Discutam aseara cu un prieten, care mi-a atras atentia asupra unei ciudatenii. S-o luam babeste. Cu cat au scazut veniturile bugetare in primul trimestru din 2009? Cu 5,5 %, spune ministrul Pogea. Pai o scadere de numai 5 % fata de anul anterior, in care ai avut ditamai cresterea economica, te lasa-n picaj economic? Ce buget ai tu, daca o scadere de 5 % iti provoaca un semi-colaps? Ganditi-va ca fiecare dintre Dvs incaseaza cu 5 % mai putin. Intrati in coma financiara? Incepeti sa taiati coada pisicii, cum face actualul Guvern?

Finantele (in sens larg) ale unei tari sunt ca un copil, al caruit tata e Ministerul de Finante, iar mama - BNR. Tatal trebuie sa aduca banii in casa, sa se ingrijeasca de viitorul copilului, sa planifice banii care intra, astfel ca intreaga familie s-o duca cat mai bine. Mama, BNR-ul cum ar veni, trebuie uneori sa “spele” rufele tatalui, sa-l ajute sa umble in lume curat imbracat samd.

La noi, tatal pare iresponsabil si vine luna de luna cu tot mai putini bani acasa. Se jura ca nu stie cine-l fura, dar habar n-are nici in ce clasa e copilul, nici cum il cheama si ca sa n-o tot lungim, e varza. Mama se chinuie sa dreaga situatia, dar nu prea are mijloacele la indemana. In aceste conditii, e nevoie de un alt cap al familiei. Dar sa revenim.

Domnule Pogea, o scadere de 5 % (comparativ cu un an bun pentru economie) v-a dat chiar in halul asta peste cap? Ceva parca nu e in regula…

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.