Nemultumirea este un loc comun in Romania. Peste tot in lume oamenii sunt nemultumiti, dar gradul de nemultumire este foarte diferit. Se pune problema motivelor din cauza carora, dupa 20 de ani, gradul de nemultumire in Romania fata de "sistemul" numit Romania nu scade, creste.

Studii ne arata ca normele nu se pot impune daca cei care trebuie sa pedepseasca nerespectarea legii, Politie, Parchet, sistemul juridic nu-si fac treaba si raman nepedepsiti pentru ca nu si-o fac.

Regulile apar prin imitatie. Cei care au succes sunt imitati de restul populatiei. Regulile apar daca succesul este rasplatit. Reguli pozitive in vederea cooperarii pot sa apara cu mici interventii exterioare.

Toate aceste norme pot sa fie pozitive sau negative pentru binele societatii. La noi "rasplata" o au o suma enorma de persoane absolut insignifiante intelectual sau moral, dar care umplu spatiul tv si devin "modele" pentru restul societatii. Si societatea le imita.

Raportul de iesire in mass-media intre Daniel Daianu si Sexy-Braileanca (scuze domnule Daianu, trebuia sa nominalizez pe cineva) este net favorabil Brailencei si aceasta devine exemplu de comportament. Devine norma de comportament pentru "tanara generatie". Presa perverteste notiunea de valoare.

Nesimtirea de care dau dovada pe tot felul de posturi diferite personaje politice sau media, fara a fi pedepsite, conduce la norme de comportament aberant. Corneliu Vadim Tudor, initiatorul unor asemenea comportamente, Gigi Becali, precum si discipolii de mai mica anvergura au devenit norme de comportament ba chiar au emisiuni regulate. Daca CNA ar inzeci amenzile, le-ar insuti, nu si-ar mai permite oricine sa se abereze pe posturile tv.

Lipsa de pedeapsa pentru cei care trebuie sa pedepseasca conduce la nerespectarea legilor ca norma. Ce trebuie sa faci in tara asta ca sa fii considerat pericol social? Poate sa te gaseasca plimbandu-te cu capul cuiva infipt intr-un par pe mijlocul bulevardului. Pedepsirea judecatorilor aberanti trebuie sa devina norma. Are CSM-ul vointa si putinta? Ministrul Nica pare ca are. Ca si Procurorul General.

La fel pentru sistemul medical, vezi Colegiul Medicilor, sistemul de invatamant, cel al asigurarilor. Sistemul se poate curata prin pedepsirea celor care nu respecta normele, mai ales a celor care sunt pusi sa aiba grija de respectarea lor.

Ce facem noi? Punem pumnul in gura presei, si asa anemice, si scadem pedepsele pentru exact lucrurile pentru care trebuie sa le marim, pentru coruptie. Practic se incearca legiferarea statului clientelar corupt, fara ultimul oponent, si ala la randul lui pervertit, aflat in maini dubioase, presa. Oricum legea este calcata chiar de Guvern, cum e legea aia cu salariile profesorilor?

Vremurile lui Nastase se intorc. Mai rele.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.