I Un pic de istorie - Pentru cei care au uitat, sa ne intoarcem putin la sfarsitul anului 1996. Dupa 4 ani de guvernare Iliescu-Vacaroiu (1992-1996) - sau 7, daca ne raportam la momentul 1989, in 1992 neavand loc o schimbare profunda de directie - Romania era in pragul falimentului. Economia reala era nerestructurata aproape deloc, rezerva valutara a BNR era una simbolica, fiscalitatea era una asupritoare, scrie Claudiu Minea, pe Jeopardy.

Romania era in aceeasi categorie cu Bulgaria (care, in 1997, a trecut la un consiliu monetar), iar comunitatea internationala astepta doar alegerile parlamentare si prezidentiale pentru a declara falimentul Romaniei.

La sfarsit de 1996, in urma unei formidabile lupte de 7 ani, fortele democratice castigau alegerile si indepartau perspectiva falimentului national.

Ce a urmat in perioada 1996-2000 a fost o permanenta lupta pentru ingroparea mortilor trecutului. Pretul politic a fost platit de CDR si PNTCD in principal, care au trebuit sa curete toate mizeriile lasate de PSD.

II. Prezent

Alegerile din 2008 au adus la guvernare o coalitie bizara, intre 2 dusmani de moarte (mai putin pe principii, dar mai ales pe considerente personale). Guvernul Boc este intr-un permanent joc de glezne, sperand ca vom scapa de criza cat mai putin jumuliti. Si evita sa ia singura masura care ar da Romaniei sansa sa respire: reducerea personalului bugetar si a salariilor nesimtite din sistem.

La nivel de principii, una din putinele deosebiri clare intre cele 2 partide este reprezentata de raportarea la cota unica. PDL este adeptul cotei unice, PSD nu a agreat-o niciodata. Iar ieri, a avut grija sa ne-o reamintesca.

III. Viitorul

Viitorul pe anii urmatori va fi influentat decisiv de ceea ce se va intampla la alegerile presidentiale din toamna. Indraznesc sa creionez un scenariu. Nu e singurul posibil, la acest moment nu e nici macar cel mai plauzibil, dar - dupa parerea mea - este cel care se va adeveri.

  1. Mircea Geoana va castiga alegerile presidentiale.
  2. Dupa un model deja validat, cu sprijinul PNL (interesat sa sparga alianta PDL-PSD), PSD va instala un guvern minoritar, cu sprijin parlamentar de la PNL (o inversare a rolurilor avute in perioada 2007-2008).
  3. PSD va relua, cu forte sporite, procesul de destructurare al PDL. Membrii ai PDL vor migra masiv spre PSD, mai ales in teritoriu (proces ce s-a intamplat si in perioada 2001-2004).
  4. Personajele de-meserie-politician din PSD vor prelua fraiele guvernarii. Guvernarea va incepe sa semene cu cea din perioada 2001-2004, in care nimic nu va misca fara stirea si vrerea PSD. Economia se va indrepta spre colaps.
  5. In disperare, liderii PSD se vor intoarce spre putinii tehnocrati din PSD. Unul dintre ei va deveni prim ministru (probabil, dl Tanasescu).
  6. PSD va avea, in sfarsit, ocazia sa plateasca politic pentru nelegiuirile din perioada 1989/1992-1996.
  7. In 2010 sau 2011, societatea civila va reusi sa treaca peste disensiunile personale si va crea o miscare civica (de genul Aliantei Civice), care se va transforma ulterior in partid, devenind principala forta politica din Romania.

O fictiune? Posibil. E un scenariu care e bazat pe analiza trendurilor, fara a fi insa un studiu stiintific. Sunt multe puncte in care analiza poate deveni falsa (castigarea alegerilor de catre Traian Basescu fiind scenariul cel mai plauzibil care ar demonta aceasta teorie).

Este un scenariu fatalist-mioritic? Cu siguranta NU. El poate fi schimbat de partea dinamica a societatii. Dar, a afirma ca asa va fi, tine mai degraba de wishful thinking decat de realitate. Societatea civila nu e pregatita sa se reintoarca activ in viata cetatii. Dar asta e o alta discutie. Inca dureroasa…

Comenteaza pe Jeopardy.