… cu rezultatul pe care il stie orice scolar cu cunostinte minime de aritmetica. Ultima “prioritate 0″ din lista a fost afirmata de Boc dupa intalnirea cu membrii Birourilor Permanente si ai Comisiilor Economice ale celor doua camere: “mentinerea locurilor de munca”. Prioritate care naste doua intrebari:

Care locuri de munca? Din mediul public sau din mediu privat? Nu spun ca, in sine, somajul dintr-o parte e preferat somajului din cealalta. Problema e ca masurile pentru mentinerea locurilor de munca la stat presupun ca statul sa le finanteze cu bani pe care ii ia de la contribuabili, lucru care se traduce (si) prin pierderi de potentiale locuri de munca in domeniul privat.

Spre exemplu, mult discutatul impozit forfetar, care a inceput prin a fi prezentat ca un instrument impotriva evaziunii fiscale, apoi ca o cerinta de la FMI. Impozitul in sine poate fi discutat, in fond se ajunge la o decizie politica, privind firmele care isi neutralizeaza profitul. Se pot aduce si argumente pro si contra. Dar nu tine de optiunea politica faptul ca va duce, intr-un grad sau altul, la pierderea unor locuri de munca. Dl Pogea nu poate sa invite firmele cu profit mai mic de 500 de euro sa se inchida, si sa pretinda in acelasi timp ca nu exista riscul ca odata cu inchiderea lor sa fie trimisi oameni in somaj. Ca paranteza, am spus zilele trecute ca ar fi bine ca dl Boc sa lase locul unor specialisti in economie sa explice, tinand cont de prestatia dlui Pogea, imi dau seama ca sfatul a fost cat se poate de neinspirat.

Revenind la subiect, raspunsul la aceasta intrebare nu este, in aceste conditii, foarte dificil de dat. Dl Boc se refera la posturile bugetare, de altfel o spusese mai clar in urma cu cateva zile:

“Am ales aceasta solutie a mentinerii locurilor de munca. Puteam avea solutia sa dam afara 5% din personal, dar ar fi fost un procent foarte important de oameni care si-ar fi pierdut slujbele. Am ales sa mentinem locurile de munca si sa acordam cresteri slariale atat cat vom reusi sa facem economii anul acesta si in functie de cresterea pe care speram noi ca ne-o va oferi economia”

(Premierul Boc, preluat de Hotnews)

“Solutia mentinerii locurilor de munca”, spune premierul …iar eu ma intreb care era probelma. Nu de alta, dar in urma cu doar cateva saptamani, un premier pe nume Boc cerea imperativ ministerelor sa vina cu reducerea personalului din administratia centrala intr-un procent de 20%! La ordinea zilei era excesul de personal, si de cheltuieli, din aparatul central. Banuiesc ca si reducerea respectiva era tot o “prioritate 0″, dl Boc ne ofera prioritati zero de semne diferite. Dar dincolo de biletul de papagal pentru incoerenta, ok, dl Boc e adeptul solutiei mentinerii intacte a locurilor de munca bugetare.

De ce? Asa cum scria Mih intr-un articol legat de dezbaterea privind legea cumulului pensie - salariu: “Rolul Statului-angajator este de-a furniza cetatenilor un serviciu public de calitate, fie ca e vorba de educatie, ingrijire medicala, cultura, si asa mai departe.” Rolul statului nu este sa asigure locuri de munca pe banii contribuabililor.

Citeste si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.