In Romania am vazut opinia ca munca face si drege, fara munca nu o sa avem succes. In principiu este adevarat. Dar in fapt nu. Mult mai importanta este eficienta muncii. Raportul rezultate, munca desfasurata. Fara munca n-o sa avem niciun succes. Dar eforturile noastre disperate de a munci nedublate de eficienta n-o sa ne duca prea departe.

Eficienta, fara investitii in plus, poate sa creasca prin obiceiuri corecte. De a face un singur lucru odata. Pana la capat. Nu ma apuc de altceva pana n-am terminat. Nu ca gospodinele care gatesc, fac curat si calca, toate simultan si prost. Daca le-ar face pe rand le-ar face mai repede si mai bine. Un alt obicei corect este acela de a face lucrurile in ordinea prioritatii. Lucrul cel mai important primul. Care e ordinea stabileste fiecare. Al treilea obicei corect este cel de a comunica. A intreba, fara rusine, cand lucrurile te depasesc sau a cere ajutorul. Si a intreba pe cineva care stie pe ce lume e nu pe vecinul de la doi. O alta metoda este neinceperea unui lucru nou daca nu le-ai terminat deja pe cele aflate pe lista de prioritati. A spune nu atunci cand cineva, prieten de obicei, incearca sa te deturneze de la treaba ta e unul din cele mai benefice obiceiuri. Si un principiu de baza, copiaza, nu esti la scoala, nu totdeauna ideile tale sunt cele mai bune. Dar copiaza-l pe cel mai eficient nu pe cel care-ti place. Si cand te apuci de ceva, pentru numele lui Dumnezeu, inainte gandeste si fa un plan.

E greu dar merita si nu costa bani. Nu trebuie sa fii harnic, trebuie sa fii eficient. Seamana cu diferenta dintre socialism si capitalism.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.