S-a discutat extrem de mult pe tema limitarii indemnizatiei pentru mamici. Cititorii hotnews si-au exprimat numeroase opinii pro si contra, cele mai multe pertinente. Aceste pareri, sunt convins, vin din convingerile proprii, din valorile cititorilor si trebuiesc respectate. Din pacate, setul de valori pe care l-am observat la actualul guvern este unul vechi, in floare mai ales in urma cu 20 de ani.

De la ce vine “P.C.R.”

“P.C.R”, spune un banc bun vechi de 20 de ani, nu vine de la “Partidul Comunist Roman”, ci de la “Pile, Cunostinte, Relatii”. Nu conta cat de pregatit, harnic erai, nu conta ce abilitati profesionale aveai: pentru a reusi in acea societate trebuia sa te bazezi pe aceste pile, pe cunostinte si, evident, sa ai relatii. Aveai nevoie de carne? O cunostina la Alimentara te putea ajuta. Aveai nevoie de un loc caldut de munca? O pila bine infipta si unde trebuie te rezolva. Aveai sansa sa pui mana pe un Kent si pe o punga de cafea? Aceste produse iti deschideau relatii pe la asistente medicale, de care aveai nevoie la un moment dat si cereai favorul inapoi.

Societatea functiona pe o structura tinuta in picioare de o retea sofisticata de pile, de cunostinte si de relatii. Nu era neaparat nevoie sa muncesti si sa ai performante la servici, nu era neaparat nevoie sa fi pregatit daca aveai locul tau bine determinat in aceasta structura. Aceasta structura numita PCR.

Apare clasa medie.

Dupa revolutia din 1989, generatiilor mai noi (si nu numai ele) le venea extrem de greu sa inteleaga de ce societatea are nevoie de PCR. Din inertie, din pacate, multi tineri au imbratisat aceasta structura: tineri dau spaga pentru a intra in politie; parinti dau spaga astfel incat copii lor sa aiba un loc de munca, la stat eventual, undeva caldut; firme obtin contracte de la stat pe baza de relatii si spaga, multe firme fac evaziune fiscala stiind ca se pot baza pe ingaduinta celor de la financiar cand vin in control: o relatie sus pusa si o mica spaga le rezolva pe toate; tineri teribilisti gonesc cu 120 km / h prin localitati stiind ca taticul lor ii va scoate ulterior din bucluc. Cam asta a fost tranzitia ultimilor 20 de ani. Cam acelasi PCR, uns insa acum la vedere cu bani din spaga.

Au fost insa multi care nu au acceptat aceasta stare de lucruri: au pus mana pe carte, au studiat, s-au pregatit, au muncit si in timpul studentiei iar apoi au reusit sa se angajeze in principal la firme serioase finantate cu capital occidental. Altii si-au facut propriile firme orientate catre mediul privat. Altii au plecat temporar sau definitiv din tara.

Insa acesti oameni care au respins PCR (si au ramas in tara) nu au avut o viata usoara: muncesc mult mai mult decat cei din PCR. Si au si mult mai multi bani pe cartea de munca. si platesc, chiar si cu 16% mult mai multe taxe decat ceilalti (care, eventual, au un salariu pe cartea de munca de cateva ori mai mic decat venitul). Sunt acei oameni dinamici care, daca au putut, au plecat din casa parintilor si si-au amanetat urmatorii 15-20 de ani pentru a lua credite ipotecare, sunt cei care au preferat sa fie cat mai mobili, au nevoie si de servicii sofisticate si noi pentru Romania. Acest dinamism impinge economia inainte, de exemplu: una este sa-ti iei casa pe care o vrei la 28 de ani, alta este sa stai cu parintii sub acelasi acoperis pana la 48 de ani. Este diferenta de o casa care, multiplicata cu 200.000, se traduce in crestere economica. Ei sunt clasa medie de care are atata nevoie Romania. Nu traieste in lux, duce insa o viata decenta: o casa, o masina, un concediu pe an, servicii mai multe si de calitate.

Ce primeste la schimb clasa medie?

