Basescu este un potential dictator. O asertiune definitiv inradacinata in presa romana. Basescu e vinovat de orice se intampla in Romania, ceva rau, cand ceva e de bine omul s-a opus, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Vrea sa schimbe Constitutia si sa devenim republica prezidentiala? De ce? Ca are voie sa trimita acasa Parlamentul sau Guvernul, una din doua. Uitam faptul ca Parlamentul l-a trimis pe el acasa si poporul l-a adus inapoi cu 75 de procente. Presa, comentatorii, uita intotdeauna ca democratia inseamna vointa poporului, a noastra. A patit ceva Parlamentul pentru ca a facut o prostie si nu a reprezentat vointa exprimata prin vot a trei sferturi din votanti? Cei care nu au votat nu conteaza, poporul e reprezentat de cei care voteaza, restul treaba lor. A patit ceva? Nu! Daca dupa prostia facuta Parlamentul era dizolvat parea o actiune dictatoriala? Nu, pentru ca trei sferturi din poporul roman era de acord ca nu mai este reprezentat de Parlament. Cam asta cere Basescu.

E normal ca un Guvern cu 20 de procente in Parlament sa guverneze, cu sprijin subteran, aproape doi ani? Nu! Nimeni nu poate cere acum socoteala Guvernului Tariceanu pentru dezastru lasat. PSD si PDL sunt la Guvernare, PSD a fost asociat subteran cu PNL si nimeni, din lumea politica, nu-si permite sa spuna care a fost realitatea, pentru ca destabilizeaza situatia actuala. Daca Presedintele avea posibilitatea sa demita Guvernul exista posibilitatea ca o coalitie sa-si asume transparent fosta guvernare, acum aveam posibilitatea de a spune, astia au facut un dezastru sau o binefacere. PNL si-a cumparat 20 de procente din votanti cu ajutorul PSD si sta acum intr-o dulce opozitie care o sa-l trimita langa PNt, singurul care realizeaza asta e Orban, prea putin. Votul actual uninominal a fost criticat din toate directiile, dar Parlamentul l-a pus in practica. Uite ce a iesit. Tot cam trei sferturi nemultumiti. Majoritatea votantilor "marii coalitii" ca aceasta s-a format, votantii PNL si UDMR ca nu sunt la guvernare.

Justitia, dupa 2004, a inceput cu Monica Macovei si lupta anticoruptie condusa impotriva "reusitelor" Guvernului Nastase. Cum, necum am intrat in UE. Si pentru asta poporul trebuie sa-i fie recunoscator acesteia, Monicai Macovei. Chiar daca era o aparitie TV de mana a doua. Daca inceputul a parut promitator mijlocul cu Chiuariu si finalul cu Predoiul transpartinic e penibil.

Pe parcursul celor patru ani s-a petrecut ceva. La un moment dat, cred ca dupa incercarea de eliminare a Presedintelui Basescu acesta s-a speriat. In combinatie cu iesirile emotionale si presiunile politice a cedat. S-a linistit.

N-a mai luptat pentru Justitie, pentru inlaturarea clanurilor mafiote din economie, pentru impunerea legii, cu orice pret. Basescu s-a ascuns in spatele chichitelor avocatesti, campionul in domeniu e Nastase. Si si-a pus o intrebare "Cum poate sa obtina mandatul doi fara efort?". Aducand PSD la Guvernare, hameseala din PSD era maligna, daca nu gubernau (n-am gresit, de la guberniile conduse oligarhic in Rusia tarista, sau de azi, sa nu divagam) multi plecau. Lacomia proverbiala a PSD a oferit un nou mandat actualului Presedinte. Putem sa nu mai tinem alegeri prezidentiale, dam banii degeaba. Si de doi ani Basescu a lucrat la coalitia PDL-PSD, fara legatura cu FSN, astea-s palavre. Cele doua partide o sa elimine PNL in istorie si o sa foloseasca UDMR ca balama. Avem 1 vot un plus, am castigat, UDMR vine cu noi.

Daca speranta normalitatii a fost, multa vreme, Presedintele Basescu, acum poate, la randul lui, sa spuna ca a fost invins de sistem. Exact ca Emil Constantinescu. Doar ca Basescu e mai inteligent politic si mai amoral, o sa mai castige un mandat.

Iar ideea de dictatura a lui Basescu e pur si simplu naiva. Mai curand dictatura asupra lui Basescu, si asupra Romaniei, condusa de cei care spoliaza prin contracte cu Statul aceasta tara.

Traian Basescu a fost o speranta, acum este, doar, un viitor Presedinte reales de sistemul ticalosit. Toate actiunile lui care par democratice sunt doar nostalgice. A crezut ca poate invinge sistemul si a pierdut.

Tragic. Si pentru el si pentru noi. Sa dea Dumnezeu sa ma insel. Asta ca sa las o speranta.

Citeste si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.