Ultimul numar al revistei The Economist are pe coperta titlul “The Return of Economic Nationalism”.

Tendintele nationaliste sunt accentuate de criza economica. Politicienilor le este mai usor sa dea vina pe straini, sa gaseasca vinovati in alta parte decat sa spuna lucrurilor pe nume si sa se apuce de treaba. Multi politicieni poate chiar cred ca favorizand produsele locale in dauna unor produse de import (de obicei mai ieftine si/sau mai bune) poate fi o solutie.

Criza din 1929 - 1933 arata ca protectionismul adanceste criza.

Aplicand logica protectionismului si in anul 2009, vom obtine acelasi rezultat: pentru ca va scadea comertul international, multe activitati din domeniul transportului, comertului, productiei, etc vor cadea. In plus, resursele, capitalul, forta de munca, etc nu sunt utilizate in cel mai eficient mod. Nu numai Adrian Nastase sau Traian Basescu sau alti politicieni romani au avut declaratii protectioniste. Dar am vazut si declaratii similare ale unor ministri spanioli, oficiali italieni, francezi. Am vazut si greve spontane ale muncitorilor britanici impotriva unor muncitori italieni sau portughezi care au obtinut contracte in Marea Britanie; am vazut si planul anticriza al noului presedinte american Obama unde erau favorizate in mod clar firmele americane.

Revenind la Romania. Saptamana care tocmai se incheie a fost dominata in presa romaneasca de procesul de la Haga in privinta delimitarii platoului continental al Marii Negre intre Romania si Ucraina. Din echipa romaneasca au facut parte si cativa avocati britanici si francezi; multi comentatori considera ca experienta si efortul acestor specialisti a fost esentiala in succesul diplomatic.

In acelasi timp, citesc ca la Posta Romana a fost demis fostul director general pentru a fi numit alt director general pe linie de partid. Caci experienta sa de consilier judetean la Suceava sau profesia de profesor de economie la un liceu din Suceava nu cred ca ar fi suficiente pentru a conduce o firma precum Posta Romana cu 30.000 de salariati si cu venituri de jumatate de miliard de euro.

Oare nu se putea gasi un om care sa aiba o experienta adecvata? Si daca nu se gasea in Romania, nu putea fi gasit un manager strain? Oare de ce nu am repeta experienta de la Haga si pentru conducerea unor firme precum Posta Romana?

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.