Citind interviul dat de Dan Voiculescu ziarului Gandul, gandul ma duce catre un alt personaj cu care intervievatul se aseamana atat de mult: Dinu Patriciu. Amandoi au fata de ziaristii carora le raspund, si prin extensie fata de publicul larg care citeste aceste raspunsuri, acelasi tip de atitudine care s-ar putea rezuma la excamatia, “ba, da’ cat sunteti de tampiti!, va pot spune ce vreau, va pot vinde orice prostie!”, scrie Doc pe blogul sau.

Uneori, ma tem, cel putin in ce priveste jurnalistii, exclamatia chiar are ceva temei; domnul Patriciu, spre exemplu, este in continuare prezentat ca un liberal (libertarian) pur-sange, ceea ce reprezinta o jignire adusa termenului, cel putin in ochii celor care stiu ce reprezinta. in alte cazuri, jignirea e adusa bunului-simt comun. Mi-am amintit de interviul dat de Patriciu Corinei Dragotescu si afirmatii de genul, “nu ma intereseaza politica”, urmate de pasaje intregi in care isi arata interesul fata de subiect.

Lucrurile nu stau diferit in cazul domnului Voiculescu. As putea incepe intreband (pe dl Voiculescu, pe jurnalisti) cui anume i se ia acest interviu? in ce calitate e intervievat dl Voiculescu? in calitate de “mogul”, indreptatind astfel pe stim-noi-cine? Daca nu, atunci pe cine? Patron de televiziuni dl Voiculescu nu mai e, sunt ale fiicei sale, domnul Voiculescu respinge ideea ca s-ar implica in afacerea respectiva sau ca s-ar fi implicat in politica editoriala. Nu, oamenii de acolo fac ce cred ei ca e mai bine, “ziaristi de marca” si “sunt niste oameni carora nu prea poti sa le spui ce sa faca.”

Iar trustul media nu e moneda de schimb in negocieri politice, n-are nimic de a face cu politica PCi. De fapt, dl Voiculescu insusi, zice-se, nu mai e decat un simplu membru in conducerea acestui partid, pe fostul sau post aflandu-se acum Daniela Popa. si atunci, considerand “situatia oficiala”, ca sa zic asa, ramane intrebarea - cui i se ia acest interviu? Oare va continua ziarul Gandul seria acestor interviuri cu toti senatorii? Cu toti ex-presedintii de partide de 1%? Cu toti ex-proprietarii de trusturi media? Cum spuneam, e un fel de joc de “facut pe prostul/luati de prosti”.

Problema domnului Voiculescu, la fel ca cea a domnului Patriciu, este ca se considera pe sine mai inteligent decat este. Interviul acesta nu face o exceptie. Ca sa intareasca legenda neimplicarii sale in politica trusturilor de presa, dar si ca sa dea in adversarul sau politic, dl Voiculesu lanseaza (nu-i asa?) bomba: presedintele Basescu i-ar fi cerut sa-i predea “Antenele”, domnul Voiculescu descrie in detaliu cum s-ar fi petrecut asta, si cum i-ar fi replicat el presedintelui ca “nu cu mine trebuie discutata problema aceasta”, ci, vezi bine, cu alde Tuca&co.

Ceea ce strica povestea asta frumoasa a dlui Voiculescu este, ca de obicei in astfel de cazuri, exagerarea. si e ironic, exagerarea nu e deloc evidenta in cazul dlui Basescu, ci in cazul dlui Constantinescu, caci ex-proprietarul “Antenelor” nu se poate abtine sa nu-l bage si pe fostul presedinte intr-un episod similar : (“Ce vrei ca sa fim prieteni?”, l-ar fi intrebat presedintele Constantinescu pe intervievat).

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Doc.