Guvernul a facut timp de doua luni bugetul. Cu deficit de 2 procente si crestere a PIB-ului de 2,5 procente. Dupa trei saptamani aflam ca PIB-ul scade, de fapt, cu 4 procente si deficitul este de 4.7 procente.

Exista doua variante.

1. Sunt incompetenti. Habar n-au ce spun. Pana si Geoana cere un nou buget. Pur si simplu sunt prosti si trebuie sa plece din cauza incompetentei. Daca habar n-ai pe ce lume esti, pentru binele tarii stai acasa si lasa pe altii. Care?

2.Guvernul stie, de fapt, ce se intampla in mod real dar minte. Esti Guvernul Romaniei. Si minti populatia pentru interesele tale politice. Pleaca, pentru ca minti. Esti pur si simplu nereprezentativ pentru tara asta pe care o conduci pentru ca esti un mincinos. Sau esti reprezentativ?

Sau, ca sa dau o sansa, este o falsa dilema, FMI se inseala si bugetul este corect facut. FMI minte sau e incompetent? Si atunci ce cauta pe aici ca avem crestere economica?

Eu n-am pricepere, stiinta economica, dar am un principiu ca mod de gandire, analogia. Ma uit la Indonezia anului 97 cand FMI a bagat 23 de miliarde si PIB-ul a cazut cu 13,5 procente. Si nu era criza internationala iar situatia Indoneziei era similara cu cea a Romaniei.

O sa avem o cadere a PIB de peste 8 procente. Nu ma bag la deficit. Dar daca Guvernul face reforma prin scaderea tuturor salariilor fara sa dea afara nenumaratii angajati o sa trecem cu deficitul de 5 procente. Sau 6. 5.5 procente, am hotarat. In urma unui proces scurt de ghicire am scos datele macroeconomice PIB -8, deficit 5.5, inflatie peste 7.

Si de maine fac iar bugetul, nu eu, guvernantii. Alte doua luni. Si cand termina afla ca totul e bazat pe estimari gresite si se apuca iar de refacut. Practic acest Guvern, din punct de vedere economic, nu face nimic, face bugetul, creste taxele, tot refinanteaza de 3 luni CEC-ul dar credite nu se dau, se lauda cu programul "Rabla" care nu functioneaza si da vina pe greaua mostenire. Unde sunt scaderile de preturi promise de ministrul Sarbu? Care sunt proiectele de infrastructura incepute? Ce bani s-au luat de la UE? Statul a blocat toate platile, de la agricultura la bursele studentilor. In dispret fata de oameni. Exista depozite bancare cu dobanda de 17 procente, creditul e luat cu cel putin 20 de procente dobanda, cine e prostul sa-l ia? Acum Pogea vrea sa creasca accizele la carburanti, mai pune o frana productiei.

Iar scaderea deficitului comercial nu arata decat contractia economiei nu cresterea exporturilor. Import de 10 lei, export de 8, deficit 2 lei. Acum, import 5, export 4, deficit 1.

Planul anti-criza e chiar Bugetul ala gresit. Si dau si semnale "incurajatoare", maresc cu tam-tam perioada de acordare a ajutorului de somaj. Adica ne spun ca o sa avem o criza de lunga durata. Si o prezinta ca pe o realizare.

Si daca eu ratez estimarile ce pierd? Blogul? Credibilitatea? Cititorii? Daca ei rateaza, asa cum au facut-o, se pierd slujbe, afaceri, miliarde, credibilitate, investitii. Despre credibilitatea lor nu comentez. Responsabilitate?

Prostul e fudul si mincinosul nu are probleme de moralitate. Alegeti voi cazul in care ne aflam. Eu nu ma iau in serios cand scot cifre din burta si va rog nici voi sa nu ma luati. Dar cu Boc si compania ce facem?

Tariceanu are o mare parte din vina, daca a facut ceva ilegal sa plateasca. Daca nu, inseamna ca a fost doar incompetent. Si atunci exista sansa unei motiuni de cenzura care sa-l inlocuiasca. Actuala putere este fosta opozitie care atunci era majoritara in Parlament si nu l-a dat jos. La "greaua mostenire" a participat din plin si actuala putere prin PSD. Iar PDL e asociat la guvernare cu PSD. Coalitia la guvernare nu are dreptul moral de a invoca acest argument care, de altfel, nu incalzeste decat fanaticii. Acum nici macar sansa unei motiuni nu mai exista.

Si nu ne ramane decat intrebarea "Prostie sau minciuna?".

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.