Peste 70 de procente din Produsul Intern Brut sunt datorate sectorului privat. Economia subterana a depasit peste 20 de procente in 2008, fara criza. Este de domeniul evidentei ca ponderea veniturilor nefiscalizate o sa creasca in conditiile in care pietele se restrang si taxele cresc. Toata lumea e speriata si accepta micile invarteli din care si angajatul si angajatorul castiga.

Piata imobiliara cade si trage dupa ea sectorul constructiilor. Domeniul bancar, am citit pe undeva ca s-au dat de patru ori mai putine credite ipotecare in ianuarie 2009 decat in ianuarie 2008, este blocat. Sectorul auto este bine merci in Romania, mort, noroc cu nemtii care in vremuri de criza cumpara masinile facute la noi.

Preturile din supermarketuri sunt cele mai mari din zona asta de lume si asta blocheaza consumul, romanul inca are reflexul strangerii curelei, nu cumpara. Aici drama nu e asa mare pentru ca produsele sunt de import. Tragica este situatia din agricultura unde in 2008 am cultivat putin peste 60 de procente din terenul arabil, scaderea drastica a banilor alocati agriculturii o sa scada si mai mult productia interna si deci o sa conduca la cresterea importurilor si la cresterea deficitului comercial. Putem sa hranim vreo 40 de milioane de oameni dar nu suntem in stare sa hranim decat vreo 6, sinistru. Si se prevede o crestere de 100 (o suta) de ori a veniturilor obtinute din impozitele si taxele la care domeniul agricol o sa fie supus.

De unde spera Guvernul Boc sa stranga bani? Din cresterea colectarii taxelor datorate de firmele private. Care pentru a rezista o sa apeleze si mai mult la economia subterana. Si o sa se intre intr-un cerc vicios.

Pe de o parte o sa creasca sumele necesare pentru a acoperi somajul, salariile si cresterile de pensii, pe de alta parte mediul privat o sa se apere apeland la "artificii" ilegale si o sa scada intrarile la Buget. Pentru a reusi sa-si plateasca obligatiile Guvernul o sa recurga la tiparnita, o sa creasca inflatia, scade puterea de cumparare, firmele platesc mai putine dari pentru ca se reduce consumul si o luam de la capat. Se poate spune ca oamenii o sa consume banii cu valoare scazuta, aia afectati de inflatie, si o sa creasca in acest fel consumul. Fals, o sa se tezaurizeze banii in orice moneda, aur, terenuri, case, consumul n-o sa creasca. Sa ne aducem aminte butada "Ce face romanul cand nu mai are bani? Schimba 100 de dolari."

Cei 10 miliarde de Euro in investitii n-o sa fie consumati, nu faci afaceri de 10 miliarde in 2 luni, afacerile de acest nivel se fac in ani, de obicei. De altfel si Guvernul stie asta ca nu ne-a spus pe ce da banii. Sunt bani pe care-i considera rezerva sau pe care nici nu spera sa-i colecteze. Si nu toata lumea o sa faca drumuri si o sa repare biserici, o tara nu poate trai din asta.

Boii privati, in sensul de muncitori nu peiorativ, sunt pusi in spatele carului guvernamental. Care habar n-are unde ne duce. Care-i planul anticriza? Ca si Geoana a descoperit ca Bugetul nu-i de ajuns. Si desfiintarea Cancelariei Primului Ministru e doar populism, sumele sunt insignifiante dar macar e o masura corecta.

N-am uitat de 1 Martie. Cu dedicatie speciala Elenei Basescu.