In ultima vreme toate partidele politice mari, prin diferiti reprezentanti de mare anvergura, ataca piata libera si capitalismul intr-un mod vehement. Sa-i luam pe rand, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Traian Basescu, printre combinele lui Trita Fanita sau Culita Tarata, se rasteste la banci.

Ca au dobanzi mari. Si ce-l priveste pe el, l-a vazut pe Putin umilind un oligarh, hop si el sa-si arate muschii economico-intelectuali.

De ce crede Traian Basescu ca toti bancherii sunt niste idioti care tin dobanzile sus ca sa nu se dea credite? De ce tine BNR-ul dobanda sus? Ca sa mentina cursul, ca altfel toate creditele in euro devin neperformante si toti cei cu credite in aceasta moneda nu mai platesc. Creditele neperformante de anul trecut trebuie acoperite.

Cand romanul lua credite cu dobanda efectiva de 20 de procente nu s-a sesizat nimeni. Daca piata suporta o asemenea dobanda asta e, cine nu stie la ce se inhama, plateste.

Ce a facut Traian Basescu este o imixtiune a politicului in economie, intolerabila intr-un stat cu economie de piata. E echivalent cu a veni primarul din sat sa-ti spuna sa-ti vinzi casa la pretul pe care-l zice el, si asta pe un ton amenintator.

Norica Nicolai trece la nationalizarea multinationalelor.

Ce credeti ca poate gandi Germania, Franta sau mai stiu eu cine, cand aude asemenea aberatii de tip Hugo Chavez in plina Uniune Europeana? De la cine vine declaratia? De la reprezentantul de frunte al unui partid liberal la Bruxelles.

Asemenea masuri nu sunt social-democrate, sunt comuniste de-a dreptul. Nu ma intreb ce are in cap Norica Nicolai, ca stiu. Ma intreb daca Obama penelist are ceva in cap sau are misiunea sa distruga definitiv partidul.

Cu voia Dumneavoastra, ultimul pe lista, Ion Iliescu.

Tocmai iesit, proaspat si zambitor, din cabina de vot, Nea Nelu ataca vehement capitalismul. O baga pe aia de larga inspiratie cu "etica si echitatea". Cum capitalismul nu e drept si unii se lupta pentru propriile interese. PSD-ul se lupta pentru interesele "tuturor romanilor". Ma rog, o infierare comunista, specifica lui Nea Nelu. Aici nici Dumnezeu nu cere.

O asemenea coalizare de forte impotriva pietei libere si capitalismului, combinata cu actiunile contrare pietei libere si libertatilor economice pe care frenetic le intreprinde Guvernul, ma conduc la concluzia ca, dupa 20 de ani, instinctele clasei politice sunt de natura comunista, aceasta nu s-a reformat, nu intelege cum functioneaza lumea in care traim, nostalgiile comuniste sunt mai mult decat nostalgii, sunt tipare de gandire. Si asta ne priveste pe toti.

Comenteaza pe Romania Obiectiva.