Cine a avut ideea sa umple pana la refuz scaunele si balcoanele cu balonase galbene s-a gandit bine. Fara ele, micuta sala in care PNL si-a lansat joi la pranz candidatii la europarlamentare ar fi parut mai goala. Partidul s-a dezumflat treptat odata cu intrarea in opozitie iar activistii sai au pocnit, pe rand, ca balonasele galbene mobilizate azi de liberali. Nici corul de copii care a cantat Oda Bucuriei, nici fostul comentator sportiv Cristian Topescu, nici transmisia live de la Strasbourg, nici bubuitul balonaselor, nici chiar atacurile mestesugite impotriva chelnerului n-au scos sala din amorteala. De ce s-a flescait sageata galbena cu toata energia vie pompata de Dinu Patriciu in noua echipa?

  • Primarilor si parlamentarilor liberali le lipseste o motivatie puternica pentru a se implica total intr-o campanie electorala fara mize personale prea mari.
  • Organizatiile PNL n-au avut nici cel mai mic cuvant de spus in alcatuirea listelor. Au fost spectatori, balonase galbene. Gasim pe locurile eligibile pe fidelii lui Patrici, pe iubita lui Antonescu si prea putini specialisti.
  • Apoi: Norica Nicolai, cap de lista, nu pare chiar cel mai bun energizant electoral nici pentru liberalii fanatici. In contrapartida, liberali ca Daniel Daianu, au zburat de pe lista. Adrian Cioroianu a demisionat din PNL. 
  • Si alte partide si-au selectat candidatii la fel de netransparent, dupa criterii arbitrare. PDL a mimat un fel de implicare a filialelor, le-a cooptat in mod formal in alcatuirea listelor, dar si aici ultimul cuvant l-a avut Traian Basescu. 
  • Doar PSD se va putea baza pe sprijinul baronilor locali, capabili sa scoata oameni la vot. Fiind puternici si influenti, Geoana va fi nevoit sa accepte cateva candidaturi sprijinite/ finantate de ei. 
  • Prin urmare, demobilizarea interna si dezinteresul alegatorilor fata de europarlamentare vor afecta toate partidele iar pe 7 iunie vom avea una din cele mai scazute prezenta la vot din istoria alegerilor. 
  • Si din acest motiv – lipsa de motivatie interna -  s-au aflat mai putin de 500 de liberali, cifra anuntata cam generos de Cristian Topescu. 
  • S-ar putea ca PNL sa resimta acum efectul ordonantei 37, cu ajutorul careia Guvernul Boc a legatilzat numirile politice, a golit insitutiile publice de liberali si le-a colonizat cu pedelisti si pesedisti. Epurarile politice masive – inadmisibile intr-un stat membru UE -  au avut cateva efecte vizibile astazi: au destructurat PNL in teritoriu.
  • Directorimea liberala va migra in masa catre PSD si PDL, dupa ciolan. PNL s-a umflat artificial cat a fost la putere si se dezumfla azi, in opozitie, pocnind ca baloanasele galbene care tin locul membrilor de partid. Dezertarea cadrelor inseamna o capacitate de mobilizare si mai redusa in acest start de campanie electorala.  
  • Lansarea candidatilor liberali la PE a stat sub semnul obsesiei fata de Traian Basescu. Norica Nicolai si Crin Antonescu au vorbit mai putin despre proiectele lor europene si mai mult despre dusmanul de la Cotroceni. N-a fost nici locul, nici momentul unor rafuieli politice. Discursurile  celor doi au tradat inconsistenta si lipsa de proiecte clare. Mai credibile si adecvate momentului au fost interventiile de la Strasbourg: Adina Valean si Renate Weber. 
  • Sloganul de campanie “Bani pentru Romani. Bani europeni” suna mult prea vag, mercantil si relativ mincinos. Misiunea europarlamentarilor nu e sa aduca bani. Citesc in pliantul de campanie ce spun Renate Weber, Adina Valean, Cristian Busoi sau Magor Csibi ca au facut in mandatul anterior. Cu totii scriu ca au lucrat la diverse rapoarte si proiecte de legi despre clima, drepturile omului, libera circulatie etc, dar NU se lauda ca au adus bani. In fond, e treaba primariilor sa scrie proiecte si a Guvernului sa atraga cat mai multe din cele 30 de miliarde puse la dispozitia Romaniei de UE. 
  • Pentru liberali, lansarea candidatilor a insemnat si un start oficial in campania prezidentiala. Va fi, prin urmare, un test important pentru noua echipa condusa de Crin Antonescu. Noul lider PNL se vede obligat sa conserve, cel putin, zestrea lasata de Tariceanu. Un scor de sub 20% il va delegitima si ii va pune sub semnul intrebarii capacitatea de a revigora partidul. E adevarat insa ca Antonescu si candidatii sai vor lupta intr-o lupta profund inegala, in care adversarii de la PDL si PSD au toate parghiile de putere. La Parlamentarele din 2008 a fost, insa, exact pe dos.
  • La inamicii externi, se adauga cei interni. PNL ramane divizat, in ciuda unitatii de fatada afisate in mesajele publice. Tensiunile dintre fosta si noua conducere s-au simtit si acum. Calin Popescu Tariceanu a venit, a strans cateva maini si a plecat repede. Bogdan Olteanu a lipsit. 
  • Compania de consultanta care s-a gandit sa umple sala cu balonase galbene si sa faca o transmisie live de la Strasbourg se numeste Odyssey Communication, firma la care actionar cu 60% este Rompetrol, adica Dinu Patriciu. Firma va organiza toate evenimentele de campanie ale PNL. Altfel spus, omul de afaceri va fi dirijorul ei iar liberalii vor dansa asa cum doreste cel care plateste muzica.