Prin natura serviciului pe care il am, imi petrec zilele de lucru intre Estonia si suratele ei Baltice si Cehia, intre Slovenia, Bulgaria si alte tari din Estul Europei.

In Bulgaria, marti, 3 martie, este zi libera. Sarbatoresc “Ziua Eliberarii” de sub turci, eliberare la care Romania a pus serios umarul in 1877. Fiind zi libera, multi merg care la munte, care in strainatate. Si nu stiu de ce, nu am fost suprins cand am aflat ca unii organizeaza excursii in Romania: la Brasov si Bran, la Bucuresti sau la cumparaturi in Bucuresti.

In Sofia am auzit vorbindu-se destul de mult romaneste. Dar nu de catre cetateni care spala parbrizul la intersectii, ci in restaurante, hoteluri, in mall sau la aeroport. Sunt destule multinationale care eu sediul regional la Bucuresti iar manageri din Romania merg in control in Bulgaria.

Vroiam sa dezvolt aceste relatii intr-un articol. Insa Sorin Paslaru de la ZF a scris deja un articol excelent pe tema asta, recomand lectura. Iata un mic paragraf:

Est-europenii au gasit (de fapt au fost fortati sa gaseasca, la fel ca si in cazul gazului) un nou prilej in care sa-si aminteasca ca sunt vecini.

Pentru prima data dupa 1990, guvernatorii bancilor centrale din Ungaria, Polonia, Cehia si Romania, tari care impreuna au peste 85 de milioane de locuitori si un PIB de aproape 1.000 de miliarde de euro, adica un sfert din cel al Chinei si de trei ori mai mare decat cel al Greciei, au luat o pozitie comuna fata de devalorizarea monedelor locale.

In continuare, la initiativa Poloniei, Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia, Bulgaria si tarile baltice se vor intalni la Bruxelles duminica, 1 martie, inaintea summit-ului UE, pentru a stabili o pozitie comuna.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.