Rachetele americanilor, ungurii, minerii, Europa si regulile ei, acum gazul rusesc - romanilor a trebuit sa li se induca frica de ceva. Cui ii foloseste politica fricii si cine sunt apostolii apocalipsei? In trecut, ei erau comunistii, mai apoi neocomunistii sau criptocomunistii, nationalistii, politicieni cu interese. Acum, televiziunile si comentatorii lor. Inainte poporul trebuia controlat, dominat prin frica, acum trebuie sa ii captezi atentia? Cum, prin frica, asa faci audienta, asa vinzi ziare. Si chemi comentatorii sa apese butonul rosu.

Autoritatile, expertii, profesionisti din domeniu - dar mai putin niste noi politicieni habarnisti si analisti panicarzi calati pe abordarea televiziunilor la care sunt invitati - incearca sa explice faptul ca nu este cazul sa ne panicam din cauza sistarii livrarilor de gaz rusesc. Nici UE nu a intrat in panica, ba chiar le cere pe un ton dur celor doua parti sa rezolve imediat problema, iar rusii si ucrainenii au plecat imediat ce a inceput criza in turneu prin Europa, cu explicatii in bagaj. De ce Romania ar trebui sa se simta o victima si sa acceptam scenarii apocaliptice?

Care este situatia?

Premierul Emil Boc si ministrul Adriean Videanu au aratat pe cifre ca situatia cauzata de sistarea livrarii celor 4,7 milioane de metri cub (mc)/zi de gaz rusesc prin statia Isaccea 2 este tinuta sub control si ca efectele asupra consumatorilor ar trebui sa fie minore. Daca ar fi nevoie de reduceri ale consumului, ele vor fi la agentii economici. Si sa fim realisti: multi dintre ei - incepand cu Mittal Galati si teminand cu Alro Slatina - au anuntat concedieri si reduceri ale productiei, industria nu duduie, dimpotriva, de ce ar dudui consumul de energie?

Consumul zilnic din Romania este in prezent de 61,5 milioane de metri cub (mc) de gaz pe zi, iar consumul populatiei este de maxim 34 de milioane de mc pe zi. Sursele sunt 33 de milioane de mc productie interna curenta zilnica, 26 de milioane de mc din rezerve si 2,5 milioane mc din import. Alte cifre, aceeasi situatie: un specialist in petrol si gaze intervievat de Realitatea, a spus clar ca se exagereaza - ceea ce i-a fost fatal, pentru ca interventia i-a fost scurtata - si ca anual consumul Romaniei este de 17 miliarde de mc, dintre care 12 miliarde sunt din productia interna, iar populatia consuma cam 40% din cantitate.

Un studiu al unui think tank serios, European Council on Foreign Relations (ECFR) arata clar ca Romania este exceptia printre statele UE est-europene, care nu depinde in mare masura de gazul rusesc.

Catalin Dimofte, analist pe probleme de energie, este de parere ca, fara importuri, Romania poate face fata consumului intern o luna-o luna si jumatate doar cu gazele din depozite.

"Daca se adauga si productia locala, 2-3 luni nu ar trebui sa fie probleme de aprovizionare, aceasta depinzand insa si de vreme. In mod normal, pana in primavara nu ar trebui sa fie probleme", a adaugat Dimofte.

Credeti ca situatia va dura 2-3 luni? Sau chiar 10-12 zile, in varianta celui mai pesimist scenariu? Eu cred ca nu si nu stiu daca as putea fi acuzata de exces de optimism.

Europa e relativ calma

Faptul ca suntem stat membru al UE este o garantie pentru noi, chiar daca aceasta Uniune Europeana vorbeste pe 27 de voci sau pe 25+2 sau pe cate vreti. In 2006, UE se panicase, acum ea cam bate cu pumnul in masa, chiar daca declara raspicat ca nu vrea sa fie mediator intre Rusia si Ucraina.

Structura alimentarii cu gaz
a UE in 2006
Foto: ECFR

Saptamana trecuta, cand au inceput problemele, o delegatie ucraineana si Alexander Medvedev, vicepresedintele Gazprom, au plecat, separat evident, printr-un turneu prin Europa - Praga, Berlin, Londra, Paris, Bruxelles - , avand in bagaje explicatii si asigurari pentru partenerii si clientii europeni. Situatia dintre noi nu ii vor afecta pe consumatorii europeni, au spus ambele parti, dar "in noaptea care a trecut situatia s-a schimbat", au spus purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene.

Declaratia comuna a CE si a presedintiei cehe a UE este foarte ferma, lansand diplomatia la o parte: "Fara o atentionare prealabila si intr-o clara contradictie cu asigurarile date Uniunii Europene de cele mai inalte autoritatil ruse si ucrainene, alimentarea cu gaz a unor membri ai UE a fost substantial redusa. Acest lucru este complet inacceptabil.

