Directia economica a Romaniei este asa de haotica iar fiscalitatea atat de impredictibila, incat este greu sa-ti dai seama la ce se va intampla maine sau saptamana viitoare.

Nu imi ramane decat sa fac un inventar de plusuri si de minusuri (poate chiar o sa creez in indicator in acest sens? :) ) din ultima perioada.

Alergia la proprietate:

1. Nu este un secret ca cele doua partide ale coalitiei actuale, PSD si PDL, au o reactie adevrsa atunci cand aud de proprietate. In acest sens, sper ca intentia actualului ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, de a transfera 25% din actiunile de la Posta Romana detinute de Fondul Proprietatea inapoi la minister sa nu se indeplineasca. Explicatia ministrului: sa implementeze strategia consultantulu…. pai strategia asta se tot implementeaza de vreo 20 de ani, iar acum vrem sa nationalizam din nou? Oare ce parere au proprietarii de actiuni (sau de drepturi la actiuni) de o astfel de decizie guvernamentala care se joaca cu proprietatea lor? Au fost ei consultati? Si daca nu vor sa vanda?

2. Pe de alta parte, guvernul a anuntat vanzarea mai rapida a caselor ANL. Asta este un lucru bun, desi imi este teama ca a fost facuta nu din intentia de a avea un stat administrator cat mai mic, ci din lipsa de bani la buget.

Taxe mici inca 10 ani

1. Romania este o tara saraca, alaturi de Bulgaria, cea mai saraca din UE si inca la mare distanta de medie. Asta inseamna si costuri mici pentru investitori, insa investitorii trebuie sa se asigure ca mediul fiscal va ramane neschimbat.

Este nevoie de taxe mici pentru a stimula investitiile, pentru a stimula ocuparea fortei de munca daca vrem sa prindem cat mai repede media europeana. Din cauza asta apar din ce in ce mai des stiri cu multinationale care isi muta productia in Romania.

Economia mondiala este in criza, exista un exces de capacitate productiva, iar asta va insemna inchideri de fabrici si / sau mutarea activitatii in locatii si mai ieftine. Criza este si o sansa, daca vom reusi sa mentinem impozitele mici iar investitorii vor fi asigurati ca aceste impozite nu se vor majora prea curand, atunci vom avea sansa sa revenim din criza pe o pozitie mult mai buna decat alte tari concurente Romaniei.

Din cauza asta cred ca mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si ne-majorarea TVA drept un mic succes al actualului guvern.

Eu le-as reduce si mai mult: TVA-ul la 15% iar impozitul pe venit la 0% pentru venituri mai mici de, sa zicem, 500 de lei.

2. Din pacate, anumite impozite au crescut: contributiile la asigurari sociale sau impozitul forfetar. Primul este un impozit pe munca: este putin inteligent sa cresti impozitele pe munca atunci cand somajul creste), al doilea este un impozit pe spiritul intreprinzator: din nou, este putin inteligent sa pui impozit pe activitati economice in perioada de criza, mai ales cand Romania a suferit 45 de comunism in care spiritul intreprinzator a fost complet anihilat.

3. Cum va fi rambursat imprumutul FMI? Prin majorari viitoare de taxe? Prin privatizari? Asta este o intrebare la care actualii guvernanti nu vor sa raspunda. Vor pasa problema, ca de obicei, pe umerii viitorului guvern….

Deci doua plusuri si trei minusuri. Indicatorul pe trimestrul 2 este, asadar, la minus 1.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.