Tertium non datur

de Dan Selaru     Romania obiectiva
Duminică, 25 ianuarie 2009, 10:45 Actualitate | Opinii


Ideea e simpla. Medicina moderna permite supravietuirea si raspandirea genelor celor care nu sunt atat de bine adaptati. Prin ajutorul dat de medicina bolile care au o componenta genetica sunt transmise noilor generatii slabind calitatea genetica a generatiilor urmatoare, impovarand societatea cu un numar si mai mare de bolnavi.

Mai mult, cresterea populatiei duce la scaderea posibilitatilor de obtinere a hranei si deci la tensiuni sociale. Ajutorarea celor slabi, de fapt, nu conduce decat la slabirea tuturor. Spartanii, nazistii si altii au pus in practica asemenea idei. Nu au fost aceste idei singurele care au condus la nazism dar au existat si aceste idei la baza nazismului.

Nu e placut sa spui ca teoria evolutiei are si ea victimele sale asa cum religiile au de mii de ani. Nu e corect politic. Dar asta nu are legatura cu adevarul.

In domeniul economic Darwinismul social e de dreapta, laissez-faire, ideologia prin care nu se intervine in mediul economic conduce la supravietuirea economica a celor mai puternici. Asemenea idei sunt atacate violent de socialisti care cer interventionism si, la extrem, o economie comandata.

Deci daca ne uitam, fara extremism, avem dreapta politica, in general religioasa, dar care in economie se bazeaza pe Darwinism si stanga politica, in general atee si adepta a evolutiei dar care se opune Darwinismului in economie.

Ambele idei, religia si Darwinismul, se pare ca nu pot trai una fara cealalta, si, mai mult, nu se pot desprinde una de cealalta, sunt fetele aceleiasi monede.

Tertium non datur

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1374 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  ce idei fasciste..... (Duminică, 25 ianuarie 2009, 11:09)

  dorinteodor [anonim]

  viata este suprema valoare in lumea civilizata si asa va ramine. defectele genetice care duc la slabirea speciei se combat deja atit prin avertizarea posibililor parinti cit si prin posibilitatea de avort in stadiile incipiente ale fatului.... insa in nici un caz nu va exsta vreo obligatie a posibililor parinti sa face ce li se spune de catre specialisti.... domnul selaru ar accepta, de exemplu, ca propriul copil sa fie lasat sa moara daca s-ar constata ca are probleme genetice?
  • -1 (1 vot)    
   Betia de cuvinte ! (Duminică, 25 ianuarie 2009, 19:07)

   Ulpia [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

   Si la dl selaru si la filosemitul Dorinteodor caruia apa ii ia locuinta din Hunedoara cand el era mic de tot si pe acolo curgea Iordanul !
   Tertium non datur -este o expresie latina din logica ,probabil exista si in elina si nu are nimic de a face cu continutul articolului -expresia e imprumutata acum o saptamana dintr-un comentariu al unui fost ministru de interne !
   darwinismul este plin de lacune si in mare parte mincinos ,ca si religia care e si mai plina de ineptii -deci va exista la un moment dat un om sau mai multi care prin descoperirii extraordinare vor gasi calea de mijloc, stiintifica ! Spartanii aruncau de pe muntele Taiget copii rezultati din relatii incestuoase ,ceea ce stia omenirea de zecii de mii de ani ca e periculos !monstrii erau sacrificati pentru ca reprezentau o abatere
   Despre nazisti s-au scris multe prostii -ma indoiesc ca in 12 ani au reusit atatea cate se pun in sarcina lor ,inclusiv ameliorarea rasei !Singura certitudine este re-creerea bourului european la gradina zoologica din Berlin dar cele cateva exemplare au fost ucise intrun bombardament american!Vedeti si voi ca raritatea teoriilor sau a descoperirilor stiintifice definitorii au un pas de 20-40 de ani !
   dar ce nu facem pentru betia de cuvinte
   • +1 (1 vot)    
    spartanii (Duminică, 25 ianuarie 2009, 20:51)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Ulpia

    Legenda spune că spartanii îşi aruncau nou-născuţii care nu erau sănătoşi şi puternici într-o prăpastie din munţii Taiget. Totuşi, legenda nu este confirmată şi de săpăturile arheologice efectuate în zonă.

    După cinci ani de cercetări şi de analize efectuate asupra rămăşiţelor umane descoperite în prăpastia munţilor Taiget, cercetătorii au ajuns la concluzia că spartanii nu practicau infanticidul. Arheologii au descoperit în prăpastie doar rămăşiţe de adolescenţi şi adulţi, cu vârste între 18 şi 35 de ani, după cum a declarat Theodoros Pitsios, antropolog la Facultatea de medicină din Atena. Săpăturile au fost realizate la baza muntelui Taiget, în apropiere de Sparta actuală (Peloponez).

