Adrian Nastase rabufneste, foloseste limbaj licentios si vorbeste ca la usa cortului cand se simte in pericol. La fel se intampla prin 2003, cand intrase in conflict cu Ion Iliescu iar intre cei doi relatiile s-au tensionat. Pe atunci, Nastase chema presa sa-i numere ouale iar prin 2004 invita sotiile jurnalistilor de la EVZ sa-i testeze barbatia ca sa se convinga ca nu-i homosexual.

Si atunci Nastase se simtea incoltit. In urma cu sase ani lucram la EVZ, unul dintre putinele ziare care, sub sinistra guvernare PSD, mai publica investigatii despre afacerile fostului premier, despre averea sa impresionanta si despre legaturile sale cu personaje din lumea interlopa. Constat astazi ca Nastase a ramas acelasi. Ceva mai disperat, dar acelasi.

“Daca cei de la Evenimentul Zilei vor sa le demonstrez ca nu am inclinatii homosexuale, o sa le testez toate nevestele lor ca sa se convinga in legatura cu inclinatiile mele sexuale”, afirmase Nastase prin decembrie 2004, cu putin timp inainte sa piarda alegerile. EVZ n-a scris niciodata un rand despre mizeriile din campanie, n-a facut aluzie vreodata la viata sa particulara. Cu laturi se ocupau altii. Lui Nastase nu i-a pasat, ataca EVZ pentru ca era singurul ziar incomod.

Prin 2003 invita presa sa-i numerele ouale de la Cornu, exasperat de investigatiile si intrebarile pe tema fermei sale cu oua de aur. Pe atunci, psihologul Florin Tudose il diagnosticase, dat fiind exprimarile tot mai insinuante ale fostului premier, cu sindromul barbatului ajuns la andopauza. Zbaterile lui Nastase de astazi, erectiile sale verbale, tradeaza un politician impotent si atat.

Tactica victimizarii se imbina la Nastsae cu manipularea si atacul injurios. Observati ca niciodata nu intra in continutul dosarelor, nu demonteaza fapte. Nu se refera niciodata la fondul dosarelor sale, la mecanismele furtului descrise de procurori. In schimb, se agata mereu de proceduri, de avize, de chestiuni formale.

Nastase evita cu grija orice raspuns concret la intrebari punctuale: v-a tiparit Eurografica afisele de campanie? Au intrat 30 de miliarde in conturile firmelor de la Bacau, controlate inainte sa fie numita la Inspectoratul de Stat in Constructii de catre Irina Jianu? V-au tiparit firmele de la Bacau, din gruparea Sechelariu, matarialele de campanie?

La chestiuni sensibile, fostul premier nu are curaj sa raspunda. Fuge de ziaristii coltosi. Nu vrea cu ei. Cand e sa fie testat el, sa i se numere ouale, ii piere barbatia subit. Dar, din pacate, e adevarat ca nimeni nu-l intreaba pe bune cand ajunge la televizor, pentru ca Nastase se duce doar la emisiuni unde moderatorii ii ridica mingi la fileu. La spalatorii profesionisti de cadavre politice.

Azi a fost primul sau contact cu judecatorii, prima amanare. Si o manipulare: procesul se va lungi cel putin 9-10 ani pentru ca sunt 972 de martori de audiat. Fals. Nimic nu obliga instanta sa-i audieze pe toti. Dosarul nu se bazeaza pe marturii, ci pe alte mijloace de proba: adresele Inspectoratului de Stat catre firmele chemate sa cotizeze la expozitia Trofeul Calitatii, miscari de bani in conturi, zeci de miliarde trasferate catre firme de partid, contracte cu firme de la Bacau pentru pixuri, brichete, afise cu Nastase candidat la presedintie etc.

Instanta poate renunta, potrivit Codului de Procedura, la proba cu martori sau poate sa audieze doi, trei, zece, pana se lamureste ce si cum. Iar martorii sunt multi din simplul motiv ca firmele care au cotizat la o expozitie, stranse cu usa de institutiile statului, au fost din toata tara, cateva sute.

Poate unii nu-si mai amintesc, dar cei care au trait pe pielea lor si teroarea mediatica din timpul guvernarii Nastase sau deveneau tintele mitocaniilor sale cu aer glumet nu vor uita. Nastase s-a indignat pe blog ca o agentie de stiri a publicat “trei pagini de background ca sa nu uite pulimea” sugerand ca ar fi un soi de manipulare.

Din pacate, pulimeaa uitat si l-a votat. Cel putin pulimea din Mizil. Pentru ca pulimeade pe intreg cuprinsul patriei sa nu uite, ar trebui publicate zilnic nu 3, ci vreo 30 de pagini de background despre afacerile familiei Nastase si recitate in fiecare seara la televizor, pe litere. Pentru ca, in loc sa demoteze fapte, in loc sa se apere barbateste cu argumente, Nastase scoate panglici pe gura si slogane politice.

Pulimea care tasneste azi din gura lui rezuma la fix ierarhia sociala si politica din Romania intiparita in mintea elitei de clan: noi, capeteniile luminate, mereu deasupra celor care atarna cu capul plecat, mereu deasupra legii.

Stiu ca va agreseaza violenta limbajului, uratenia exprimarii. Dar lumea din jur nu e roz. E disperata si exasperata. Si fostul premier, si presa au ajuns la capatul rabdarii. Nastase e marele protejat pe cand noi, ceilalti,pulifricii, aparem in fata unui procuror sau judecator exact asa cum ne-a descris pe blogul sau: pulime.