Clasa medie de care vorbeam, desi vede cate taxe plateste, observa ca merge tot pe acelasi drum prost si aglomerat, observa ca in spitale este aceeasi mizerie si observa ca spaga pe care o platesc ei este chiar mai mare decat a altora, care sunt mai saraci; daca are copii, observa ca tot trebuie sa dea spaga la director pentru un loc la gradinita de stat.

In 2007 si 2008, santajele catre guvernul de atunci au insemnat o crestere a promisiunilor guvernamentale fara acoperire: cresteri semnificative de pensii, cresteri salariale promise bugetarilor de 50%, cresterea numarului celor din PCR. Pentru a acoperi aceste cresteri, cei din clasa medie au inceput sa plateasca mai multe taxe, de exemplu in 2008 a fost eliminat plafonul de 5 salarii medii pentru care cineva platea asigurari sociale; astfel incat daca aveai salariul de 10 ori mai mare decat salariul mediu, nu mai plateai doar de 5 ori mai mult ca pana in 2008 ci fix de 10 ori mai mult decat cineva cu salariu mediu.

Guvernul Boc nepregatit in fata crizei

Desigur, putini au crezut brasoavele din campania electorala. Ca dovada, prezenta redusa la urne. Insa a devenit destul de clar ca actualul guvern nu avea pregatit un program de criza; promisiunile PDL si PSD nu aveau acoperire si atunci dl. Boc si guvernul domniei sale au inceput sa joace farsa responsabilitatii in fata crizei. Si au inceput, legati la ochi fiind, sa traga in rate cu mitraliera.

In fata crizei, guvernul incearca sa gaseasca bani de unde se nimereste. Nu-l intereseaza politicile publice: nu-l intereseaza criza demografica, nu-l intereseaza re-integrarea pensionarilor in viata sociala, nu-l intereseaza buna guvernare, nu-l intereseaza mai nimic.

Anumite masuri sunt corecte, de ex. inghetarea temporara a angajarilor la stat, altele sunt populiste (cu limitarea salariului directorilor de agentii guvernamentale), altele sunt nepregatite complet (precum interzicerea cumulului salariului cu pensia daca esti angajat la stat).

Iar o anumita masura, cea cu limitarea indemnizatiei pentru mame este o greseala extrem de grava. Ne arata ca tara nu ii prea vrea pe cei din afara PCR.

Mesajul guvernului

Guvernul nu a fost interesat in buna guvernare (din contra chiar, vezi de ce ), guvernul nu a fost interesat de reducerea evaziunii fiscale, guvernul nu a fost interesat sa stie de ce se da spaga in spitale si nici de ce se cere spaga la gradinite si nici sa impoziteze spagile; guvernul nu a fost interesat sa vada unde anume se poate reduce birocratia deja stufoasa din propriul aparat administrativ, s.a.m.d.

Guvernul risca sa-si indeparteze si mai mult clasa medie. De ce sa te complici cu combaterea evaziunii fiscale atunci cand clasa medie isi plateste taxele cerute si la timp, nu-i asa? De ce sa te gandesti cum poti reduce birocratia (si deci reduce taxele si imbunatati calitatea vietii romanilor) cand este mult mai usor sa ceri mai mult de la cei care deja plateste mai mult?

Mesajul guvernului pentru tineri pare sa fie cam acesta: nu invatati prea mult, nu investiti in pregatirea profesionala, stati acasa cu parintii pana la adanci batraneti; caci daca ajungeti sa castigati prea multi bani pe cale cinstita si sa-i si declarati ca la fisc, atunci va taxam si mai tare de nu o sa va permiteti nici rata la casa, nici rata la masina, nici cea de la frigider si nici concediul.

Mesajul guvernului este unul care ne intoarce in timp cu 20 de ani: Romania nu are nevoie de dinamism, nu are nevoie sa creasca.

In loc de concluzie

Crizele economice sunt ciclice: ele vin si trec. Romania a demonstrat ca poate face fata si la momente mai grele. Insa procesul social care a inceput acum 20 de ani si care a dat mai multa libertate, dar si mai multa responsabilitate in mainile cetatenilor trebuie continuat. Asa dupa cum nu trebuie riscata nici politica demografica (pe care inca nu am vazut-o).

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.