Nu sta in caracterul omului sa gandeasca democratic. Numai minoritarii, scrantitii si jupuitii de vii sunt capabili sa interiorizeze ideea de toleranta si sa respinga instinctiv orice manifestare autoritarista sau rasista, scrie Arthur Suciu pe blogul sau.

Astazi, romanii nu mai vor sa fie confundati cu romii si, in consecinta, propun ca acestora sa li se spuna tigani. Se stie ca, in perioada medievala, ruman insemna taran iobag si chiar prost. Romania s-ar fi chemat atunci prin tara Iobagilor sau tara Prostilor. De fapt, ceilalti le spuneau romanilor vlahi. Ce-ar fi fost daca ne-am fi numit sau ne-ar fi numit altii Vlahia sau Valahia? Roman, au spus totusi diversi calatori straini, in veacurile al XV-lea si al XVI-lea, iar mai apoi cronicarii moldoveni, are legatura cu Roma. De acolo, de la romanitatea romanilor, ar veni denumirea. Pai, atunci, daca italienii, care se trag, si ei, din romani, si a caror capitala este Roma, ar dori sa nu mai fie confundati cu romanii sau chiar cu romii?

Tiganii sau romii (rromii) au dreptul sa se autodenumeasca asa cum vor ei. Cu aceasta, discutia referitoare la termeni ar trebui sa fie inchisa. Prin schimbarea numelui –din rom inapoi in tigan- se urmareste insa o delimitare de fond. Fireste ca, etnic, tiganii nu sunt romani si, oricare ar fi numele dat celor doua popoare, ele vor ramane in continuare diferite in substanta lor. Problema intervine atunci cand se incearca instituirea unei ierarhii, potrivit careia romanii sunt superiori, civilizati, europeni, romanii sunt ca si italienii, ca si spaniolii, pe cand tiganii sunt inferiori, necivilizati: ei nu merita sa fie primiti in Italia, dar nici in Romania. Indirect, se defineste spatiul geografic al tiganilor: nici aici, nici aici, adica nicaieri: niste nomazi. Se afirma totodata dorinta de recunoastere a romanilor: "suntem ca si voi, italienii, ca si voi, spaniolii, nu vrem sa fim confundati cu tiganii".

Etnic deosebiti, tiganii si romanii, alaturi de maghiari si de alte etnii, sunt insa cetateni ai statului roman. De aceea, incercarea de a inlatura din mintile inculte ale unor europeni confuzia intre romi si romani are efecte grave in plan intern. Ea alimenteaza xenofobia fata de tigani, ca si fata de unguri, mentine vie gandirea dur nationalista. Trebuie s-o spun, o asemenea abordare este, la randul ei, necivilizata, neeuropeana, inculta.

Nu este semnificativ ca epopeea poporului roman poarta titlul tiganiada? Creatorul ilustrelor personaje Romica si Parpanghel, pe numele sau Ion Budai-Deleanu, a fost in acelasi timp unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scolii iluministe Ardelene si un adept radical al latinitatii limbii romane. Impresia mea este ca, dincolo de simpatia fata de tigani, Ion Budai-Deleanu vrea sa denunte tiganismul poporului roman. Asta are si n-are legatura cu tiganii, iar schimbarea numelui unei etnii nu va trata o boala veche.

Citeste si comenteaza peblogul lui Arthur Suciu.