Nu orice teorie care face predictii masurabile corecte este corecta si nu orice explicatie corecta face predictii masurabile.

Ca sa nu ziceti ca n-am exemple, Ptolemeu prevedea eclipsele perfect dar teoria Pamantului in centrul Universului e gresita.

Stim ca miscarea placilor tectonice duce la cutremure, avem explicatia. Habar n-avem sa prezicem aparitia cutremurelor.

Complexitatea realitatii ne face sa simplificam, sa facem modele cu care sa facem predictii, intre anumite limite valabile. Newton nu e bun decat la viteze mici.

Iluzia pe care multi si-o intretin este ca "ei stiu". Se poate spune doar ca au nimerit-o, pana acum. Se poate schimba viteza, starea de agregare a sistemului, factori de care cei care "stiu" habar n-au ca exista. Exista o intrega teorie a complexitatii.

"Sa nu pretindem ca lucrurile se vor schimba daca facem acelasi lucru. O criza reala poate fi o adevarata binecuvantare pentru orice persoana, pentru orice natiune. Pentru ca o criza aduce progres.

In perioadele de criza, se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Creativitatea se naste din necesitate, precum ziua din noapte… Cine atribuie crizei esecul respecta mai mult problemele decat solutiile… Adevarata criza este cea a incompetentei. Problema persoanelor si a tarilor este lenea si indiferenta pentru a gasi solutii si iesiri din astfel de situatii."

Pasajul il are ca autor pe Albert Einstein, tradus de Nora Damian si de mine, cu un dubiu asupra autorului, ca n-am gasit pasajul, e scris pe sute de bloguri si nu-si pierde din adevar daca e scris de altcineva. De Albert Einstein, in mod sigur.

"Problema este ca nu putem rezolva o problema la acelasi nivel de gandire pe care-l aveam atunci cand am creat-o."

Luata una peste alta, trebuie sa fim mai destepti, mai inventivi, sa utilizam resursele mai bine, sa ne schimbam obiceiurile, sa cautam solutii, sa fim solidari.

Si solutia nu sta in Stat, nici al nostru, nici altul, trebuie sa ne descurcam fiecare dintre noi. Unii o sa sparga banci, altii o sa inventeze caramizi cu izolatia inauntru, nu e o gluma, sau acvarii pentru meduze. Ca Statul e incapabil putem sa vedem din miile de miliarde bagate prin tot felul de firme in US, care n-au adus nimic. Ce vreau eu de la Stat? Ce spune intr-un mod absolut genial Catalin Tolontan.

"Cind un arbitru se razgindeste in teren e ca si cum si-ar cere scuze. Iar scuzele sint, dupa un recent eseu din Time, “felul rar de a-ti restaura taria prin capitulare”. Intr-o lume care pica si nimeni nu spune “Am gresit!...""

Predictia, indiferent de teorie, este ca o sa fie greu si nu cred ca sunt prea multi impotriva. Explicatia iesirii din criza e ca trebuie, fiecare dintre noi, sa facem altceva decat rutina de pana acum, sa fim mai destepti.

Nimeni nu stie ce o sa se petreaca, modelele noastre au fost ptolemeice, e doar o iluzie ca putem prezice. Nimeni nu stie cum sau cand o sa iesim din ce-am intrat, a avut loc un cutremur. Sa nu ne amagim.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.