Sa zicem ca in US si in restul lumii nu exista criza financiara, transformata acum in economica. Ca lumea, in afara noastra, mergea ca pina acum.

Sa mai presupunem ca Guvernul Tariceanu nu dadea, in mod iresponsabil, tuturor clientilor politici ai PNL si PSD ce mai era prin vistierie si ceva in plus, vreo 3 procente din PIB. Si ramanea la cele 10-13 procente cinstite in optiunile electoratului, restul fiind cumparate cu deficitul bugetar in cauza. Eu nu uit ca PNL a stat la guvernare doi ani cu ajutorul PSD. Si PSD a cumparat voturi cu deficitul bugetar in cauza.

Exista sau nu o criza economica in Romania? Aveam crestere economica anul asta? Aveam nevoie de imprumuturi? Crestea somajul? Crestea inflatia?

Eu cred ca da, aveam criza. Noi aveam propria noastra bula imobiliara. Nu aveam nevoie de bula americana.

De asemenea imprumuturile, mai ales cele cu buletinul, erau mult prea usor de obtinut. Consumerismul implementat ne ducea pe calea pierzaniei. Lipsa de educatie economica a populatiei, "facilitatile" in obtinerea creditelor au condus milioane de romani la indatorarea iresponsabila. Cetateni care acum nu sunt in stare sa plateasca. Bancile sunt responsabile de acordarea creditelor in mod iresponsabil in masura in care profiturile depaseau visele oricarui manager din lumea civilizata. Si populatia care n-a priceput ca-si vinde viitorul pe zeci de ani.

Un alt factor pe care-l consider responsabil de o criza pur romaneasca este productivitatea scazuta. Suntem de cateva ori mai putin productivi decat lumea occidentala. Motivele sunt multe, de la lipsa tehnologiei la, mai ales, lipsa managementului eficient.

Lipsa de investitii majore facute de Statul roman in ultimii 20 de ani blocheaza dezvoltarea, de la lipsa infrastructurii la lipsa investitiilor in agricultura, sa zicem irigatii.

Un factor devastator pentru economia Romaniei, pe tot parcursul celor 20 de ani, este iresponsabilitatea politica, de care este vinovata intreaga clasa politica, minciunile si masurile iresponsabile luate sub presiunea rezultatelor electorale au facut ca masuri necesare sa nu fie adoptate iar masuri pur populiste sa aiba succes. Si nu exista om politic care sa nu fie vinovat de aceasta meteahna.

"Dezvoltarea" firmelor strans legate de Stat, prin legaturi nu tocmai ortodoxe, ca sa nu spun ilicite, a dat o falsa impresie de soliditate a lumii economice romanesti. Cazul e tipic, vezi criza economica a Asiei de Sud-Est din 1997. Aceeasi situatie cu rezultate dezastruoase pentru tarile in cauza. Si caderi de PIB mult mai mari decat cele preconizate pentru noi. Asta uitand privatizarile absolut "neinteresate" de care avem parte de 20 de ani.

Sa fim seriosi, cresterea noastra economica a fost o crestere bazata pe consum, pe credit. Ca orice credit acesta trebuie platit. Si a venit vremea scadentei. Care venea indiferent de criza mondiala. E doar o scuza si un factor agravant criza mondiala. Realitatea ne apartine.

Si la edificarea crizei actuale au lucrat si Guvernul Tariceanu care, in vremuri de crestere economica n-a crescut taxele, si Guvernul Boc care, in vremuri de contractie economica, n-a relaxat fiscalitatea.

Ca de obicei am fost pozitionati impotriva vantului. Iar produsul de pe pantaloni e propria noastra opera, vantul a batut mai tare de data asta din cauze externe noua.

Batea oricum impotriva noastra. Si nu se opreste acum. E doar o falsa impresie.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.