In cartierul unui bun amic, vecinii asa ii spun: Nicusoara. Oamenii de rand incep sa-l compare pe Traian Basescu cu Nicolae Ceausescu din cauza fiicei sale mici. Strict la acest capitol, e cam greu sa eviti comparatia. Intr-un scurt comentariu pentru radioul public german ARD, am spus ca, pastrand proportiile, Elena Basescu e un fel de Nicu Ceausescu in PDL. Beizadea capricioasa, excesiva si superficiala, amesteca lumea de Dorobanti (sau Primaverii) cu politica. Pretinde ca totul i se cuvine. Fiind fata lu' tata, partidul se taraste la picioarele ei.

Sub titlul: "Mission Elena" - Papa macht's möglich” (Misiunea Elena – Tata o face posibila), nemtii de la ARD au facut subiect din investigatia HotNews.ro publicata vineri, in care am demostrat ca partidul ii va asigura intrarea in Parlamentul European. Inselatoria se vede mai bine in Germania decat in Romania. Si in Irlanda se vade ceva mai clar decat la noi: "The part-time model is better known in Romania for partying than politics but yesterday she was elected to the parliament with 4.22 per cent of the vote", scrie Irish Times.

Pe Nicusoara, oamenii din partid o injura pe la colturi sau o lingusesc pe fata. Numarul primilor e mai mare decat s-ar crede. Duminica seara, au lingusit-o ministrii Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi si premierul Emil Boc, dar multi au privit impietriti la cateva scene pe care le voi relata mai jos asa cum le-am auzit din cateva guri.

Elena Basescu ar fi certat cativa lideri ca nu s-au mobilizat suficient in sprijinul ei. De pilda, i-a reprosat Robertei Anastase ca, in judetul Ploiesti, putea obtine si mai multe voturi (avea deja un nefiresc 7%), daca mobilizarea partidului era mai buna. Ar fi repetat de cateva ori judetul Ploiesti, asezand astfel inca un judet pe harta dupa ce a proclamat Clujul capitala Aradului. Nimeni n-a corectat-o, fireste. Toti au ras in barba.

In schimb, Nicusoara s-ar fi aratat foarte multumita ca, in Hunedoara, prietena ei, Monica Iacob Ridzi, i-a daruit aproape 8%. Un sacrificiu laudabil, avand in vedere ca PDL a obtinut la Hunedoara 21% iar PSD a luat 29%. Uimitor cinismul acestei femei de 29 de ani, care consimte si incurajeaza falsul in loc sa ia atitudine, cum zice sloganul ei, si sa-l refuze.

Am crezut intial ca povestea judetului Ploiesti e o gluma de partid, lipita fortat pe un profil de gafeur. La discutia de duminica noapte din Modrogan au participat insa multi si am auzit-o din cateva surse. Colegii mei au intrebat-o astazi si pe Roberta Anastase cum e cu voturile in judetul Ploiesti. Presedintele Camerei Deputatilor s-a fastacit, s-a inrosit, a zambit in coltul gurii si ne-a asigurat ca n-a existat nici o discutie despre judetul Ploiesti si ca, la ea in Prahova, Elena Basescu a luat un procent bun, n-are a se plange.

Ea nu, partidul da. Diferenta fata de PSD e infima si se masoara in zecimale. Scor final: PSD-PC: 31, 07%. PDL – 29, 71%. Regreta oare cineva din partid voturile daruite mezinei presedintelui? Se revolta, admite cineva eroarea? Poate ca da, dar in tacere sau pe la colturi. “A fost din ciclul: hai sa-l mai pupam inca o data in c... pe presedinte”. Atat a avut de spus un lider PDL despre scorurile aiuritoare, de peste 7%, cadorisite Nicusoarei in unele judete.

Problema e ca nici partidul, nici seful statului n-au obtinut mari satisfacii din pupatul in dos sau din sacrificiul de tip kamikaze. Elena Basescu a strans in final 4, 22%. Sa zicem ca a castigat si voturi pe merit. Sa presupunem ca n-a importat chiar totul de la partid. Sa admitem, cu maxima generozitate, ca a strans pe propriile puteri 3%. Dar chiar daca PDL si-a rupt de la gura numai 1, 2%, putem observa ca ar fi fost suficient pentru o victorie clara in fata partenerilor de coalitie. Punct. Restul e prostie si slugarnicie.

Si atunci: ce sens a avut complicatia EBA in ecuatia alegerilor? Cum se explica votul-kamikaze? De ce s-a ajuns aici? Am mai spus-o: partidul presedintelui a dovedit ca are resurse nebanuite de slugarnicie si poate fi profund irational. Servilism total fata de seful statului. Parintele din Traian Basescu pare sa fi cedat, la randul sau irational, in fata unor capricii absurde.

Nimeni din partid n-a avut curaj sa denute impostura, farsa, sa arate pericolul caderii sub PSD. Sprijind-o, PDL si-a pus in situatii absolut ridicole pe noii veniti: Macovei, Preda, TRU. Mezina presedintelului este exact opusul lor. Nici ei n-au avut insa curajul protestului public fata de Nicusoara politicii romanesti.

Trezind la viata simboluri nefaste din trecutul Romaniei, Nicusoara a devenit, dupa mascarada in 7 iunie, piatra de moara atarnata de gatul tatalui sau.

P.S. Subiectul n-are legatura cu un singur personaj ci cu un intreg sistem politic. Modul in care a promovat in Parlamentul European reprezinta una dintre marile mistificari de dupa 90, o insulta adresata noii generatii de politicieni si alegatori care inca mai spera. Textul nu denunta doar excesele unui personaj submediocru, ci critica perpetuarea un mecanism de promovare politica stricat pana la cotor.