In "Despre liberalism si PNL" am spus de ce cuvantul liberal din titulatura PNL e o vorba goala. Sa trecem la PDL.

Sosirea Guvernului Boc a distrus si umbra de liberalism pe care economia romaneasca o avea. Sub auspiciile crizei, ca scuza, masurile acestui Guvern au distorsionat in mod profund ideile liberalismului in economie. Sau au perpetuat distorsionarile anterioare.

Impozitul forfetar contrazice ideea de competitie, intrarea pe piata a noi firme este ingreunata si, mai mult, aduce un nou nivel birocratic Statului. Impozitul forfetar modifica practic cota unica.

Programul "Prima casa" distorsioneaza piata imobiliara, ba, mai mult, a reusit exact opusul scopului pentru care a fost zamislit. A crescut preturile in mod artificial si deci toate viitoarele credite o sa fie si mai impovaratoare pentru cei care incercau sa cumpere o casa. Pentru toata lumea.

Legea salarizarii unice este pur si simplu o metoda de tip socialist de eliminare din structurile Statului a ideilor de competenta, concurenta, valoare, rezultate. Practic blocheaza orice fel de dorinta a cuiva care lucreaza la Stat de a evolua personal, singurul scop o sa fie iesirea la pensie.

Politizarea tuturor structurilor Statului, la nivelul miilor de persoane exclude ideea de competenta. In USA la o schimbare de Executiv sunt 3000 de schimbari in toata tara. La noi numarul este de 3 sau 4 ori mai mare iar populatia de 17 ori mai mica.

Desi s-a spus peste tot ca a crescut in mod nejustificat aparatul de Stat nu au existat disponibilizari in cadrul acestuia. In concluzie diferenta dintre Guvernul Boc si Guvernul Tariceanu fata de subiect e nula. CFR e alta mancare de peste si nu au fost disponibilizari ci iesiri la pensie fortate.

In loc de investitii in recalificarea fortei de munca a prelungit perioada de somaj. Practic doar o boala mai lunga nu o incercare de insanatosire. Nu pescuitul ci pestele.

Se pregateste sa preia la buget datoriile intreprinderilor din energie in loc sa le privatizeze sau inchida. Pentru a nu stiu cata oara acest mod pagubos de "management" este pus in practica fara rezultate si pe banii nostri.

Ideile liberale de competenta, retragere a Statului, concurenta, diminuare a birocratiei, piata libera sunt neglijate si incalcate de acest Guvern.

Toate aceste masuri sunt profund antiliberale si vorba goala este si cuvantul "liberal" din titulatura PDL.

Ca o concluzie finala pentru ambele articole, nu exista un partid de dreapta in Romania.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.