" * Acesti bani nu ajung la Ministerul Finantelor sau la vreunul dintre ministri. Nu sunt utilizati pentru proiecte de infrastructura sau cheltuieli de personal.

* BNR va putea sa diminueze, astfel, rezervele minime obligatorii, pentru a putea ajunge sa adoptam moneda euro. Si returnarea datoriei va apartine tot BNR. Niciun roman nu va plati niciun leut pentru imprumutul de la FMI, pentru ca banii merg la BNR, si tot BNR ii va returna.

* Tot ceea ce ia Guvernul din imprumutul de aproape 20 de miliarde de euro sunt 5 miliarde de euro. Acesti bani vor fi utilizati de Guvern pentru lucrari de infrastructura. Acesti bani ii returneaza Ministerul Finantelor, restul nu reprezinta o datorie directa a statului roman. "

Autorul? Premierul Emil Boc.

Se iau 5 miliarde de la FMI si se duc la BNR, BNR elibereaza bancilor 5 miliarde din rezerva acestora. Guvernul ia cele 5 miliarde de la banci cu o dobanda mult mai mare decat cea pe care o s-o plateasca BNR la FMI. Domnule Emil Boc, cele 5 miliarde despre care vorbim o sa fie cheltuiti pentru personal majoritatea si pentru investitii o suma mult mai mica.

Faptul ca spuneti ca nu poporul roman plateste imprumutul ci BNR ma lasa mut de admiratie in fata puterilor nebanuite ale Guvernatorului BNR. Sper ca n-o sa intre Isarescu in casa peste mine sa-i dau partea mea din datorie si dobanda.

Metoda, nu-l intrebati pe Pogea ca nu stie, este ca BNR sa scoata de la tiparnita o gramada de lei, sa cumpere euroi de pe piata, sa creasca inflatia si cu asta basta. Totul cu taraita sa nu ne prindem, in ani de zile de acum incolo. Datoria o sa fie in pretul la lame de coasa, gresie si alte produse de care orice premier are nevoie. Asa ca tot noi o platim, si datoria si dobanda, si datoria Guvernului, si dobanda la aceasta.

Iar toti banii Ministerului Finantelor vin, atat cat mai vin, Pogea stie, din taxe si impozite platite tot de poporul roman, nu-i pirograveaza seara de seara Pogea si acum e obosit si de aia avem deficitul mare.

As vrea sa va spun ca Mugur Isarescu nu este Merlin, nu este Midas, Gaina cu oua de aur, un alchimist celebru sau alte personaje din cartile de economie studiate de Domnia Dumneavoastra.

PS: Si pentru desteptii care spun ca BNR se autofinanteaza, una e sa te autofinantezi si una e sa faci profit 15 miliarde de euro ca sa dai datoria inapoi. La sfarsitul lunii martie BNR era practic pe zero platind toate restantele. Si 80 de procente din profitul BNR se duce la Stat. Asa ca biata BNR ar trebui sa faca un profit de 75 de miliarde ca sa plateasca ea singura datoria. Sper ca nu e nimeni sanatos la cap care sa creada aberatiile lui Boc, cat de portocaliu la suflet ar fi.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Romania Obiectiva.