Citesc ca Dan Diaconescu, seful si realizatorul principal la OTV, a fost varat cu forta intr-un tomberon, in direct de catre unul din invitati. CNA l-a amendat pentru episod, pe motivul declarat ca a instigat la violenta(!), motivul nedeclarat fiind suspiciunea ca seful OTV si l-a inscenat singur. Daca asa stau lucrurile, atunci decizia Consiliului mi se pare de o nedreptate strigatoare la cer. E sanctionat nu doar un gest perfect justificat al dlui Diaconescu, dar si unul de o certa valoare jurnalistica, si spun asta fara nici un fel de ironie: e un gest care, fie si intr-un mod mai inedit, arata o realitate. Nu trebuie decat sa ne intrebam de ce ar dori mult hulitul sef al OTV sa isi regizeze intrarea intr-un tomberon.

Va amintiti episodul rapirii jurnalistilor? La un moment dat OTV a aflat, zice-se, pe surse ca jurnalistii au fost eliberati. Inainte sa apuce sa exploateze cum trebuie “senzationalul”, acesta i-a fost preluat de restul presei, cea care-si zice de calitate, cea care se uita la OTV si la directorul sau cu un infinit dispret pentru pretentia scandaloasa ca fac parte din aceeasi bransa. Si nu doar ca l-au preluat, dar l-au dus si mai departe, parca acum mi-i amintesc pe Popescu C.T. sau Adrian Ursu, tocand la televizor subiectul; se stia deja exact, cica, si ce unitate ii are in custodie, se faceau scenarii apropo de obsesionalul Basescu si rolul lui in acest episod. Ziua urmatoare jurnalistii apareau la TV, la fel de captivi ca inainte. Ei bine, episodul respectiv demonstreaza cat de indreptatita ar fi frustrarea dlui Diaconescu. Dupa episod el si OTV au continuat sa fie considerati un fel de paria, un “asa nu” pentru breasla. La fel cum marii lideri de presa, desi facusera acelasi lucru, au continuat sa fie considerati jurnalisti seriosi, ba chiar modele pentru colegii lor!

Iar episodul respectiv demonstreaza si ca situatia presei, intre timp, s-a degradat. Adica, acum 3 ani macar realitatea a reusit sa puna capat fictiunii. In clipa in care jurnalistii rapiti au aparut la televizor, in captivitate, OTV si CTP etc. au renuntat sa mai pretinda ca erau liberi la comanda presedintelui. Nu sunt deloc sigur ca daca episodul s-ar petrece acum lucrurile ar sta la fel. Ah, sa nu-l nedreptatesc si eu pe dl Diaconescu - nu ma refer la el! Din contra, cred ca daca maine Elodia ar aparea vesela din Argentina, OTV ar renunta sa mai speculeze unde a ingropat-o Cioaca. In schimb, nu cred ca restul presei, cea “de calitate”, ar fi deranjata de aparitia Elodiei, cat timp de moartea ei ar putea fi invinovatit inamicul politic.

Exagerez? Deloc. Presa a construit un scenariu fictional in care dl Oprea si dl Ardelean ar fi fost de fapt oamenii presedintelui Basescu, tinuti in posturile respective in ciuda dorintei PSD. Realitatea a venit ieri din urma, cei Oprea si-a dat demisia, acceptata imediat, inlocuitorul desemnat de PSD a fost numit imediat etc. Piesa de rezistenta a scenariului, singura care putea fi probata fara echivoc, a fost de asemenea infirmata de realitate: pretentia era ca dl Boc ar fi tinut Monitorul Oficial deschis pana la 2 noaptea ca sa faca numirea respectiva. Ieri a venit stirea Mediafax, informatia, realitatea: Monitorul Oficial nu a fost tinut deschis de nimeni s-a inchis ca de obicei la 9 seara, la cateva ore dupa ce numirea fusese publicata. Realitatea a venit, si a plecat la fel cum venise, nebagata in seama. Cautati in ziarul dlui “model-de-jurnalism” vreo urma a ei. Nimic. Nu mai lasa, la fel ca in 2005, ca realitatea sa le puna capat spectacolului de fictiune partizana.

Intelegeti acum cat de indreptatita ar fi respectiva punere in scena a dlui Diaconescu? Popescu C.T., de la Gandul, e liderul fictional al presei noastre – cu impostura lui sobra si incruntata este scuza si modelul perfect. Liderul real al presei noastre este, insa, Dan Diaconescu de la OTV. Iar acesta gaseste din ce in ce mai dificil sa isi mentina pozitia fruntasa, trebuie sa recurga la gesturi din ce in ce mai disperate. Emisiuni de isterie monomana? Fictiune senzationala pe post de stiri? Souri in care invitati penibili pot sa spuna practic orice? Souri in care vedeta televiziunii se da in spectacol? Tot ce facea intr-o vreme OTVul, si era dispretuit pentru asta, au ajuns intre timp sa faca toti, fara sa aiba probleme.

Ce cauta dl Diaconescu in tomberon? E limpede: cauta sa intre in randul presei “serioase”, care e deja instalata confortabil acolo. De ce sa fie amendat pentru asta?

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.