Deoarece sunt, dupa cum bine stiti, un fan declarat al Guvernului Boc, am intrat din nou pe site-ul Guvernului. Cu un zambet larg m-a intampinat Premierul Boc, intr-o poza supradimensionata, care se lauda ca Guvernul a adoptat "Scrisoarea de intentie catre FMI si Comisia Europeana". Pentru mine nu a fost niciodata o bucurie sa ma indatorez, vad ca Boc se bucura. Oricum nu plateste el banii astia ca nu rezista pana atunci.

Sub poza trei stiri cu sus-numitul. Restul Guvernului era absent.

Cautam forma finala a proiectului de lege care interzice cumulul salariului cu pensia, adoptata de Guvern. Si am gasit-o aici.

"Toti pensionarii care primesc in mana o pensie pana la valoarea salariului mediu brut pe economie, pana la aproximativ 17 milioane de lei vechi, pot in continuare sa cumuleze pensia cu salariul la stat. Toti cei care au o pensie peste valoarea salariului mediu brut pe economie, toti cei care primesc mai mult de 17 milioane de lei vechi, acestia vor fi nevoiti sa opteze intre pensie si salariu la stat in termenul de 15 zile de la data adoptarii si intrarii in vigoare a proiectului de lege, in urma adoptarii lui de catre Parlament.”

Salariul mediu brut este variabil si ma intreb daca la fiecare modificare a acestuia trebuie modificat si baremul pentru cumul. O intrebare fara raspuns. Daca punctul de reper este valoarea salariului mediu brut e o aberatie care produce haos. Azi unii pot, luna viitoare nu.

Ideea cea mai tampita este ca un om cu pensie 1699 de lei poate face cumul, unul cu 1700 nu. Daca baremul era pe suma cumulata intelegeam, asa este un abuz. Ala cu 1699 poate cumula pensia cu un salariu de 50000 de lei ala cu 1700 si un salariu de 1500 nu. Daca salariul mediu scade la 1698 nu pot cumula ambii daca e in crestere si ajunge la 1701 pot amandoi.

"Acest proiect de lege reconfirma si practica europeana, in sensul ca pentru cumulul intre pensie si salariu exista un plafon valoric si in alte tari ale Uniunii Europene, precum Franta, Portugalia sau Grecia, dupa cum, in unele state ale UE este interzis cumulul intre pensie si salariu - Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia sau Germania."

Ca solutia normala a plafonului pe suma cumulata a ajuns la urechile Guvernului este chiar textul de mai sus luat tot de pe site-ul Guvernului.

Ori Boc nu intelege nimic din ce spune, e inginer in domeniul economic, vorba lui Doc ori, daca au facut proiectul dupa cum reiese din vorbele lui Boc, sunt pur si simplu niste amatori care habar n-au de logica.

Domnule Boc, pentru binele Guvernului, al tarii, faceti rost de un purtator de cuvant pe probleme economice, de un consilier de imagine care sa nu va puna zambind langa "victoria" imprumutului FMI, nu creati din site-ul Guvernului un mic centru al cultului personalitatii ca e ridicol.

PS Cu ce se mai ocupa Videanu ca nu stie nimeni?

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.