Basescu, pe pozitii antagonice cu Uniunea Europeana privind acordarea cetateniei romane mai multor moldoveni
"Legea romana prevede redobandirea, la cerere, a cetateniei romane de catre fostii cetateni ai statului nostru si urmasii lor, care au fost privati de acest statut impotriva vointei lor. Constat insa ca procesul birocratic prevazut de aceasta lege limiteaza drastic numarul persoanelor care beneficiaza in mod real de ea.
Ca urmare, am solicitat Guvernului sa adopte, in regim de urgenta, modificarea legii cetateniei astfel incat sa putem facilita si urgenta procesul de redobandire a cetateniei de catre cei care si-au pierdut-o abuziv si de catre famiile acestora, pana la gradul trei. Astfel, romanii din Republica Moldova isi vor putea recapata in mod accelerat cetatenia romana si vor deveni din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene", a spus presedintele.
Aceeasi solicitare a avut-o presedintele si in urma cu doi ani, cand cerea Ministerului Justitiei condus de Monica Macovei sa simplifice conditiile prevazute de legea cetateniei si sa o adopte cat mai urgent, pentru a veni in sprijinul moldovenilor de peste Prut. In martie 2007 Macovei anunta simplificarea legii si faptul ca proiectul a fost trimis spre analiza Comisiei Europene.
Marti seara, la TVR, presedintele Basescu a precizat ca "in momentul de fata sunt depozitate la Ambasada romana din Chisinau 650.000 de plicuri cu cereri de cetatenie. In aceste plicuri sunt intre 800.000 si un milion de cereri de cetatenie, pentru ca multe contin cererile unor familii intregi. Printre acestia sunt si moldoveni de origine rusa".
Aceeasi cifra, aproximativ 800.000 - adica aproape un sfert din populatia Moldovei, a fost avansata de presedinte si in ianuarie 2007, cand solicitase presedintelui Vladimir Voronin - in cadrul unei vizite la Chisinau - acceptul de a deschide doua consulate in Republica Moldova, la Balti si Cahul. Seful statului le-a promis atunci moldovenilor ca vizele le vor fi acordate mai usor si ca legea se va modifica pentru a usura procesul de acordare a cetateniei romane.
Tot in 2007, Comisia Europeana trimitea semnale clare spre Bucuresti privind acordarea cetateniei romane moldovenilor. Rezolvarea cererilor acestora a avut un ritm lent, tocmai pentru a raspunde ingrijorarii Bruxelles-ului. Kalman Miszei, reprezentantul UE in Republica Moldova, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca "Bruxelles-ul se asteapta ca Romania sa isi reformeze legea cetateniei intr-un fel in care sa restranga bazele de acordare a cetateniei. La Comisie exista o puternica preocupare privind posibilitatea de extindere a cetateniei la o mare proportie de cetateni din afara Uniunii Europene".
A fost singurul mesaj explicit pe aceasta tema, in contextul in care acuzatiile la adresa Romaniei privind "denaturarea conceptului de cetatenie" se inmultisera. Autoritatile moldovene cereau comunitatii internationale sa isi foloseasca influenta asupra Romaniei pentru a o determina sa nu se mai amestece in treburile sale interne. Insusi ministrul de externe al federatiei Ruse, Serghei Lavrov, a cerut Uniunii Europene sa se pronunte in privinta numarului foarte mare de solicitari de redobandire a cetateniei romane de catre moldoveni.
Adoptarea legii cetateniei a fost tergiversata tocmai din cauza semnalelor primite de la UE, preocupata de faptul ca se intampla tocmai ceea ce spune presedintele atunci cand se refera la cetatenii moldoveni deveniti, prin dobandirea cetateniei romane, cetateni ai UE: "Destul de putini raman sa munceasca in Romania. Este de fapt dorinta tinerilor din R. Moldova de a avea sansa europeana: de a invata sau de a munci in Europa".
Romania, potrivit declaratiei presedintelui roman din Parlament, "acorda anual circa 120 de mii de vize, mai multe decat toate celelalte state membre ale Uniunii Europene la un loc".
