Am tot criticat sindicatele pentru lipsa de maturitate de care au dat dovada in ultima vreme, la fel cum am criticat si Guvernul pentru abandonarea ideii de inghetare temporara a salariilor, masura care ar fi fost salutata de catre toti specialistii in economie.

Dupa cum am experimentat cu totii in ultimii ani, de cele mai multe ori negocierile Guvern-sindicate se lasau cu cresteri de salarii si pensii peste nivelul propus initial de Guvern insa ieri am fost martorii unui moment cu care nu ne-am intalnit pana acum de prea multe ori: sindicatele au acceptat inghetarea salariilor pana in luna aprilie, data la care procentul de 5% propus initial va fi ajustat sau nu in functie de evolutia economiei in primul trimestru.

La schimb cu inghetarea salariilor, sindicatele au obtinut prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de somaj cu trei luni iar in ceea ce priveste sporurile existente in sistemul bugetar, Guvernul si partenerii sociali vor elabora un act normativ care va reglementa sporurile ce vor fi eliminate sau diminuate.

Acum, odata acceptat de catre sindicate, acest buget va intra in comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a fi aprobat, insa nu ma astept la modificari semnificative din moment ce alianta PSD-PDL detine o majoritate de peste 70% in fiecare comisie.

Ce castiga sindicatele din intelegerea cu Guvernul? Cred ca principalul castig este la nivel de imagine. Daca va mai amintiti, in momentul in care guvernantii de chinuiau sa incropeasca un buget iar mediul privat anunta concedieri pe banda rulanta, profesorii, cadrele medicale si functionarii publici amenintau cu ample actiuni de protest si greve daca promisiunile din campanie nu erau transpuse in practica, atitudine care le-a adus multe critici atat din partea liderilor de opinie din presa cat si a unei parti a opiniei publice.

Prin faptul ca au acceptat inghetarea temporara a salariilor, sindicatele isi mai spala imaginea publica ramanand insa de vazut daca in luna aprilie cand se va discuta “dezghetarea” salariilor vor avea aceeasi atitudine constructiva.

Ce castiga Guvernul din intelegerea cu partenerii sociali? In primul rand, castiga timp. Majoritatea analistilor spun ca bugetul este unul optimist, ca veniturile bugetare vor fi mai mici decat cele programate iar deficitul de 2% nu va putea fi respectat. Acest prim trimestru va fi probabil cel mai greu din acest an iar pana in luna aprilie vom putea cuantifica mai bine impactul pe care aceasta criza mondiala il va avea asupra economiei romanesti.

Daca in urmatoarele luni executia bugetara va fi una dezastruoasa, este foarte posibil ca inghetarea salariilor sa fie prelungita pana la sfarsitul anului iar daca veniturile la buget vor fi cele prognozate sau, in varianta optimista, peste cele prognozate, Guvernul poate mari salariile si pensiile cu un procent superior celui de 5%.

Una peste alta, prin intelegerea cu sindicatele, alianta PDL-PSD si-a cumparat 3 luni de pace sociala, timp in care poate administra tara in liniste. Insa noi vom ramane cu ochii pe ei.

Spor la lucru!

Nota: in aceasta saptamana voi scrie si despre programul anticriza propus de Guvern.

Citeste si comenteaza pe khris.ro.