Imi displace de fiecare data cind termenul maraton e folosit intr-un context nepotrivit. In spatiul public se organizeaza deja o multime de ‘maratoane’: ale cumparaturilor, ale reducerilor, concursuri-maraton de poezie si jazz, intreceri de bicicleta pe citeva zeci de kilometri etc, etc.

Termenul e folosit in cele mai diferite situatii, dar de fiecare data isi propune sa desemneze indeosebi o activitate de lunga durata. Nimic mai mult. Cred totusi ca o alergare de 42 de kilometri, asadar pe distanta clasica a unui maraton, e si altceva: presupune efort, cere vointa si multa energie fizica si intelectuala.

Cu acestea in minte, m-am amuzat astazi cind am auzit, la stiri, mentionata distanta de 42 de kilometri. Nu era vorba despre un maraton, ci doar lungimea tronsonului din autostrada Transilvania, pe care premierul Emil Boc a promis ca va fi finalizata pina la sfirsitul acestui an. Am ris – mai mult trist – pentru ca mi-am dat seama ca in Romania constructia de autostrazi e de fapt…un ultra-maraton. Dureaza cu anii.

Citeste si comenteaza pe Alerg, deci exist.