Solicitarea de deschidere a unor consulate in Republica Moldova, la Cahul si Balti, a primit un raspuns negativ. Ministrul de externe moldovean Andrei Stratan a spus, in martie 2007, ca nu vede oportunitatea deschiderii a doua noi consulate romanesti in Moldova.
Aceasta a fost pozitia autoritatilor moldovene pana in vara anului trecut, in ciuda asigurarilor autoritatilor de la Bucuresti ca acele consulate ar fi infiintate pentru facilitarea acordarii de vize, in conditiile in care consulatul de la Chisinau este suprasolicitat (elibereaza 640 de vize pe zi), nu pentru primirea cererilor de acordare a cetateniei romane.
Insa in iulie 2008, in timpul vizitei ministrul de externe Lazar Comanescu la Chisinau, omologul sau moldovean s-a aratat dispus sa reia discutiile privind infiintarea celor doua consulate la Balti si Cahul. "Este posibil sa reactivam acest subiect, il vom discuta cu colegii de la Bucuresti", a afirmat Stratan, adaugand ca discutiile pe aceasta tema nu sunt conditionate de nimic.
HotNews.ro a solicitat Comisiei Europene o pozitie oficiala privind declaratiile de marti ale presedintelui Basescu, iar raspunsul este previzibil:
"In acest moment, nu avem niciun comentariu de facut. In mod normal reactionam fata de adoptarea unei legislatii, nu la intentiile si declaratiile politicienilor Uniunii Europene", a spus Comisia Europeana. "Va reamintesc ca dreptul de acordare a cetateniei este o putere exclusiva a fiecarui stat membru", a fost raspunsul.
Declaratia presedintelui Traian Basescu este, in mod evident, pentru uz intern si pentru cetatenii din Republica Moldova. Romanii trebuie sa vada ca presedintele ia o pozitie ferma in favoarea fratilor moldoveni, autoritatile de la Chisinau sa primeasca semnalul ca Romania sprijina populatia moldoveana, iar aceasta din urma sa vada ca romanii sunt alturi de ei si ca ii sprijina in a deveni cetateni europeni.
Pragmatic insa, presedintele nu il supara doar pe Voronin si Moscova cu astfel de afirmatii, ci si Bruxelles-ul. Numai ca, probabil ca si pana acum, situatia nu va evolua foarte mult in sensul acordarii mai accelerate a cetateniei romane. Probabil Bucurestiul va continua sa se comporte astfel incat sa nu deranjeze Bruxelles-ul, declaratiile presedintelui ramanand doar declaratii politice.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Recent, una din insulele din arhipelagul Mayotte (oceanul Indiana, locuita de musulmani negri) a votat "unirea" cu Franta si transformarea intr-un departament (judet) francez. N-am auzit pe nimeni la Bruxelles sa protesteze despre fabricarea a peste 150.000 noi cetateni din afara UE.
UK acorda cetatenii pe banda rulanta la toti pakistanezii si hindusii care apuca sa intre pe teritoriu, sunt deja peste 1,2 milioane in situatia asta. Cine a protestat la Bruxelles?
Kalman Miszei e doar un functionar, n-are nici un rol politic sau decizional in UE, am impresia ca presa romana exagereaza foarte mult uitandu-se in gura fiecarui birocrat care paraziteaza bugetul UE.
Romania poate acorda cetatenie la 1 milion de romani din Moldova, asa cum Rusia a recunoscut oficial ca a acordat cetatenie la 147.000 rusi din regiunea separatista Transnistria (unde tot romanii sunt mai multi, 250.000).
Iar in momentul in care comunistii vor incerca sa omoare sau sa bastoneze cetateni ai UE/NATO Romania va putea interveni, inclusiv punand mana pe jegurile alea de mancurti spalati pe creier de bolshevici.
In 30 minute suntem pe Nistru si vom discuta direct cu Rusia, nu cu hodorogul de Voronin. Iar USA va aplauda, UE va sta si va face "apel la calm" ( e stilul poponarilor UE!).
Prin acordarea masiva a cetateniei, R. Moldova va deveni legal si juridic un stat "romanesc" chiar si in ochii Moscovei. Rusia vrea o parte din Transnistria, nu vrea Basarabia. Rusia vrea business, South Stream, amici in UE/NATO, nu vrea Smirnof, Voronin si comunism !
