri sunt sansa unui nou inceput… sau pot fi doar continuarea ultimilor 5 ani. Care sunt alternativele?, se intreaba Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.

Vom avea un tur doi, fiind greu de crezut ca va reusi cineva sa castige din primul tur. Cu sau fara Sorin Oprescu, sunt posibile doua confruntari finale:

1. Traian Basescu - Mircea Geoana

Cu toata exasperarea produsa de Traian Basescu, intrarea lui Mircea Geoana in turul 2 va scoate din nou la vot o parte din aripa activa a societatii - cea care nu se impaca, sub nici o forma, cu revenirea PSD in prim planul vietii politice. Traian Basescu ar castiga la pas.

2. Traian Basescu - Crin Antonescu

Ar fi o confruntare interesanta. La acest moment, favorit pare Traian Basescu, dar pana la toamna este cale lunga.

Dincolo de aceste 2 posibile dueluri, alegerile prezidentiale sunt o sansa extraordinara a unei schimbari reale. Dar ea se poate produce doar daca vom asista la o desteptare a clasei politice. Ca sa intelegem mecanismul, ar trebui sa privim la ceea ce s-a intamplat la 1866. Clasa politica de atunci a lasat la o parte disputele si a determinat alegerea unui arbitru in fruntea statului: un independent. In acel caz, (viitorul) rege Carol I.

Daca PSD si PNL dau dovada de aceeasi luciditate, ar trebui sa isi retraga cei doi candidati si sa propuna un candidat comun, un independent real (nu de genul Sorin Oprescu). Ar putea alege fie sa il sustina pe Principele Radu, fie sa propuna o alta personalitate inatacabila din societatea civila. Cineva care sa fie garantul independentei functiei prezidentiale si un mediator real.

Probabil nici PSD, nici PNL nu ar putea manipula o asemenea persoana. Dar, chair si pentru ele, ar fi de preferat unui Traian Basescu conflictual. Vor avea cele 2 partide luciditatea necesara? Personal, ma indoiesc.

Pentru prima data dupa 1989, la prezidentialele din acest an nu se va vota schimbarea de dragul schimbarii (ca in 1996, 2000 si 2004). Romanii vor vota o alta varianta doar daca este mai buna decat Traian Basescu. Daca alternativa nu va fi decat o pseudo-schimbare, Traian Basescu va castiga alegerile. Chiar daca in turul 2.

In 1996, 'cheia' a fost simbolul schimbarii. In mod ironic, 'cheia' schimbarii este astazi la PSD (inamicul politic al CDR) si la PNL (nestatornicul membru al CDR). Dar ea nu poate fi activata decat daca PSD si PNL dovedesc luciditatea unor autentici oameni de stat si nu politicianism marunt. Daca PSD si PNL chiar doresc un arbitru al vietii politice. Daca nu, pregatiti-va de inca 5 ani de scadaluri cu Traian Basescu…

Comenteaza pe Jeopardy.