Care este cel mai important subiect din presa de azi? Acordul cu FMI? Candidatura Elenei Basescu? Demiterea lui TRU? Mogulii si palavrele lor? Nu!

Stiinta, in ultima vreme, si-a schimbat optica. Priveste, nu din inaltul cerului spre lucruri mari pe care le diseca, stiinta priveste spre lucrurile mici si multe care, functionand dupa reguli simple, conduc la auto-organizare, la structuri complexe asa cum sunt coloniile de furnici sau stupurile de albine sau creierul uman.

Sinergia, chestia aia prin care intregul este mai mare decat suma partilor, este lucrul care ne lipseste. Individualismul, frica, orgoliul, lipsa de colaborare, vanitatea, suspiciunea, capra vecinului, toate aceste lucruri ne opresc sa traim mai bine.

"Scopurile" spre care trebuie sa ne indreptam sunt simple. Si aici raspund propriei intrebari "Care este cel mai important subiect din presa romana?". Este campania Hotnews. Asta. In care oameni de-a lungul si latul Romaniei nu au mai stat la mana oficialitatilor si si-au facut viata mai buna. Lumina spre care se indreptau era una comuna nu individuala, intre ei a existat coeziune sociala, oamenii au rezolvat o problema simpla, au trecut raul, au reparat o scoala, si-au bagat apa. Lucruri simple. Cel mai miscator exemplu este cel al minerilor care au incercat sa-si salveze colegii si si-au pierdut viata. In cazul lor sinergia a functionat, salvatorii, Smurdul, medicii au reusit sa faca imposibilul. Dupa accident nu a mai murit in spital decat unul dintre mineri, aflat intr-o stare fara iesire.

Eu nu instig la nesupunere. Eu instig la colaborare. Romania se apropie de termenul lui Brucan. Si vad ca oamenii, mai ales cei de la tara, pe care comunismul si capitalismul dupa ureche nu i-a pervertit au inceput sa devina societate civila care actioneaza. De asta avem nevoie, nu de rafuieli intre Elena Basescu si Alina Mungiu.

Si presa trebuie sa-si faca treaba, sa ne faca solidari, prin exemple de reusita comuna. Iar Statul trebuie sa ne dea mana libera sa ne facem treaba, sa se descentralizeze, sa lase mai multi bani comunitatilor, sa se eficientizeze prin reducerea birocratiei si profesionalizarea functionarilor.

Eu nu mai astept nimic de la clasa politica. Dar cred ca noi, poporul roman, suntem capabili sa mergem mai departe. Prin lucruri simple. Pe care sa le facem impreuna. Si atunci o sa se schimbe si clasa politica, dupa ce ne schimbam noi. Multe lucruri mici facute in colaborare o sa ne conduca la lucruri mari si care par imposibile azi.

Ce lipseste locuitorilor Romaniei? Curaj! Curajul sa nu traiasca dupa palavrele clasei politice, sa faca lucruri simple si mici, curajul sa nu accepte ca altcineva poate rezolva problemele. Dar incepe sa apara.

PS Asta inseamna jurnalism. Asta inseamna curaj.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.