    În plus, sursele antice despre această pretinsă practică „sunt, de altfel, rare şi imprecise”, a adăugat Pitsios. Legenda a fost propagată mai ales de moralistul Plutarh, în primul secol al erei noastre, pentru a atesta caracterul militarist al Spartei antice, reaminteşte AFP
 • +1 (1 vot)    
  Teoria evolutiei (Duminică, 25 ianuarie 2009, 11:11)

  Herrnvolk [anonim]

  Este mai mult decat atat: medicina permite unor oamaeni care in mod normal nu ar trai sa-si perpetueze genele ajutand (pe termen lung desigur) la ingroparea rasei umane la propriu. Chiar daca medicina este benefica pentru individ, ea este un dezastru pentru societate/specie. Aceasta este - de fapt - partea "neagra" a evolutiei!
  Pe de alta parte, in societatile primitiva, ca si la primate, NU orcine are dreptul la imperechere. Pare nedrept si injust, dar numai CEI APTI puteau sa-si transimta genele (valabil - contrar a ceea ce se crede - ATAT pentru femei CAT si pentru barbati). Femeile daca stau impreuna tind sa aibe ciclul in aceeasi perioada, ceea ce inseamna ca si perioda de fertilitate (ovulatie) este in acelasi timp, asa incat urmasi avea numai cea mai "atragatoare"=cea mai buna dpdv genetic! Exista animale sociale la care NUMAI femela dominanta poate procreea (sobolanii - de exemplu!). In societatea moderna, ORICINE poate lasa urmasi - asta in numele "egalitatii de drepturi". Obsesia oamenilor "egali" NU o aveau doar comunistii, ci si capitalistii!
  Tema de meditatie: credeti ca votul unui - hai sa spunem fara intentia de ajgni pe cineva! - gunoier este EGAL cu cel al unui savant? Eu nu cred asta!
  • +1 (1 vot)    
   Votul cenzitar ... (Duminică, 25 ianuarie 2009, 18:31)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui Herrnvolk

   ... ar trebui evident reluat in discutie si reintrodus, evident actualizat printr-o alta cuantificare a dreptului la vot (nivelul de impozit platit statului pe ultimul exercitiu electoral ar putea fi unul dintre criterii, dar si macar nivelul minim de studii liceale), altminteri vom bate pasul pe loc inca zece - cincisprezece generatii, cata vreme "savanti" sunt extrem de putini, iar "gunoieri" cu duiumul. In caz contrar sistemul actual "telefoane, mitilicuri si meleoane contra voturi" va continua cu succesuri, iar aberatiile din societatea romaneasca asisderea. Ne vom lamenta in continuare, mioritic, evident, c'asa-i la noi! Este evident ca votul universal nu poate functiona decat in societatile evoluate, ori mai este mult pana departe.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu cenzitar! (Luni, 26 ianuarie 2009, 13:16)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui Ioan

    Eu m-as simti clar jignit ca voru' lu' Becali sa aibe de multe sute de ori greutatea votului meu.

    Cred ca ar ajunge sa se dea un examen pt. a avea drept de vot. De ex. daca doar cei cu bac ar avea voie sa voteze, cre' ca calitatea votului deja ar fi mult mai buna. Nu s-ar elimina toti idiotii, dar macar ar ramane o buna parte din ei pe dinafara.
 • +2 (2 voturi)    
  Delirium Tremens mai degraba (Duminică, 25 ianuarie 2009, 11:42)

  anonymous [anonim]

  Nu se intervine in mediul economic deloc, d-aia ploua cu nationalizari si ajutoare financiare de la stat pentru marile companii private in toata lumea capitalista. Asta da neintervetionism!
 • +1 (1 vot)    
  Tertium non datur (Duminică, 25 ianuarie 2009, 12:13)

  Ibrahim al-Bucuresti [anonim]

  Ca sa vezi...
 • +1 (3 voturi)    
  Periculos ....si aiurea (Duminică, 25 ianuarie 2009, 13:09)

  HoreaT [anonim]

  ideea e simpla. Daca te uiti in oglinda Dane, poate te-ai vazut frumos, blond si cu ochii albastrii si ce ai zis uite ce rasa pura sunt. La naiba cu ceilalti. dar daca iti aduci aminte de bunicul sau bunica ta ca a murit de diabet sau altzheimer ...trebuie sa te ghilotinam si pe tine ca imparti aiurea gene in societate . Frustrarea din tine a facut sa te intereseze un astfel de subiect in care noi prostii trebuie sa ziceam DA ASA E AI DREPTATE ESTI inteligent..solutia e sa te injectam letal de pe acuma.
 • 0 (2 voturi)    
  Selectia naturala in societatea umana=sinucidere!! (Duminică, 25 ianuarie 2009, 14:33)

  Andrei [anonim]

