BNR a surprins cu reducerea de 0,5% pp, iar efectul scaderii dobanzii nu s-a vazut inca asupra cursului de schimb; a ajutat si iminenta primire a primei transe de la FMI, care tine cursul sub control.

Inflatia inca este mare, dar trendul este clar de reducere, sub presiunea incetinirii economiei si a reducerii fizice a banilor in circulatie. BNR (poate nu din proprie initiativa) a decis inceperea relaxarii politicii monetare, inclusiv cu anunturi publice de injectare de lichiditate, cu principalul scop de a reduce dobanzile, asa cum se cere insistent de catre diversi politicieni.

Reducerea dobanzilor la lei e o idee buna, atata vreme cat dobanzile mici la lei nu vor duce și la "abuzuri" publice asupra monedei, de gen "tiparim bani cand e nevoie".

Economia are nevoie de dobanzi mici la lei, in conditiile unei inflatii reduse, si e bine ca BNR nu a asteptat prea mult; efectul reducerii dobanzii de referinta nu va fi vizibil instantaneu si vor trece cateva luni pana cand dobanzi mai reduse vor ajunge in economie.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.