Parlamentul a devenit un loc in care se iau masuri judecatoresti. Adrian Nastase nu poate ajunge in Justitie din cauza smecheriilor avocatesti pe care o lege i le permite. De ce trebuie un parlamentar sa aiba imunitate pentru orice fapta? N-ar fi mai simplu sa se abroge bucata din lege care-i da acest drept? Nu, niciun partid nu doreste acest fapt, toate au personaje pasibile de a lua locul lui Nastase. Se doreste belirea lui Nastase, nu starpirea coruptiei din randul alesilor, Nastase este un trofeu, nu o reusita a sistemului. Daca sistemul functiona, Nastase era in Justitie de 3 ani.

In vremea in care Parlamentul se ocupa cu Justitia, Executivul se ocupa cu emiterea de ordonante. Guvernul s-a substituit Parlamentului. Nu cred ca a existat vreodata un asemenea ritm de emitere de ordonante. Parlamentul, in schimb, freaca menta. Peste toate, Guvernul mai baga si Ordonanta 61 din 2009 prin care poate modifica legile pana la intrarea in vigoare si nu mai sunt necesare studiile de impact. O adevarata bomba anticonstitutionala. Guvernul subfinanteaza Justitia ca nu cumva sa ramana un loc in care nu-si baga nasul si sa nu aiba influenta. Si pentru ca amestecul sa fie total iesit din normal Guvernul o sa-si asume raspunderea pentru renumitele Coduri facute de o echipa care e un melanj intre Guvern si Parlament.

Traian Basescu, din pozitia incerta pe care o are, cu un Guvern docil si incompetent, se transforma intr-un substitut al acestuia si-l someaza sa-si asume raspunderea pe legi propuse de o comisie prezidentiala, intrand astfel si in zona legislativa. Despre zona juridica nu mai vorbesc, DNA-ul afirma ca Presedintele comunica la televizor date din anchete nefinalizate si carora le da si sentinte desi nu au ajuns in Justitie.

In tot acest circ nimeni nu mai poate preciza care sunt institutiile care reprezinta o putere a Statului. Curtea Constitutionala carpeste, cu interes sau nu, toate aceste aberatii. De fapt nu face decat sa complice si mai mult lucrurile pentru ca ia decizii pentru cazuri particulare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Romania Obiectiva.