Eliminarea vizelor SUA pentru romani in 2009 este o informatie vehiculata intens in aceste zile, cand ministrul de externe este in SUA. De ce este imposibil acest lucru explica Anne-Marie Blajan pe blogul ei.

Ca sa fii inclus in acest program, ca tara, trebuie sa indeplinesti niste criterii obiective, cele mai importante dintre ele fiind:

* o rata de refuz a vizelor de 3% (a fost de 10%, dar noua administratie de la Washington a redus-o la 3% incepand cu 30 iunie 2009);

* introducerea pasapoartelor biometrice (cu cip) in tara aplicanta;

* o colaborare stransa a autoritatilor americane cu cele ale statelor care sunt incluse in program privind oferirea de informatii privind infractiuni grave comise de cetatenii lor, acte de terorism cunoscute sau suspiciuni privind acte de terorism;

* rapoarte periodice privind pasapoartele furate sau pierdute;

* cooperarea privind masuri de securitate in avioane - introducerea acelor serifi ai aerului pe zborurile spre SUA - si in aeroporturi.

In plus, este si o chestiune care tine de implementarea, de catre statul american, a doua sisteme informatice: sistemul de monitorizare al iesirilor (Exit System) si sistemul de autorizare electronica a pasagerilor (Electronic Travel Authorization System), unul in 2009, altul in 2010.

Cum sta Romania si de ce este imposibil sa indeplineasca aceste criterii in 2009 cititi si comentati pe blogul Menaru.