Geloasa pe SUA ca au declansat criza financiara, Moscova a generat criza energetica. Prin oprirea gazului catre Balcani si jumatate din Europa, Rusia si-a reafirmat privilegiul de a fi un stat capabil sa produca marasm in afara granitelor sale. Acesta este adevaratul sens al frigurosului eveniment. Restul formeaza un morman de detalii bune sa umple timpul unor emisiuni tv.

Rusia s-a afirmat prin invazii militare. Fie sub tari, fie sub partidul comunist, armata rusa s-a pus in miscare in numele unei cauze. La inceput a fost credinta pravoslavnica, apoi utopia proletara. Dupa disparitia URSS, pentru prima oara in istorie, rusii au ramas fara o cauza mareata. Istoria i-a deportat din propriul lor mit, fara sa le secatuiasca si ambitiile. Lipsiti de marile fronturi, s-au consolat cu razboaie locale. Condamnat la cinism prin pierderea idealului religios si politic, statul rus a ajuns sa-si serveasca ambitiile folosind arma energetica. A spus pe rand adio cauzei crestine si cauzei proletare. Acum isi intretine puterea cu resusele naturale vitale pentru sute de milioane de europeni. Odinioara ne temeam ca vin rusii, acum suferim ca nu vin gazele de la rusi. Atunci isi afirmau suprematia prin invazie miliatra, acum prin colaps energetic.

Europenii au subestimat cinismul rusilor. Nu s-au asteptat ca vor sista livrarea gazelor in plina iarna. Interesant este ca gazele au fost oprite tocmai cand in estul Europei s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi de pana acum. Sunt convins, daca ar putea interveni si asupra fenomenelor meteorologice, autoritatile ruse ar provoca si temperaturi de –30 de grade in toata Europa. Ar muta Siberia la vest de Carpati.

Una dintre satisfactiile cautate de Rusia prin producerea unor agresiuni (oprirea gazelor e o agresiune!) este aceea de a cauza suferinta in masa, nu selectiv. Afectarea societatilor in intregul lor masoara succesul unei lovituri. Criza cu caracter extins, daca se poate criza totala, colapsul! Din cauza pretinsului razboi al gazelor dintre rusi si ucraineni sufera sute de milioane de europeni. Cu atat mai bine pentru Moscova. Oricum, prin traditie, regimurile rusesti nu au pus pret pe suferinta celor multi. Dimpotriva, si-au facut o arta din a provoca marasmul colectiv si un scop din a-l exporta.

Traim intr-o era a crizelor. Despre criza financiara s-a spus ca va fi depasita numai prin reconstructia unui alt sistem financiar bancar mondial care sa elimine vechile metehne. Criza energetica din Europa, provocata de dependenta Europei de gazele rusesti, poate mobiliza actualele victime pentru construirea unui sistem energetic care sa anuleze aceasta dependenta.

Citeste si comenteaza pe Subiectiv.