Rusii ne spun ca ucrainienii blocheaza gazele spre UE iar ucrainienii ne spun ca rusii trimit gazul pe teava gresita. Daca-i lasa pe rusi sa trimita pe teava asta gresita atunci toata partea rusofona a Ucrainei ramane fara gaz, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Rusofonii abia asteapta sa transforme Ucraina intr-un Belarus mai mare. Deja au cerut demiterea lui Yushchenko si inlaturarea Guvernului Tymoshenko.

Ca Moldova se vrea in Nabucco este o ultima incercare de a rezista presiunii rusesti. Bulgarii se lupta pe strazi cu fortele de ordine. Unul din motive este gazul taiat si lipsa de solutii a oficialitatilor.

Efectele crizei scot in Letonia oamenii in strada. Pozitiile tarilor UE fata de eliminarea dependentei de gazele rusesti sunt divergente.

Daca ne dam doi pasi in spate si ne uitam mai atent vedem cum Rusia, dupa experimentul Georgia a trecut la scara mare. Profitand de faptul ca US este paralizata de schimbarea la varf si presa se ocupa de Fasia Gaza, un subiect mult mai emotional dar lipsit de importanta practica pentru UE, Rusia trece la atac.

Criza este background-ul favorabil. Dependenta multora din tarile ex-comuniste de gaze rusesti si nostalgiile reinviate de criza favorizeaza schimbari politice favorabile rusilor in chiar interiorul UE si NATO. Spatiul ex-sovietic pare condamnat la trecerea sub influenta Rusiei. Romania pare incet, incet sa intre si ea sub umbrela ruseasca. Sa vedem daca se opune sau daca, macar, doreste sa se opuna.

Urmatoarea mutare e la Obama si madam Clinton.