Sa nu uitam ca state precum Franta, Belgia, Olanda au umplut europa cu "europeni" veniti de la dracu in praznic.
Iar europa aceasta cu doua viteze, unde unii sunt mai egali ca altii, nu se limiteaza numai la asta: au descoperit si ei cum se face economie si acum vor sa o impuna la toti.
Sa nu uitam ca 50 de ani, in timp ce estul europei stingea lumina, occidentul facea risipa. Acum au dat-o pe economie si ii obliga si pe cei care 50 de ani au economisit (a se citi "suferit") sa economiseasca (a se citi "sa sufere") in continuare cot la cot cu ei, ca doar trebuie sa fim solidari. Adica dreptul la risipa e numai pentru unii, pentru cei care sunt mai egali decat egalii. Si in plus, in prostia lor cea mare occidentalii organizeaza, din spirit "verde" cate o zi pe an unde se sting luminile timp de 2 minute. Se face economie si se salveaza Pamantul, cica. Pai noi am salvat un milion de Pamanturi in anii comunismului in care aveam lumina doua-trei ore pe zi si in rest ne curgeau frigiderele.
parca nu-s destui imbecili cu pasaport romanesc care fura, tilharesc si fac tot felul de mizerii in europa. acum o sa mai fie aproape un milion care vor descoperi ca europa civilizata e o prada usoara pt neandertalieni, pt ca in europa lumea se bazeaza pe incredere si civilizatie (chiar daca si in europa sunt citeva cartiere mai nasoale in orasele mari).
in stilul asta in 2-3 ani nu vor mai fi doar stiri din italia cu cetateni romani care comit zilnic infractiuni, ci din toata europa. pina cind s-or plictisi si europenii astia si vor face un zid mare si frumos la granita cu ungaria cum fac americanii la granita cu mexicul.
E dreptul lor la cetatenie, asa cum e si al tau.
In momentul asta "rusnacii" aia sunt mai romani decat multi romani "romani".
Sau emigreaza definitiv.
Eu nu gindesc asa.
Arabii in schimb primesc greu cetatenie. Primesc in schimb usor drept de rezidenta, drept de munca si alte drepturi. Cetatenia insa se acorda greu, din ce stiu eu.
noroc ca aia de la bruxelles nu au profil de pupincurist (oricare, tare sa fie ala pupatu'), adica spunand:"Va reamintesc ca dreptul de acordare a cetateniei este o putere exclusiva a fiecarui stat membru", da dreptate nesimtitului de marinel!
Cred ca ar fi cazul sa stam si noi drepti in anumite situatii si sa luam atitudine, mai ales daca tinem cont de particularitatile istorice ce tin de redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni.
Ceea ce nu se mentioneaza in articolul de mai sus este ca UE se opune acordarii cetateniei romanie in regim de urgenta si nu se opune redobandirii cetateniei. Sunt doua lucruri diferite dintre care cel mai important ar fi ca pentru redobandirea cetateniei romane nu se solicita niciun termen pe cand pentru acordarea cetateniei romane este necesar ca solicitantul sa indeplineasca unele conditii, inclusiv sa fi locuit cel putin 5 ani in Romania. Ori Legea cetateniei este in vigoare din 1991 (cu unele modificari ulterioare) si, cu siguranta, daca Comisia Europeana nu ar fi fost de acord cu ea ar fi transmis notificari oficiale in acest sens.
Asa ca nu vad niciun impediment in a accelera redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni.
Si inca ceva, multi dintre romanii de aici nu ii inteleg pe romanii din Basarabia si, prin urmare, nici nu au cum sa ii inteleaga, pentru faptul ca nu stiu cum intrun regim totalitar sa te revolti si sa iti aperi limba romana, istotia romanilor si cultura nationala. Aici oamenii s-au revoltat dar impotriva oranduirii politice, pe cand cei de acolo se revolta si pentru apararea valorilor romanesti.
Ma gindesc ca in situatii care tin de un interes national fundamental ar trebui sa fim mai putin atenti la ce cred birocratii de la Bruxelles. Nu de alta dar n-am fi primii care ar actiona astfel.
