Ideea e simpla. Medicina moderna permite supravietuirea si raspandirea genelor celor care nu sunt atat de bine adaptati. Prin ajutorul dat de medicina bolile care au o componenta genetica sunt transmise noilor generatii slabind calitatea genetica a generatiilor urmatoare, impovarand societatea cu un numar si mai mare de bolnavi.

Mai mult, cresterea populatiei duce la scaderea posibilitatilor de obtinere a hranei si deci la tensiuni sociale. Ajutorarea celor slabi, de fapt, nu conduce decat la slabirea tuturor. Spartanii, nazistii si altii au pus in practica asemenea idei. Nu au fost aceste idei singurele care au condus la nazism dar au existat si aceste idei la baza nazismului.

Nu e placut sa spui ca teoria evolutiei are si ea victimele sale asa cum religiile au de mii de ani. Nu e corect politic. Dar asta nu are legatura cu adevarul.

In domeniul economic Darwinismul social e de dreapta, laissez-faire, ideologia prin care nu se intervine in mediul economic conduce la supravietuirea economica a celor mai puternici. Asemenea idei sunt atacate violent de socialisti care cer interventionism si, la extrem, o economie comandata.

Deci daca ne uitam, fara extremism, avem dreapta politica, in general religioasa, dar care in economie se bazeaza pe Darwinism si stanga politica, in general atee si adepta a evolutiei dar care se opune Darwinismului in economie.

Ambele idei, religia si Darwinismul, se pare ca nu pot trai una fara cealalta, si, mai mult, nu se pot desprinde una de cealalta, sunt fetele aceleiasi monede.

Tertium non datur

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.