Am sustinut de nenumarate ori in ultimele luni ca, in conditiile in care incasarile la buget nu vor fi nici pe departe cele sperate, Guvernul ar trebui sa lase deoparte orice calcul politicianist si sa reduca pe cat posibil cheltuielile cu personalul bugetar, chiar daca acest lucru inseamna atat inghetarea salariilor, cat si concedieri, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Iata ca, acum, pentru dl Boc a venit momentul adevarului: confruntat cu o scadere alarmanta a incasarilor la buget si presat de acordul cu FMI sa mentina deficitul bugetar sub control, Guvernul a anuntat ca va lua o masura care pana acum parea de domeniul SF - va ingheta salariile bugetarilor.

In mod normal, te-ai astepta ca orice Guvern responsabil sa ia o asemenea decizie in conditii de criza insa, in cazul nostru, daca pana si PSD-ul a fost de acord cu aceasta masura inseamna ca Guvernul are o problema uriasa iar lucrurile stau mult mai prost decat ne imaginam noi acum.

Stiu, s-au promis multe atat inainte de alegeri cat si dupa alegeri insa, in acest moment, avem de ales intre onorarea acestor promisiuni complet hazardate si degradarea semnificativa a economiei (desi termenul de onoare nu exista cand vine vorba de pastrarea promisiunilor facute de catre politicieni in toate campaniile electorale).

Sindicatele au cerut pastrarea puterii de cumparare in acest an, ceea ce inseamna marirea salariilor cu rata inflatiei insa, desi la nivel de buget efortul este unul foarte mare, la nivelul fiecarui bugetar in parte o marire de 5-6% inseamna in cel mai bun caz cateva sute de mii de lei vechi, bani cu care persoana respectiva nu va trai in nici un caz mai bine.

Prin urmare, daca vor sa arate ca si ei se sacrifica alaturi de cei care lucreaza in mediul privat, bugetarii ar accepta decizia Guvernului. Nu ma astept ca sindicatele sa inteleaga acest lucru si, prin urmare, ne putem astepta la ample manifestatii de protest in urmatoarea perioada.

Este aceasta masura suficienta pentru a echilibra bugetul? Nici pe departe! In incercarea disperata de a creste incasarile, Guvernul a marit taxele, a 'inventat' impozitul forfetar si a dat tot timpul impresia ca se afla in urma evenimentelor. Mai mult, nu am vazut inca un program clar si actiuni hotarate pe care Guvernul condus de dl Boc sa le ia in sensul sustinerii economiei romanesti.

Se lucreaza de luni de zile la noul cod fiscal, nu se stie daca si de cand companiile vor fi scutite de plata impozitului pe profitul reinvestit, nu stim cand va fi reformat aparatul administrativ, revolutia pe care dl Berceanu a promis-o la CFR (12.000 de concedieri) se transforma intr-un mare 'fas' iar Guvernul pare total debusolat, luand decizii fara sa aiba nici o directie clara.

Prin urmare, este posibil ca inghetarea salariilor bugetarilor sa fie o masura care nu va rezolva nimic. Mai mult, am putea constata ca in 2009 ne-am sacrificat cu totii degeaba si ca anul viitor vom fi nevoiti sa o luam de la inceput. In aceleasi conditii.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.