Tot mai multa lume isi pune intrebari legate de capacitatea actualilor decidenti din Romania de a face fata crizei.

Unii analisti economici spun ca suntem deja in recesiune si ca, din pacate, deciziile majore economice si politice sunt in contratimp cu ceea ce se petrece in economia reala. Bancheri care si`au exprimat dorinta de a nu fi citati imi spun ca decizia BNR de a “relaxa” creditarea vine prea tarziu si ca oricum, e prea putin fata de ceea ce economia are nevoie. “Suntem deja in recesiune si ma tem ca vom merge spre -4% anul asta”, imi scria sambata un asemenea bancher, membru in boardul bancii la care lucreaza. Pana si Ziarul Financiar a observat ca ceva nu e in regula in modul in care reactioneaza BNR.

Cine are acces la datele pietei interbancare, stie ca pe partea de depozite la 3 luni, oferta pe interbancar e ca si inexistenta. Ca randamentele la leu pe pietele din Luxemburg si Frankfurt scad ingrijorator de rapid. Ca actualii guvernanti par a avea o problema. Din jobenul cu promisiuni, in loc sa scoata iepurasi, ies doar ciori.

In plus, semnalele care vin dinspre oficialitati sunt contradictorii. Basescu zice ca ultimul lucru pe care l`ar face e sa incheie un acord cu FMI. Finantistii zic ca, dimpotriva, e primul lucru care trebuie facut. Nu m`ar mira sa`i vedem acum pe BNR`istii care se ocupa de imagine sa apara pe la diverse televiziuni unde sa vorbeasca despre cererea si oferta de bani, despre cum speculatorii aia mici, negri care respira greu lupta sa destabilizeze leutzul nostru, despre faptul ca e normal ca moneda si economia sa se duca naibii, despre cum capitalistii au economisit si au trimis bani in Romania, iar acum si`i vor inapoi nesimtitii si ne provoaca noua pagube, fara sa aminteasca despre ceea ce ar fi trebuit ei sa faca pentru a nu se ajunge in aceasta situatie.

Spun toate aceste lucruri cu tristete si dezamagire. Putea fi si altfel daca am fi avut alti policy makers. Nu avem insa, asa ca am ajuns, iata, aici. Pacat.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.