Pt ca dacasi mai multi moldoveni (poate 25% din populatie) ar primi vize si ar parasi Basarabia, configuratia etnica de acolo s-ar schimba in defavoarea romanilor, si ar iesi castigati rusofilii. Nu doar comfiguratia etnica s-ar schimba ci si cea demografica, cei tineri activi, pro-occidentali pro-unire ar pleca si ar ramane pensionarii care nu au cum sa-i inlature de la putere pe kaghebistii de acolo.
RM ar fi aruncata inapoi. O schimbare in Basarabia se poate intampla doar daca e facuta acolo, de catre moldoveni. Plecarea celor care vor schimbarea nu e nici o solutie, agraveaza problema.
In al doilea rind ma distreaza ca acum marii nationalisti vorbesc de pasapoarte pt moldoveni, iar aceasi nationalisti, atunci cand Ungaria vroia sa faca acelasi lucru cu maghiarii din Romania tipau ca din gura de sarpe.
La moment in basarabia foarte mult se speculeaza pe faptul ka romynii is minoritate, moldovenii fiind majoritatea ceea ce le vine pe myna celor ku teoria moldovenismului. Oamenii trebuie sashi indrepte spatele si sa declare deskis ca sunt romyni, vorbesk o limba romyna, au kultura sh traditii romyne, dar pentru asta trebuie dovezi x)
Data fiind diferenta de forta militara, economica si politica intre Rusia si RO, RO nu poate concura in mod direct cu Rusia.
Ce poate face RO e sa aplice o strategie de genul cuiului lui Pepelea: sa nu-i lase pe moldoveni sa uite. Cata vreme moldovenii sunt pregatiti si au vointa sa schimbe regimul in MD, candva tot se va ivi o situatie favorabila.
Eu sunt student in italia ai am intalnit aici persoane cu pasaport romanesc car nu vorbesc o “iota” limba romana an vecini persoane din moldova care stau ilegal aici si au depus acte de catatenie dar nu pentru ca simt romaneste sau se se simt romani sau ca au ceva de aface cu Romania ci pentru a putea circula si a munci liber in ~UE si atunci la ce sa le oferim ceva ce nu li se cuvine si ceva ce nu merita? suntem atat de naivi?Pe moldoveni nu ii intereseaza de romania pentru ei cetatenia romana e doar un favor gratuit pentru care nu vor spune nici macar multumesc! Au avut timp suficient dein 1991 sa ceara cetatenie si nu au facut-o, dupa aderarea la UE sau depus 800.000 de cereri se stie clar ca 90% din cei care obtin cetatenia se duc la munca in UE nu cred ca e ok sa legitimam raketii din moldova cu pasapoarte romanesti. Sunt intradevar un popor cu probleme care trebuie ajutat dar NU PRIN ACORDAREA CETATENIEI ROMANE! in plus cred ca o astfel de decizie nu poate fi luata fara consultarea populatiei civile, ce ne facem cand o sa legitimam inca 2-3 milioane de persoane cu pasaport romanesc in UE? cine raspunde pentru ei si faptele lor? o sa patim la fe ca si cu RROMII?
legea cetateniei e din 1991 si pana cand romanii au primit drept de libera circulatie nu se inghesuia nimeni la cetatenie, din 2007 cand am intrat in UE au parut dintr-odata 800 mi de cereri, sa trezit spiritul romanesc in toti. cetatenia e un favor gratuit pentru care nu o sa spuneti nici multumesc. am intalnit destui moldoveni sa imi dau seama ce parere aveti voi de romani si romania, am intalnit si moldoveni cu pasaport romanesc care nu stiu o iota in limba romana, atunci de ce sa-i numim romani? pentru ce ca strabunicul lor a fost roman?
sunt de acord sa ajutam romanii de peste tot sa le dam si cetatenie sar nu asa usor, cu declaratii pe propria raspundere ca nu au cazier. Asta e cea mai mare prostie o sa legitimam cu pasaport romanesc milioanele de moldoveni plecati deja inafara, nu avem noi problemele noastre cu tiganii si hotii? mai legitimam si raketii din moldova?