Cine a castigat? PDL, dupa toate indiciile. Probabil scorul anuntat la exitpoll-uri se va rasturna dupa ce va fi masurat votul dupa ora 19, interval nefavorabil PSD. In rest, pierderi pe toata linia: una dintre cele mai mici prezente la vot din UE si inmultirea unei specii daunatoare democratiei: votantul de autobuz. Completam galeria de freaks din PE cu Vadim, Becali. Scoatem la export rusinea nationala EBA. Au invins din nou micul, pajistea si strandul, pe scurt nesimtirea fudula si satula. Ei, sictiritii Romaniei, i-au trimis la Bruxelles pe cei care trebuiau tinuti ascunsi acasa. Tot ei vor urla de maine ca tara se duce de rapa. Lor, multumiti-le cat mai apasat.

Sindromul Bucuresti s-a raspandit in tara. Aproape 80% dintre cetatenii romani au fugit si acum de propriul lor destin asa cum stiu mai bine: retragandu-se in munti sau parjolind campiile cu gratare. Din acest motiv, cetatenii cu dunga pe buletin dar cu drept de vot par astazi foarte numerosi. PRM a obtinut un delirant 7%. Multumiti-le inca o data celor fuduli si satui (de mititei si bere): au facut din statul cu ochii in soare un act de constiinta civica.

Analizele lor complicate din care a rezultat ca n-are rost sa mearga la vot l-au inviat pe Vadim. Tot ele l-au trimis Becali sa-si ia bilet de avion catre Bruxelles, in loc sa-l lase sa faca naveta intre Pipera si sala de judecata.

Cetatenii maghiari, care aveau exact aceleasi motive invocate de romanii indiferenti sa nu mearga la vot, au lasat gulasul pe foc, au dat o fuga la urne iar rezultatul e maxim: UDMR a obtinut peste 9%, adica trei mandate. Acesta se numeste pragmatism, solidaritate si un dram de luciditate suplimentara.

Minoritatea de putin peste 20% (ultimele date indica o prezenta de 27%) care a decis in numele majoritatii adormite pe camp se compune de fapt din activisti de partid mobilizati cu tot ce are roti si poate alerga repede de la o sectie de vot la alta. O hotie perfect stupida. Cele cateva zeci de votanti rutieri reclamati de PSD si PDL s-au anulat reciproc. Mia de voturi cumparata de PDL adunata cu mia ciupita de PSD da zero. Din acest furt cu suma nula, liberalii au avut mai mult de castigat decat de pierdut. Iata-i astazi pozand in partidul victima cel fara de prihana, mai mic decat acum sase luni, dar mai curat.

Despre Elena Basescu, doar atat: mecanismul de partid pus in miscare a functionat. PDL si-a rupt de la gura voturi ca sa ingrase o candidatura fals independenta. Este una dintre cele mai sinistre minciuni politice din ultima vreme, un fals care se cere denuntat continuu (vezi aici detalii) Partidul presedintelui a dovedit atat: ca are resurse nebanuite de slugarnicie si poate fi profund irational. Dar nici EBA n-ar fi ajuns unde e acum daca practicienii prostiei si-ar fi revizuit putin teoria neparticiparii la vot.

Sprijind-o pe EBA, PDL isi pune in dificultate cele cateva figuri solare de pe lista, printre putinele castiguri certe ale acestui scrutin.

Multumiti-le apasat eternilor scarbiti de politica. Nu uitati insa de mogulii si cozile lor de topor din presa care le adancesc zilnic scarba. Celor care vor spune ca si votul alb sau refuzul participarii e un drept constitutional le recomand sa revada rezultatele alegerilor. Le-as fi recunoscator sa posteze orice opinie docta docta in alta parte. Din pacate, tot ce conteaza in politica sunt voturile si cifrele seci. Restul e neant si pierdere de vreme.

Dar subiectul principal al acestor alegeri ramane Europa, declinul stangii si consolidarea dreptei cu agravarea simptomelor de extrema dreapta. Germenii nebuniei romanesti pot fi identificati si in Anglia, Olanda sau Austria. Si acolo interesul pentru politica e in cadere libera, si acolo euroscepticii, extremisii si radicalii si-au luat un elan periculos. Doar ca la noi nebunia e raspandita, plenara, manifesta si nu pare s-o ameninte nici un graunte de ratiune. E un mod de viata. Nebuia nu e ingradita in tarcuri, ci se plimba voioasa de la un partid la altul.