Presedintia ceha a UE si Comisia Europeana cer ca livrarile de gaz sa fie imediat reluate catre UE si ca cele doua parti sa reia imediat (at once) reluate, pentru o solutionare definitiva a disputei lor comerciale".

Si totusi, Europa nu crede ca este cazul sa intre in panica. Chiar daca mai multe state ale UE au informat Comisia asupra reducerii livrarilor de gaz sau sistarea lor partiala, in cazul Romaniei, Bulgariei si Greciei, Bruxelles-ul se misca destul de incet. Potrivit unei directive din 2004 privind siguranta alimentarilor cu gaz, Directiva 2004/67/EC, exista niste masuri de urgenta ce pot fi luate pentru a ajuta statele aflate in situatia Romaniei.

Prima dintre ele este convocarea unui Grup de Coordonare (Gas Coordination Group) care va decide ce masuri trebuie luate, dupa o evaluare foarte minutioasa a situatiei, pe baza informatiilor furnizate de statele membre. Abia pentru vineri s-a stabilit aceasta intalnire, desi situatia dintre Gazprom si Naftogaz s-a acutizat inca de joia trecuta.

Purtatorii de cuvant ai Comisiei nu au precizat ce masuri pentru ajutarea statelor UE afectate se vor lua, spunand doar ca "exista solutii la nivel national" care trebuie luate mai intai, urmand apoi sa se decida, dupa evaluarea grupului, daca este nevoie sa se recurga la cele europene. Ca ele sunt mai mult generale sau cu bataie lunga, asta este o alta poveste, eventiala insa.

Recurgerea la stocurile de rezerva, utilizarea unor combustibili aternativi sau a unor centrale electrice alternative, folosirea de gaz din productia interna deja au fost anuntate de autoritatile romane. Alte masuri, mai degraba de perspectiva, ar fi existenta unor piete de gaz lichefiat, contracte pe termen lung, flexibilizarea sistemului, crearea uor capacitati transfrontaliere, construirea unei capacitati de transport si interconectarea acestora pentru livrari din tari membre, diversificarea surselor de gaz, coordonarea intre operatorii din distributie si transport.

De ce nu intra in panica UE? Pentru ca marii consumatori de gaz rusesc - Germania si Italia - au oricum contracte privilegiate cu Gazprom, pentru ca gazul rusesc reprezinta doar 25,5% din cantitatea de gaz furnizata Europei (iar 47% din el reprezinta importurile nemtilor si italienilor) si 6,5% din rezervele energetice, procent ramas aproximativ neschimbat in ultimii 20 de ani? Cred ca Europa stie deja ca poate trai fara gazul rusesc si asta ar trebui sa stim si noi.

Comisia Europeana a elaborat in noiembrie anul trecut un plan de actiune privind securitatea energetica si solidaritatea intre statele membre. Justificarea revizuirii strategiei energetice a fost tocmai protejarea UE fata de situatii similare celei in care se afla astazi Rusia si Ucraina. Viteza cu care se pune in aplicare ne va lamuri asupra intensitatii fricii simtite la Bruxelles.

Furnizarea de gaz Europei
intre 1970-2007
Foto: ECFR

Apostolii apocalipsei made in Romania

Situatia este relativ clara, deocamdata noi avem rezerve, industria are activitatea redusa, deci consumul este mai mic si exista posibilitatea de a-l reduce si mai mult, iar europeanii dialogheaza cu cele doua parti, uneori pe un ton ridicat, pentru a rezolva situatia. Nici Ucraina, nici Rusia nu isi permit sa mai continue mult situatia actuala. Joi presedintii celor doua companii, Gazprom si Naftogaz, se vor intalni la Moscova pentru a discuta un nou acord de livrare a gazelor.

"Sunt convins ca o solutie valabila pentru ambele parti va putea fi gasita foarte rapid", a spus vicepresedintele companiei ruse, Alexander Medvedev, aflat la Londra, potrivit ITAR-TASS.

Si atunci, de ce apostolii apocalipsei nu se calmeaza? Pentru ca frica vinde, frica te tine lipit de televizor sa vezi ce rele ti se intampla. E caloriferul un pic mai rece? Aia de la televizor au dreptate. Flacara la aragaz este mai plapanda, nu e de mirare, a spus la televizor ca asa se va intampla. Televiziunile fac audienta, comentatorii care apasa butonul rosu... ma intreb ce au de castigat. Probabil ca satisfactia ca oamenii ii vad ca pe niste profeti ai natiei. Si faptul ca intra intr-o "industrie a fricii" promovata de televiziuni, o industrie care ii face sa existe.

Ce e industria fricii? E ce vedem toata ziua pe ecrane: un titlu terifiant, care evident vinde, invitati care iti sustin ideea, mai putin cei care au si o opinie contrara, si o emisiune care le spune oamenilor cum vor fi distrusi maine de factura la intretinere, pretul carnii, al gazelor sau de lipsa biletelor la bai pentru pensionari.