Cetateanul Preda de la PDL ne spune ca singurele surse de adevar sunt Basescu, Boc si Isarescu. Fals, singurele surse reale de informatie sunt actele oficiale si faptele dovedite prin documente. Este o greseala comuna sa crezi ce se spune la televizor. Actele oficiale sunt singurele surse reale de informare. Restul e propaganda.

Si acum sa reluam discutia despre finantarea cercetarii. Un subiect atat de derizoriu pentru majoritatea populatiei, atat de important pentru viitorul tarii. Nu importanta subiectului este semnificativa ci tratamentul subiectului. Cercetatorii tineri au inceput deja sa plece, sa ne fie inteligenta usoara, o sa devenim o tara de imbecili, ca programul guvernamental, nu din pricina crizei, e un program si o hotarare deliberata a clasei politice de desfiintare a cercetarii romanesti, e un lucru de neinteles.

In constiinta publica a ramas ideea ca papagalii cercetatori au luat cat au luat si anul trecut. Aberatii. Sa ne uitam la hotararile oficiale. Ce vedem?

"Bugetul aprobat a fi angajat in anul 2009 pentru finantarea proiectelor in derulare este de 245.023.202 RON (sursa 1), ceea ce reprezinta 24.36% din necesarul anului 2009, asa cum rezulta din adresa ANCS nr 10156/09.03.2009" Cat? 24,36? Pai parca era ca anul trecut. Nu se fac plati pentru proiectele deja angajate.

Banii se platesc din trimestrul II. Pot confirma ca nu se platesc salarii in cercetare de la plata salariilor pe decembrie. Cine a mai avut bani a mai platit, restul nu.

Smecheria acestui Guvern este combinata cu cea a Guvernului Tariceanu. Guvernul Tariceanu a mutat fazele de contract de anul trecut pe anul asta. Guvernul Tariceanu a stiut ca n-o sa mai fie bani si a amanat plata. Actualul Guvern n-a mai platit, inclusiv fazele aprobate si predate anul trecut. Actualul Guvern este in situatia de a fi tarat in Justitie, si o sa piarda, pentru ca nu repecta zeci sau sute de contracte perfect legale.

Numai ca, datorita birocratiei, procesele o sa dureze ani de zile si cercetarea n-o sa aiba decat un castig "à la Pirus".

Si mai sunt si imbecili. Spun ca regia este de minim 7 procente. Maxim poate. Prostia este ingrozitoare, singura masura corecta, de a reduce regia, adica structura parazitara a cercetarii, este precizata gresit, din maxim in minim.

Cifrele nu corespund cu declaratiile oficiale. Nici pe departe finantarea cercetarii nu corespunde cu palavrele oficiale. Dezastrul este generalizat. Cercetatorii sunt oameni, au credite, copii, toate celelalte drame comune. Nu sunt platiti deja de 2 luni jumatate si o sa mai treaca cel putin o luna pana la prima plata. Avansul uzual de 30 de procente nu s-a putut lua, fazele de contract au fost mutate in aprilie. Se amana pur si simplu orice fel de plata. Si daca guvernantii distribuiau banii cu cap acestia erau indreptati spre transfer tehnologic, au fost indreptati spre universitati si cercetari teoretice.

E ridicola cererea profesorilor sa nu scada salariile, sau sa creasca, sau a functionarilor publici sa pastreze sporul de antene. Ma baieti, habar n-aveti cat de bine stati. Noi suntem deja in rahat de doua luni. Cu salarii zero. Si pentru guvernanti un filmulet cu ce inseamna taierea finantarii cercetarii aici, in dreapta paginii. E o problema de securitate nationala.

Who cares?

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.