A fost dat publicitatii clasamentul mondial al universitatilor pe 2008 intocmit de QS si spre 'surpriza' mea, nici o univesitate romaneasca nu se afla in top 500 (clasamentul complet aici), scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Spre deosebire de Romania, Cehia are doua universitati in acest top, Ungaria una, Polonia trei iar Slovenia una. Trebuie spus ca suntem totusi mai buni decat bulgarii din moment ce Universitatea Bucuresti este mentionata la sectiunea 500+, in timp ce vecinii nostri nu apar deloc.

Discutam despre locuri de munca, despre criza, despre faptul ca sindicatele din invatamant sprijina (sau nu) o restructurare a acestui sector insa cat de multi pasi concreti au fost facuti in ultimii 10-15 ani?

S-a revizuit programa scolara? Prea putin.

S-au adoptat masuri de atragere in sistem a personalului calificat? Nu, din moment ce sunt foarte multe posturi ocupate de personal necalificat.

A facut ceva Guvernul pentru prevenirea abandonului scolar? Nu, si chiar daca a facut nu se vede nici un rezultat

Se realizeaza o triere mai serioasa a celor care doresc sa devina studenti? Nu, din moment de este suficient sa termini liceul pentru a deveni student. Se intra pe baza de 'dosar' iar locuri cu taxa sunt berechet. Unde sunt vremurile in care invatai ani intregi pentru a intra la facultate iar notiunea de 'loc cu taxa' reprezenta doar un termen exotic?

Noi discutam, negociem, facem greve pentru a obtine 100 de lei in plus la salariu, facem zeci de programe si schimbam strategia la fiecare patru ani.

Altii pur si simplu isi fac treaba.

Comenteaza oe Khris, un 'blog cu atitudine'.