In urma cu un an, in Romania izbucnea asa-numitul scandal al „poneiului roz”, obiect pe care fusese imprimata o zvastica de dimensiuni reduse, prezentat in cadrul unei expozitii desfasurate sub sigla Institutului Cultural Roman. Vreme de saptamani bune, conducerea Institutului Cultural Roman a fost supusa unei adevarate vivisectii pe ecranele trustului media Intact si in alte ziare bucurestene. Ecourile acestui scandal in mass-media occidentale au fost izolate.

La sfarsitul saptamanii trecute, Radu Mazare, primarul orasului Constanta, a defilat alaturi de fiul sau minor, ambii purtand uniforma nazista, pe podiumul unei prezentari de moda. La curea, Radu Mazare purta o zvastica, atat de mica incat nu a remarcat-o, desi, dupa cum chiar el a declarat, avusese grija inainte sa indeparteze alte insemne naziste de pe uniforma, omitand ca insasi aceasta reprezinta un puternic simbol al regimului hitlerist. Desi stirea acestui comportament halucinant afisat de un primar european a fost preluata de cele mai importante agentii internationale de presa, in Romania ea a fost trecuta la capitolul diverse.

Dubla masura prin care cele doua cazuri au fost tratate indica o realitate ingrijoratoare. Exista o anumita regiune a societatii romanesti in care tragediile provocate de crimele naziste (ca si de cele comuniste) nu sunt interiorizate, ci doar asumate declarativ de dragul corectitudinii politice.

Simbolurile naziste nu evoca tragedia a milioane de oameni, ci genereaza machismul si autoritarismul prin care virtuozii ilicitului spera sa-si consolideze statura politica. Afisarea zvasticii este o scapare pasabila atunci cand este vorba de „ai nostri”, dar o crima impotriva natiunii atunci cand este vorba de „ai lor”. Moralistii inchizitori de anul trecut s-au metamorfozat astazi in apologeti ingaduitori, nedemonstrand altceva decat ca, pentru ei, principiile sunt la fel de flexibile precum trestia. Depinde doar din ce parte bate vantul.

Cazul lui Radu Mazare este nediscutabil. Primarul unui important oras romanesc a defilat in public imbracat intr-o uniforma incarcata de pacatele nazismului. Procurorul general al Romaniei a fost sesizat pe baza unei legi clare, in timp ce liderii social-democrati tac cot la cot cu moralistii altadata necrutatori in povestea „poneiului roz”.

Insa aplombul cu care primarul Constantei si-a purtat uniforma este mult mai elocvent decat corul tacerilor asurzitoare. Radu Mazare si uniforma nazista se potriveau ca doua boabe intr-o pastaie.