Exista locuri pe lumea asta in care oamenii se intreaba daca notiunea de corectitudine politica trebuie aplicata asupra rezultatelor stiintifice. Intrebarea este daca sunt sau nu benefice studiile despre diferentele de inteligenta intre barbati si femei sau intre albi si asiatici, negri si evrei si asa mai departe?

O tabara spune ca aceste studii, ca de altfel orice studiu stiintific, trebuie sa depaseasca doua criterii. Este intrebarea, problema, bine pusa? Si doi. Aduce bunastare?

Cu argumente, aceasta tabara, care se opune studierii subiectului in cauza, spune ca testele de masurare a IQ-ului sunt irelevante, ca au fost schimbate in anii '30-'40 din secolul trecut pentru ca femeile aveau rezultate mai bune etc. Deci problema nu e bine pusa. Si orice rezultate care arata diferentieri semnificative intre rase sau genuri conduc la rasism, deci studiile nu folosesc nimanui, doar creeaza tensiuni sociale.

Plus ca IQ nu masoara inteligenta, doar o componenta a ei.

Tabara adversa are la randul ei argumente. Unul, filozofic, este ca adevarul trebuie stiut indiferent de consecinte. In stiinta politica strutului e absurda.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.