Scrisoarea celor 22 de personalitati din Europa Centrala si de Est cere noului presedinte american, Barack Obama, precum si Vestului in sens larg, o politica mai ferma in ceea ce priveste Rusia, o politica “bazata pe valori”, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Din pacate, asa cum spuneam si aici, interesul Americii este altul fata de Rusia la ora actuala, un interes bazat pe un asa numit “pragmatism” sau “realism”. Valorile pentru care a luptat si a fost arestat fostul presedinte al Cehiei, Vaclav Havel, ei bine, aceste valori au fost aruncate la cos.

La sfarsitul zilei de ieri am dat pe posturile Euronews, BBC World si CNN sa vad cum reflecta stirea. Am cautat si pe site-urile acestor televiziuni precum si pe site-ul Financial Times ceva care sa aminteasca de scrisoarea celor 22. Nu am vazut si nu am citit nimic.

Anul acesta se implinesc 20 de ani de la caderea comunismului in Europa Centrala si de Est. Aniversarea va fi transmisa pe larg de CNN, evident cu celebrele imagini ale daramarii zidului Berlinului. Probabil Barack Obama va aprinde o lumanare. Probabil tinerii din Romania si din alte tari din aceasta parte a lumii se vor bucura de libertatea castigata si se vor uita la alte programe la TV.

In ce situatie ne aflam azi in Estul nostru apropiat si in zona Marii Negre?

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Jeopardy.