Multi au atribuit venirea nazismului in Germania in 1933 pe seama crizei economice din 1929 - 1933. Azi suntem in plina criza economica internationala. Protectionismul, nationalismul economic au revenit. Pe buna dreptate, oamenilor le e teama de nesiguranta, le e teama ca isi vor pierde locurile de munca, le e teama ca isi vor pierde locuintele si, ca atare, ca vor avea probleme in familie, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Si acum, ca si in anii ‘30, se aud din ce in ce mai puternic acele voci care gasesc vinovati in afara tarii. Azi sunt de vina muncitorii straini sau Uniunea Europeana cu regulile ei… In anumite tari, precum Italia, agenda publica pare a fi programata si se vorbeste in fiecare zi despre tot soiul de crime comise de straini. De exemplu, telejurnalele RAI1 (primul canal public italian) incep de obicei cu o stire politica. A doua stire, invariabil, este despre o crima oribila comisa, cum se poate altfel, de catre straini. Urmarind telejurnalele RAI1 din ultimele luni, nu prea am vazut criza economica in Italia, mafia este un mit din filmele americane. Roberto Maroni, ministrul de interne asociaza in direct un viol de o parte a rezidentilor din Italia si anume: rezidentii straini. Astfel, in noua lege pe care o va propune impotriva violatorilor o masura importanta va fi intarirea controalelor fata de straini.

Cum este posibil ca intr-o tara ce se considera democratica, precum Italia, un ministru sa faca o astfel de legatura intre violuri si straini? Culmea este ca RAI1 nici macar nu observa deficitul de democratie in care se complace. Nu l-a observat nici macar in cazul Mailat de acum mai bine de 1 an cand actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Fini, a declarat nici mai mult nici mai putin ca tiganii nu ar fi oameni.

Tot acelasi ministru Maroni propune castrarea violatorilor. Oare cat timp va trece pana cand va propune castrarea strainilor? Si daca pentru violatori propune castrarea, oare de ce nu propune si pedepse corporale dure pentru grupul de circa 20 de indivizi care au atacat ieri, drept represalii pentru viol, patru romani nevinovati? Oare trebuie sa le taiem mainile acestor 20 de indivizi?

Insa ceea ce ma inspaimanta si mai tare este faptul ca in multe spatii publice se fac din ce in ce mai clar auzite mesaje rasiste impotriva tiganilor. Chiar si pe comentarii la articolele hotnews.ro. Credeam ca dupa eliminarea PRM din parlament extremismul in Romania va disparea incet-incet. Se pare ca m-am inselat.

Ilegalitatile comise de o persoana nu pot fi atribuite intregii comunitati din care acea persoana face parte. Daca in acea comunitate exista o proportie - dovedita statistic, si nu pe baza unor prejudicii - peste medie de ilegalitati, trebuie vazute cauzele. Iar cauzele sunt, de cele mai multe ori: saracia sau lipsa de educatie in raport cu media in societate. Ei bine, asta trebuie sa faca politicienii si autoritatile in general: sa intervina, sa elimine saracia si sa imbunatateasca educatia in cadrul acelor comunitati. Iar asta inseamna rabdare si resurse. Insa avem doua posibilitati: ori rezolvam problemele, ori riscam sa dam ceasul inapoi cu 70 de ani.

PS1. pe acest blog comentariile rasiste nu isi au locul.

PS2. vezi fragment din “Judgment at Nuremberg”.

Citeste si comenteaza peblogul Jeopardy.