  Dupa logica adeptilor selectiei darwiniste in randul oamenilor, dezvoltarea medicinei si ajutorul dat celor grav bolnavi/incurabili/persoanelor cu dizabilitati=o mare eroare!!!...
  Totusi,imi permit sa dau numai un singur exemplu:
  Stephen Hawking!!!
  ...va spune ceva acest nume? pana sa "google"-iti acest nume, va spun eu: este un laureat al premiului Nobel, fizician genial, care a "dat" fizica cu sute de ani "inainte" (dpdv al evolutiei teoriilor stiintifice in domeniu), fiind considerat chiar mai genial decat Einstein si care sufera de o boala cronica/grava, ALS, ce l-a facut sa fie paralizat complet...insa creierul sau functioneaza si nu inceteaza sa ne uimeasca cu mintea sa stralucita...daca s-ar fi aplicat ideile voastre cretinoide, ar fi fost eutanasiat, probabil, nu? si puteti gasi nenumarate referinte despre indivizi "handicapati", care au ajutat enorm omenirea!!!
  hai sa lasam sa traiasca exemplare "sanatoase" , dar imbecile, atunci...pe considerente de evolutionism genetic! halal filosofie de kkt, ne-ar intoarce rapid la stadiul de primate...
 • 0 (2 voturi)    
  Descalificarea (Duminică, 25 ianuarie 2009, 14:45)

  Sorinel [anonim]

  Dane 3-0 acasa pentru ospeti, 5-0 in deplasare ai pierdut la un scor mare dorinta de a evolua in prima liga a jurnalismului. Esti ca Steaua :-)).deci dupa ce ti-ai dat autogol stai pe banca revino la subiectele tale politice economice care le citim ca sunt bune,sa mai uite lumea gafa asta de subiect.
  PS de asta exista selectie :-)))
 • 0 (2 voturi)    
  ma temeti, ai? (Duminică, 25 ianuarie 2009, 16:18)

  mengelssohn [anonim]

  voua chiar vi nu se pare ciudat ca individul sa fie deasupra societatii? ca interesele unuia sa fie satisfacute chiar daca interesele altor mii sunt afectate? nu aud nimic despre valoare, inegalitate,meritocratie si, mai ales, nu vad decat obsesiva Carta a Drepturilor! cum ramane cu Carta Obligatiilor? civilizatie = incalcarea legilor naturii? asta e omul modern? daca e asa, cu cat dispar mai repede umanistii de doi bani, cu atat mai bine pentru biata natura.
 • 0 (2 voturi)    
  Se strange pielea pe mine (Duminică, 25 ianuarie 2009, 19:19)

  Ion Moldovan [anonim]

  cand aud idei din astea in discutie.

  Pai, domnule jurnalist, aceeasi medicina care "permite supravietuirea si raspandirea genelor celor care nu sunt atat de bine adaptati", de asemenea permite si prevenirea/ prevederea bolilor. De aici incolo pica tot esafodajul ridicat de onor dvs.

  Ca sa fie si alte contra-exemple in afara de Hawking, uite o lista de oameni pe care nazi... aaa, astia darwinistii social i-ar fi eliminat scurt: Isaac Newton (sindromul Asperger si/ sau maniaco-depresiv); Einstein (sindromul Asperger); John Nash (schizofrenie); Edgar Allen Poe, William Faulkner, Ernest Hemingway, Charles Dickens, Honore de Balzac, Victor Hugo, Paul Gaugin, Vincent van Gogh, Michelangelo, Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler - toti maniaco-depresivi.
 • 0 (2 voturi)    
  varietate si adaptabilitate (Luni, 26 ianuarie 2009, 0:24)

  vali [anonim]

  Stimate domnule Selaru, imi pare rau ca nu va pot oferi surse si citate, considerati deci opinia ca fiind una personala:

  Cheia supravietuirii la nivelul unei specii ar putea fi varietatea, in timp ce la nivelul unui individ ar putea fi adaptabilitate.

  Intrebare: Cum credeti ca prin controlul si directionarea evolutiei (genetice a) unei specii ati putea obtine o colectie restransa (deci limitata din punct de vedere al fondului genetic) de indivizi ce nu numai ca au demonstrat ca sunt adaptati unor conditii date, vor vor demonstra si ca pot face fata unei evolutii nu tocmai previzibile a mediului in care se dezvolta?

  Mai mult decat atat, presupunand ca societatea ar accepta o astfel de selectie si ati obtine o reducere a populatiei globului la un numar de... x mii de locuitori, ce in urma unei analize genetice au demonstrat ca sunt perfect adaptati conditiilor actuale, cam care credeti ca va fi incidenta bolilor genetice in cadrul generatiilor imediat urmatoare, in conditiile reducerii fondului genetic disponibil la unul predeterminat ca fiind 'ideal'?

  Cunoasteti vre-o teorie referitoare la modul de declansare a bolilor genetice? Sau altfel formulat, stiti de ce indivizii conceputi prin incest sau in cadrul populatiilor 'inchise' sunt predispusi la aparitia de boli genetice?

  Intrebarile nu va sunt adresate numai dumneavoastra, ci in general celor care considera ca selectia genetica artificiala ar putea fi o solutie pentru o serie de probleme de care se loveste societatea in general, nu numai in acest moment.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by